PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249740
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Na oneringu się dzisiaj pojawił.
http://www.theonering.net

obleh

To raczej klip, a nie zwiastun. Ale jest super :) Widze, ze zrezygnowano z łódki.

obleh

Niezły.

ocenił(a) film na 10
obleh

SUPER.

ocenił(a) film na 7
Kjcdudbjsdv

Zauważyłeś że to te miejsce w Lego w którym trzeba było ustawić kierunek?

ocenił(a) film na 10
thorin3

Faktycznie. Nie zauważyłem.

ocenił(a) film na 7
Kjcdudbjsdv

Czyli ta scena została usunięta z podstawowej wersji

obleh

CIekawe kiedy dadza zwiastun do tej wersji. W tamtym roku był, ale po niemiecku.
https://www.youtube.com/watch?v=hB7GWwPKMwE
Głos Bilba bardzo podobny do oryginału.

ocenił(a) film na 9
obleh

Nieźle się zapowiada ;)

obleh

Kolejna zmiana...ehhh. Nie wiem, co im przeszkadzała ta łódka. Bombur zasypaiaj,acy na drzewie...litości....

ocenił(a) film na 5
DarkSith

Nie ma łódki, ale nie jest źle ;) Nie wiem po co zamiast książkowych scen, dodawać sceny wymyślone, które ani nie wprowadzają dynamizmu, ani większej nutki niepewności, niż byłaby w oryginale. Ale mi się podoba i absolutnie nie jest źle ;) Fajne wykonanie, fajna sceneria, wreszcie więcej Mrocznej Puszczy!

Pallado

W sumie masz rację. Im więcej mrocznej puszczy tym lepiej. Na forum theonering jeden użytkownik pisał, że wycięto z Pustkowia długą scenę z Beornem. Bardzo bym chciał by była to scena jak Gandalf przedstawia Beornowi krasnoludy. Mimo wszystko o wiele bardziej wolałbym tęscenę niż wyznania z celi wizięnnej Kiliego. Ale jest dobrze:) Zobaczymy więcej puszczy to się liczy.

ocenił(a) film na 4
obleh

Trochę dziwnie to PJ zrobił. Ale podoba mi się. Scenografia przypomina King Konga.

ocenił(a) film na 8
Banner

Też mi się skojarzyło.

Banner

Jest tu coś z KK faktycznie. Bardzo lubię ten film. Taki hołd dla starego kina. Szoda, że rozszerzona wersja tego filmu nie wyszła w Polsce.

ocenił(a) film na 4
obleh

Też uwielbiam KK, wizualnie to ta sama, najwyższa półka co LOTR i Hobbit. EE ma fajne sceny, ale walka z triceratopsem trochę psuje tempo.

ocenił(a) film na 4
obleh

Bardzo fajna scena :) Im więcej widzę Freemana w roli Bilba tym bardziej go kocham za niego. Świetnie go gra. Jego mimika jest niesamowita. Szkoda tylko, że pokazali akurat tą scenę o której wiedzieliśmy. Wolałabym zobaczyć z tych nam zapowiedzianych np. sceny z Thrainem. Albo taką o której nie wiemy. Ale nie ma co być zachłannym. I tak się cieszę z tej. Dzięki :)

ocenił(a) film na 4
Belief

I właśnie bardzo dobrze, że pokazali pewnik. Za to będzie większa niespodzianka podczas seansu całej wersji rozszerzonej. Swoją drogą, chciałbym tyle wytrzymac i nie oglądac teraz extended, ale dopiero jak wyjdzie BOTFA (też extended, oczywiście) i obejrzec całą trylogię.

ocenił(a) film na 4
Banner

Pewnie, że dobrze. Ale ja jestem pod tym względem tak niecierpliwą osobą, że chciałabym cały czas coś więcej :). Z tymi wersjami extended to bardzo fajna sprawa. Ja tak oglądałam Władcę i było rewelacyjnie :). Znam tylko wersje rozszerzone. Ale wątpię żeby jakikolwiek fan był w stanie tyle wytrzymać. Przecież musiałbyś czekać półtora roku do tego spoilery by Cie dobiły i nie chodzi mi tutaj o informacje typu Thorin ginie tylko "kozy to kozy tamto", "a ta scena to była taka a tamta to owaka". Masakra. Uwierz mi takie unikanie jest ciężkie. I jeszcze potrzeba wiele cierpliwości :)

ocenił(a) film na 4
Belief

"Bitwę..." w kinie obejrzę. Tylko nie będę oglądał EE "Pustkowia..." dopóki nie wyjdzie EE BOTFA (taki mam zamiar). I wtedy obejrzę sobie całą, rozszerzoną trylogię. Na pewno większe wrażenia będą, jak niektóre sceny zobaczę po raz pierwszy. ;-)

ocenił(a) film na 6
Belief

Bilbo jest boski. Świetny był ten moment co chciał ich zatrzymać, żeby nie przechodzili .... i to "ooo" .... a nie ma sensu już to co chciałem powiedzieć bo już przechodzicie przez tę rzekę ;p mistrz ! hehe

ocenił(a) film na 4
calays

Dokładnie :), albo kiedy dowiaduje się, ze będzie szedł pierwszy :D. Najpierw jest takie zdziwienie typu "co? ja?" a potem wkurzenie "oczywiście, że ja, nawet nie ma co się z wami kłócić" :D Bomba :)

ocenił(a) film na 6
Belief

Ha! Ta mina była świetna ;p "znowu ja!" - w sumie szkoda, że jej nie było w kinie, pokazywała jak krasnoludy ciągle "wykorzystywały" Bilba tak jak w książce ;)

ocenił(a) film na 10
obleh

dobra scena :)

obleh

Od 7 listopada w sklepach:
https://www.youtube.com/watch?v=SnOhWA39kL0

obleh

Słabo to wygląda :(

użytkownik usunięty
lolmiki

Narnia gorzej.

