PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249728
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

mam nadzieję że Jackson tego nie zwali, sam mówił że ta trylogia przebije władce, jak myślicie jak to bd wyglądać, wdg mnie fajnie by było jakby każdy bohater miał swoje 2 min, podczas walki

ocenił(a) film na 9
Joecrou

A mnie trochę dziwi i zniesmacza, że tam gdzie CGI było zupełnie niepotrzebne, dodali je.
Przecież wstawienie sekwencji jazdy na koniu nie było niczym naturalnym, zaś całe tło za jeźdźcem było w CGI i można było to tak zostawić. Natomiast koń powinien być naturalny...
Jestem zdania, że w tym filmie właśnie przesadzono z CGI tam gdzie było ono po prostu zbędne. Jakby było więcej naturalizmu (mówię tu głównie o krajobrazach, zwierzętach i niektórych sekwencjach a nie o postaciach typu Bolg czy Azog), to film byłby z pewnością przez ludzi bardziej pozytywnie odebrany i mniej różniący się od naturalności znanej z Władcy Pierścieni, gdzie jednak CGI jak było używane, to jednak w rozsądny sposób i bez przesady :-)

No ale pomimo kilku wad i nieco innego stylu kręcenia niżby człowiek oczekiwał, uważam że film jest rewelacyjny :-) Choć i tak oceniać go powinno się dopiero jak każda z części będzie w wersji reżyserskiej i jak faktycznie będziemy mieli do czynienia z całością :-)

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

Racja, przesadzono z CGI. Jednak jestem to w stanie zaakceptować, biorąc pod uwagę bardziej baśniowy styl... chociaż są momenty w których CGI jest kompletnie niepotrzebne. No ale na szczęście nadal mamy naturalne krajobrazy. Dużo mniej niż w WP, ale występują.. ;)

khazad7_2

Jak już zaczęli kręcić w studio, to potem nie chciało już im się wychodzić ;)
''Dobra Orlando, co będziesz na konia wsiadał, jeszcze spadniesz i krzywdę sobie zrobisz, albo jeszcze gorzej, spadniesz z tego mostu i się zmoczysz, nie mówię już o przeziębieniu. Siadaj tu na pufę, pobujaj się trochę, a my wstawimy konia'' xD

khazad7_2

Dobrze gada, POLAĆ MU!

ocenił(a) film na 9
straightlines

Jeszcze trochę i tu jakimś "Królem Spirytusu" zostanę ;)))

Joecrou

Normalnie.

straightlines

Kłamstwo. Kuce są prawdziwe.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

A kto mówi, że są sztuczne we wszystkich scenach?
Skoro tak bardzo analizujesz film to przypomnij sobie scenę w której kompania Thorina i Gandalf przybywają na Kucach od Beorna do skraju Mrocznej Puszczy... Czy tamta scena wygląda Ci na kręconą w sposób naturalny? Czy tam kuce są według Ciebie prawdziwe?

khazad7_2

Wiesz co, to predzej ty i kilka innych osób przesadnie analizujecie ten film i rozkładacie je na najdrobniejsze elementy. Wam to nawet charakteryzacja Radagasta przeszkadza. Gdybym ja wziął teraz takie pierdoły przy ocenie Lotra pod uwagę, wystawił bym ocenę co najwyzej 5/10. Przykład: widoczny kawałek kamery przy bitwie o Jar. Niedopatrzenie jak nie wiem co.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Nie wiem skąd tak nietrafne Twoje spostrzeżenia się biorą.
Bynajmniej co do mojej osoby są kompletnie nietrafione.

