PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250142
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Witam zaproponuję pisanie waszym zdaniem wątków,które mogłyby znaleźć się w ostatnim Hobbicie.A o to moje propozycje.
-Bitwa Pięciu Armii.
-Powrót Bilba do domu.
-Szczegółowa historia Azoga i Bolga i ich szczepu orków.
-Opowieść o Czarnoksiężniku(Sauronie).
-Wypędzenie Saurona z Dol Guldur przez białą radę.
-Dalsze losy Bilba w Shire
-Wzmianki o Gollumie
Są to na razie nie wszystkie moje motywy jakie mogły by się znaleźć w filmie.Z czasem będe dodawać nowe
UWAGA!!!:Motywy mogą ulęgnąć zmianie po premierze filmu :Hobbit:Pustkowie Smauga"

ocenił(a) film na 6
natadragon

Nie zgodzę się z Toba do końca.
Noldorowie nie używali pierścieni i dlatego nie były one wyczuwalne dla Saurona. Tak samo inni powiernicy nie używali ich mocy.
To samo działo się z Jedynym pierścieniem – dopóki ktoś go nie używał Sauron nie był w stanie go namierzyć i wyczuć – przypomnij sobie to co działo się w górze przeznaczenia – Frodo niepostrzeżenie z pierścieniem dotarł do samego wnętrza – dopiero gdy go założył został wykryty.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
marcin1488

a jednak w pewien sposób związane z nim były, bo ich moc wygasła gdy Jedyny został zniszczony. A poza tym w trzeciej Erze powiernicy nosili już swoje pierścienie na palcach. Nie jestem tylko pewna jak to było z Gandalfem. Dlatego pytanie na ile Sauron potrafił je wyczuć w osłabionej formie i bez Jedynego, bo w sumie walcząc z Gandalfem miał prawie fizyczny kontakt z Naryą.

ocenił(a) film na 6
natadragon

Musieliśmy chyba zapytać pana Tolkiena jak to było...:).
Sami możemy snuć tylko domysły.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
marcin1488

oj, nie mógł pożyć jeszcze trochę dłużej? Chociaż pierwszą fazę na Tolkiena przeżywa większość ludzi w wieku od 12-16 lat, więc zawsze będzie masa pytań i wątpliwości. Ale serio Mandos mógłby założyć jakąś linię telefoniczną, albo coś... :)

A co do losu Gandalfa i jego pierścienia w Dol Guldur, to wszystko zależy od Jacksona, bo ma właściwie tu wolne pole do popisu :)

ocenił(a) film na 10
Mr_Apokalips

- atak Smauga na Lake-town i jego śmierć (film powinien zacząć się mocnym uderzeniem i tak w tym przypadku powinno być, mam nadzieję, że nie będzie to rozwlekane bo jest jeszcze wiele innych wątków)
- szaleństwo Thorina i oblężenie Ereboru (wierzę, że R.Armitage zagra to wyśmienicie, zaślepienie skarbami i odprawienie elfów i ludzi z pustymi rękami)
- atak Bolga, zjednoczenie sił, Bitwa Pięciu Armii (na to chyba jak wielu czekam najbardziej, mam nadzieję, że dobrze ukażą, iż w obliczu zagrożenia wszyscy się jednoczą, no i sama bitwa oby nie nastawiano się na ukazanie nawalanki a dramaturgii bitwy... elfy, orły, szarża Thorina i kompani oraz Daina i krasnoludów z Żelaznych Wzgór, no i przybycie Beorna... mam nadzieję, że akurat tutaj PJ nie pozmienia rzeczywistości i wiernie przedstawi całą bitwę jak również śmierć krasnoludów i Bolga)
- pochowanie Thorina, KIlego, Filego (tu możemy spodziewać się poruszającej i jednocześnie podniosłej sceny)
- wypędzenie Saurona z Dol Guldur (ciekaw jestem jak zostanie to ukazane, ale cieszę się na samą myśl zobaczenia Galadrieli i Sarumana)
- powrót Bilba do domu

Te wątki według mnie są najważniejsze i muszą zostać przedstawione wiernie i dokładnie, bez pośpiechu. Mimo to liczę jeszcze na:
- krótką wzmiankę o Smeagolu
- pokazanie w takim max 2-3 minutowym podsumowaniu objęcie władzy przez Daina, odbicie Morii, objęcie władzy przez Barda
- no i jakieś zakończenie, które jakby spoi Hobbita z WP, czyli zapewne coś z pierścieniem/Sauronem w Mordorze

No i oczywiście będzie wątek Tauriel/Kili/Legolas, ale mam nadzieję, że zejdzie na daleki, daleki plan. I mam nadzieję, że w Bitwie Pięciu Armii Legolas i Tauriel nie będą robić mega rozwałki bo w rzeczywistości jedynie Legolas mógł brać udział w tej bitwie jako syn Thranduila czego oczywiście nie wiemy, ale w tej bitwie inne postacie odgrywały ważną rolę.