ocenił(a) film na 7
obleh

I Bombur się Sp******i biedny :) Czekałem na tą scenę i na tą jak go będą nieśli :)

ocenił(a) film na 6
obleh

To jest genialne! ;) Dlaczego tego w kinie nie było zamiast Legolasa ?!? Eh PJ ;/ .... Martin jak zwykle świetny w roli Bilba.

ocenił(a) film na 4
calays

Tak samo było z pierwszą częścią. Wycięli sporo z Rivendell a moim zdaniem to jedne z ciekawszych scen. Tak samo ta tutaj. Peter chyba specjalnie wycina te sceny bez których film się obędzie, ale na tyle ciekawe, aby zmusić - zachęcić fanów do zakupu wersji rozszerzonej...

ocenił(a) film na 6
Belief

Nie wiem, co lub kto nim kieruje aby wycinać te sceny ale wkurza mnie, każdy ma swój gust itd. ale na Boga chyba widać, że ta scena jest bardziej "wartościowa" niż kolejne ujęcia Legolasa .... ;/

ocenił(a) film na 4
calays

Też tak uważam. Poza tym zobacz, gdyby wycięli lub nawet w ogóle nie nakręcili takiej sceny z walką na beczkach tylko tak jak Tolkien przykazał, a wrzucili tą scenę, którą dziś dostaliśmy to filmu nie trzeba by było w ogóle skrócać. Mówię Ci oni robią to specjalnie by zachęcić fanów do kupna wersji rozszerzonej. Wiesz ile ludzi kupi obie wersje? Inaczej czemu nie wypuszczają na płycie od razu rozszerzonej? Po prostu potrafią liczyć.

ocenił(a) film na 6
Belief

to mnie wkurza ... ;/ nigdy nie kupuje jak wyjdzie na dvd tylko jak dureń czekam na "wypasioną" wersję .... i tak sobie czekam ;p

ocenił(a) film na 4
calays

To da się sensownie wytłumaczyc. Wycinając te teoretycznie najlepsze sceny i zostawiając najsłabsze, Jackson zapewnił sobie, że dużo osób sięgnie po EE. Bo ten kinowy DOS to strasznie dziwny film. Ma się jednocześnie wrażenie, że sporo wycięto i zarówno jest sporo kompletnie niepotrzebnych scen. Np. pałac elfów - jak byk widac, że powinno byc spotkanie całej kompanii i Thranduila.

ocenił(a) film na 6
Banner

Jakoś w 1 części nie było tego ( jak dla mnie) ale 2 część jest już tak pokrojona, że to woła o pomstę do nieba ;p

calays

Bo Jackson chciał uniknąc narzekania na wersję kinowa, która by była dla zwykłego widza za długa i zbyt przeciągnięta, a jednocześnie dostanie pochwały za to, ze do wersji EE wrzuci nie marne kilka minut, ale aż 25 minut dodatkowych scen.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Nie musiał wydłużać filmu, wystarczyło ograniczyć się, i pokazać Legolasa 1-2 razy, zastąpić sceny z nim innymi ciekawszymi np. takimi z mrocznej puszczy. Jak pierwsza cześć jest dla mnie idealnie wyważona tak dwójka jest tematycznie "dzika" i mało równa - tzn. mniej czasu np. poświęcone jest Puszczy przez co więcej czasu na ekranie ma Legolas. Mam nadzieję, że 3 część będzie tak dobrze obmyślona jak pierwsza.

calays

Wydajee ci się. EE pokaże jeszcze sporo scen.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Ale tu już chodzi o coś innego ... powiedz mi idziesz do kina obejrzeć całą historię dobrze zrobioną, czy masz ją gdzieś i czekasz tak naprawdę na EE żeby ocenić film? Liczy się pierwsze wrażenie, ocenia się film kinowy, owszem my fani czekamy na EE i patrzymy trochę z innej perspektywy .... ale nie jesteśmy sami. Dla mnie EE to najlepsze rozwiązanie ale jeżeli biorę pod uwagę wersję kinową, to wolałabym aby takie sceny upychające fabułę jak Legolas itd. były w rozszerzeniu, a w kinie powinny znaleźć się sceny takie jak w Puszczy....itd.

calays

No to już w mojej pierwszej recenzji pisałem, ze zabrakło mi więcej Puszczy.

ocenił(a) film na 10
obleh

Swietne. Szkoda, że taka słaba jakość. Jak ktoś znajdzie w lepszej to niech wrzuci. Na youtube jeszcze nie ma.

ocenił(a) film na 4
SmaugTheGolden

https://www.youtube.com/watch?v=SnOhWA39kL0

Belief

O polskie napisy. Super.

obleh

Dodałem wczesniej. Jest trochę wyżej.

ocenił(a) film na 10
Belief

Dzięki :)

obleh

Może ktoś nie zauważył, ale w kinowej wersji Pustkowia widać przez sekundę leżącego Bombura. W scenie gdy Ori znajduje"kapciucha" za jego plecami Dwalin z kilkoma innymi krasnoludami kładą go na glebę.

obleh

Ja to zauważyłem, ale nie w kinie, tylko w domu :)

ocenił(a) film na 10
obleh

Oo masz bystre oko panie obleh :D ja nie zwróciłem uwagi...

obleh

Widać go też przez ułamek sekundy jak go niosą.

obleh

Opary rzeczne w dziwny sposób wpływają na psychikę hehe.

ocenił(a) film na 4
obleh

Mam nadzieję, że oprócz tego będzie jeszcze przynajmniej 5 minut Puszczy.