Postać Radagasta i jego charakteryzacja akurat bardzo mi odpowiada :-) Oj już lepiej nie mów co kto lubi, lepiej mów za siebie :-)

khazad7_2

Nie no ok. Tylko denerwujące jest takie twoje działanie na 2 fronty. Albo jesteś za albo przeciw. A nie że jak cię otaczają fani to jesteś zachwycony filmem, a jak już masz do czynienia z osobami, które narzekają, to narzekasz razem z nimi.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Tutaj też się mylisz, nie jestem za żadnym ZA ani za żadnym PRZECIW.
Mam swoje zdanie odnośnie tego filmu. Widzę w nim rewelacyjne rozwiązania, realizacje, muzykę etc. Widzę także błędy.
Jeśli mówię o jakichś błędach etc. To bynajmniej nie po to by narzekać :-)

Tak więc wybacz, ale nietrafione są Twoje spostrzeżenia co do mojego stanowiska.

khazad7_2

No nie wiem. Czasem mam wrażenie, ze twoje zdanie zostaje przyćmione przez "koleżków". Czesto spotykam ludzi, którzy zmieniają swoje poglady pod wpływem innych. Kto z kim przystaje, takim się staje jak to powiadają.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Mówię Ci krótko i wyraźnie:

1. Moje zdanie nie jest niczym a tym bardziej nikim przyćmione :-) Nie mam tu koleżków a jedynie osoby z którymi wymieniam czasem informacje.
2. Nie należę do osób które zmieniają się pod wpływem innych. Proszę byś mnie nie zaliczał do grona ludzi których "spotykasz" a już tym bardziej nie przypisywał mi powiedzonka z ostatniego zdania Twojej wypowiedzi.

Po 3 i ostatnie: napisałeś dość wyraźnie: "CZASEM MAM WRAŻENIE". Cóż... nie moja sprawa jakie są Twoje wrażenia czy odczucia, ale wiem, że co do mojej oceny absolutnie się mylisz.

khazad7_2

Teraz pozostaje mi napisac tylko jedno: CO DO MOJEJ OSOBY TAKZE SIĘ MYLISZ.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Ale mnie Twoja osoba w ogóle nie interesuje :-)

khazad7_2

I wzajemnie.

kamilxxx09

Khazad uwielbia Hobbita ale widzi jego wady. Więc zarówno wychwala dobre rzeczy jak i narzeka na złe rzeczy. Ile ty masz lat bęcwale, że tego nie rozumiesz?

straightlines

Po co się, pajacu, wtracasz? Nie rozmawiam z toba.

kamilxxx09

Powiedz mi to w twarz frajerze. Odważny tylko przez neta mellepeto jesteś:D
p.s. Hobbit nie jest i nigdy nie będzie arcydziełem, i cały świat już to wie. Burn sucker:D

straightlines

Zainwestuj w nowe słownictwo bo się powtarzasz.

kamilxxx09

Generalnie jesteś zaślepionym, chamskim trollem. Po co Ci więcej słów? Nie zasługujesz:D

straightlines

hahahaahha

kamilxxx09

Ryj tam pajacu.

ocenił(a) film na 9
straightlines

No coś w tym stylu :-) Uwielbiam Hobbita, ale widzę także i wady kinowej wersji tej historii :-)
Zatem nie ma niczego niezwykłego w bardzo pozytywnym odbiorem i zarazem trzeźwej ocenie tego co się odbiera :-)

Na szczęście niektórzy, z Tobą włącznie, to doskonale rozumieją :-)
Choć zapewne nie jeden zapytałby się mnie dlaczego dałem temu filmowi 10pkt. a wymieniam jego wady...
Cóż... wtedy można wrócić do punktu wyjścia: uwielbienie i trzeźwa ocena - jedno drugiego nie wyklucza :-)

khazad7_2

No dokładnie co w tym dziwnego. Dałes 10 równ ież za sentyment do świata, ale przeciez jak widzisz ze cos jest zle to przeciez nie przymkniesz na to oczu.

ocenił(a) film na 9
straightlines

Właśnie sentyment do tego świata pozwala mi przymykać oko gdy się w ten świat podczas projekcji filmu zagłębiam :-) Ale rzecz jasna to nie znaczy, że błędów czy też niepotrzebnych rzeczy nie zauważam :-)

khazad7_2

A mnie to szalenie bawi, że jest na tym świecie osoba którą zaboli (dosłownie) to że wystawię jeszcze niższą ocenę Hobbitowi :D

ocenił(a) film na 9
straightlines

Kompletnie nie rozumiem zachowania takich osób :-)
Ani to śmieszne, ani żałosne... w zasadzie trudne do określenia.