ocenił(a) film na 9
Marek19_filmweb

Co do Galadrieli i Sarumana w Dol Guldur.... nie liczyłbym tak bardzo na te postaci w trzeciej części filmu.
O ile wiadomo... nie nagrano z tymi aktorami żadnych dodatkowych scen... No ale od czego są "dokrętki".... prawda?
Póki co cały wątek Dol Guldur nie dość, że nadal pozostaje otwarty to nadal także pozostaje najbardziej tajemniczym elementem filmu :-)))

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

ale Christopher Lee sam mówił, że będzie dużo Sarumana w trzeciej części i że będzie grał dość ważną rolę. A Galadriela obiecała w końcu Gandalfowi w 1. części, że jak będzie potrzebował pomocy, to ona się zjawi.

ocenił(a) film na 9
natadragon

Co do Galadrieli...gdyby jej nie było w 3 części to bym się mocno zdziwił.
Ja po zobaczeniu drugiej części filmu mam nadzieję, że w Dol Guldur wraz z Galadrielą pojawi się rzecz jasna Radagast, który w tej części filmu powędrował do Lorien by poinformować Galadrielę o tym by wywabić Nekromantę z Fortecy i że Gandalf do niej wszedł odkryć Zło.

Zatem liczę na akcję w wykonaniu Galadrieli i Radagasta... Co do Sarumana, bardziej skłaniam się ku myśli, że on raczej będzie miał większą rolę na zasadzie dialogów etc. niż samej akcji w Dol Guldur, gdzie go zapewne w ogóle nie będzie.
No ale pożyjemy, zobaczymy.... do rozwikłania kolejnych zagadek pozostał rok :D

khazad7_2

A ja liczę, że oprócz elfów z Lorien, zobaczymy też wsparcie z Rivendell, może nawet pod dowództwem samego Elronda.

ocenił(a) film na 9
obleh

Ale to nie było wsparcie z Lorien, tylko z Leśnego Królestwa Thranduila

nefla

Thranduil isteresował się Ereborem, a nie Dol Guldur.

natadragon

Czy możesz podać źródło wywiadu z Christopherem Lee?

ocenił(a) film na 7
straightlines

nie wiem, czy to można nazwać wywiadem, ale proszę :D

https://www.youtube.com/watch?v=BEhvKl9_5bg

gdzieś od 7 minuty.

natadragon

mam nadzieję , że się zjawią :)

Mr_Apokalips

Mogą tez pokazać Sarumana który odnajduje Palantir ;) i pośrednie ukazanie że należy już on do tych ''złych'' ;p

Popow85x2

Koniecznie powinni pokazać wnętrze góry Gundabad - siedziby orków, oraz żelazne wzgórza - królestwo Daina. W książce jest mowa o krzątaninie wśród goblinów po zabiciu wielkiego Goblina przez Gandalfa. Tolkien pisze o poselstwach zwołujących gobliny na wojnę - powinni to umieścić w filmie. Jackson wyraźnie oddzielił gobliny od orków, mam nadzieję, że te różnice zostaną w jakiś sposób przedstawione w filmie.

stalowoki

No właśnie nie wiem czy tak to zostanie pokazane w filmie, chociaż Gundabad byłby świetny. Jackson pokazał armie orków wychodzących z Dol Guldur, może to właśnie ta armia weżmie udział w filmowej Bitwie Pięciu Armii. Jak wiadomo u Tolkiena Gobliny i Orkowie byli synonimem...Jackson je rozdzielił, ale głownie pokazując orków (bo zakładam że gobliny pokazały się tylko w Jaskiniach Wielkiego Goblina jako mniejsza odmiana orków i były mniej ważne).
W Bitwie Pięciu Armii, Tolkien po stronie zła postawił dwie armie...orków z Gundabad pod wodzą Bolga i wargów pod wodzą Wielkiego Białego Wilka (poruszali się w stadach, czasem sprzymierzali się z orkami jako ich wierzchowce i posiadali zdolność mowy).
Jackon zapewne pokaże to inaczej, bo jak już wiadomo bohaterowie walczyli z Wargami (którzy są mniej samodzielni niż u Tolkiena), ale ujeżdżanymi przez orków w tym Azoga na ''Białym Wilku''. Natomiast Bolg też już się pokazał, ale stacjonował w Dol Guldur, a nie w Gundabad.
Tak więc myśle że Jackson może pominąc Twierdze Gundabad i przenieść wymarsz armii złych z Dol Guldur.

A co do Żelaznych Wzgórz to chyba nikt nie ma wątpliwości że Dain i jego armia pokażą się w filmie,ale jego Królestwo to już inna sprawa :)

ocenił(a) film na 6
Mr_Apokalips

Gdyby dodali wątek Aragorn szuka Golluma, to byłoby pieknie!