khazad7_2

Koloryt musi byc:) Ahh jak byloby pieknie bez takowych tutaj. Ostatnio fajna recenzje Pustkowia ogladalem. Jeden redaktor twierdzil ze PS bylo swietne drugi ze nie bylo:) Zaczeli program od okreslenia kim jest fanatyk. Fanatyk to osoba która jak uslyszy ze komus sie Hobbit nie podoba krzyczy w odpowiedzi: "KLAMSTWO, NIE DOCENIASZ PRACY REZYSERA I JEGO SWITY, W OGOLE GLUPI JESTES". Wypisz wymaluj Kamilek.

ocenił(a) film na 9
straightlines

Ja jestem zdania, że każdy fanatyk sam sobie robi "reklamę" i sam pogrąża się swoimi wypowiedziami. Zatem nie trzeba nawet takim osobom pomagać w ich "ciężkiej pracy" nad własnym wizerunkiem... sami sobie z tym poradzą a inni sami ocenią.

kamilxxx09

Tyś jest kłamstwo melepeto. Napisałem że w każdej scenie są sztuczne? Jak zwykle na idiotę wyszedłeś. Klasyczny Kamilek.

straightlines

Naucz się pisać.

kamilxxx09

Masz pecha bo od dawna umiem pisać. Niestety ty nie powinieneś pisać z racji twojej głupiej do szpiku kości osoby.

straightlines

Naucz sie pisac x2

kamilxxx09

Hobbit to zwykły blockbuster dla tępych mas i świat już to wie|:|D

użytkownik usunięty
kamilxxx09

1. To oświeć mnie co widziałem. Może konia na biegunach? Każdy wie, że jest sztuczny, także ty :)
2. Gdzie porównałem Hobbita do Lotra?

O właśnie, ten koń był śmieszny :D.

ocenił(a) film na 4

Aż wcisnęłam się w fotel z zażenowania przy tej scenie z Legolasem skaczącym po głowach krasnoludów. Jackson zrobił te sceny dla gimnazjalistów chyba....

ocenił(a) film na 9
eminem_filmaniak

Jak robili dokrętki to wyraźnie powiedziane było, że każdy będzie miał swoją chwilę podczas bitwy.

kordrum

To chyba nawet nie były dokrętki, bo krecono 2 miesiące. Także można spodziewać sie czegoś wielkiego :D

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Spodziewam się i czekam z niecierpliwością. Mam nadzieję, że PJ wkrótce ulży nam w oczekiwaniu i da jakiegoś videobloga z Dainem.

kordrum

Albo ze scenografią Żelaznyych Wzgórz lub Gundabadu.

ocenił(a) film na 9
kordrum

Premiera BR i DVD Pustkowia Smauga jest chyba zapowiedziana na 8 kwietnia, więc coś tak czuję, że videoblog pokaże się niewiele wcześniej.
Czuję, że może być to koniec marca dopiero...

No ale zleci :-)

khazad7_2

Dopiero w kwietniu? Damn it. Może pojawi się wcześniej jakieś HD z Azji/:P

ocenił(a) film na 9
straightlines

Oj ale mówię, że tak tylko czuję... moje odczucia to przecież nie jest oficjalna informacja :P
Ja po cichu liczyłem, że już w lutym się coś pojawi... ale znając życie, przeliczę się ;)

khazad7_2

Niech sie azjaci spiesza bo np gre endera w hd szybciutko zalatwili:D

straightlines

ahahahahah

kamilxxx09

Z czego rechoczesz trollu? Ryj tam w kubeł.

ocenił(a) film na 8
eminem_filmaniak

wydaje mi się że Jackson może zrobić z bitwy niezłe widowisko
zwłaszcza scena z Thorinem i resztą kompanii która wybiega z Samotnej góry spychając orków
a drugą interesującą sceną może być przybycie rozwścieczonego Beorna