PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249641
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

1. Czarodzieje (majarowie kto jak woli) zeby czarowac potrzebowali do tego różdżek (ich laski) Czy one musialy byc robione w jakis wyjatkowy sposob? np. jakies specjalne drewno czy cos... przeciez gandalf swoja stracil w Lotr a potem mial 2 i czarowal dalej

2. Stolica elfowo jest Rivendell (chodz jest tez krolestwo mrocznej puszczy) ludzi Gondor (chodz jest tez rohan) a krasnoludow? Erebor? i jaka jest roznica miedzy krasnoludami z zelaznych gor a tymi z ereboru?

rotanimod

Istari wysłani do Śródziemia posiadali takie laski/pastorały które same w sobie były pełne mocy - otrzymali je zapewne w Valinorze - pobłogosławione przez Valarów - Gandalf stracił swoją - ale jak widać miał nową - po upadku Balroga i śmierci cielesnej został przebudzony do życia w Lorien - o którym z kolei (co do twego pytania o stolicę elfów) Aragorn powiedział ''TU JEST SERCE KRÓLESTWA ELFÓW NA ZIEMI'' - bo była to kraina rządzona przez Galadrielę z jednym z trzech pierścieni na jej palcu - kraina która nie znała uwiądu i zła - pokusiła bym się o stwierdzenie,że Rivendell było takie jakby....administracyjne - tam bywały spotkania i narady ale Lorien było czyms na kształt SANKTUARIUM elfów gdzie nie płynął czas i nie znano niczego co złe i brudne oraz splugawione -
http://fc06.deviantart.net/fs30/f/2009/242/9/f/Olorin_by_Kaaile.jpg
- udało mi się znaleźć foto darowania laski Gndalfowi przez Manwego - jak nie wejdzie - wpisz w google - OLORIN AND NIENNA bowiem to jej uczniem był Gandalf/Olorin i tam powinno być to foto -

najważniejszymi ośrodkami życia Elfów w Śródziemiu były wobec tegoż RIVENDELL - LORIEN - MITHLOND - MROCZNA PUSZCZA ; ludzie mieli swe najdumniejsze królestwo - spóściznę jeszcze po numenorejską w Gondorze gdzie zamiast króla panował namiestnik - i tam Aragorn koronował się na króla - jego tytułem był ELESSAR TELCONTAR - Król zjednoczonego królestwa Gondoru i Arnoru ; co prawda w Rohanie panował Eomer ale najwyższym królem był Aragorn - w którego żyłach płynęła krew ludzi Numenoru......

co do krasnoludów - to nie moja działka:)

ocenił(a) film na 9
Baronek7

Aragorn tak naprawdę był władcą wszystkich ludzi w Śródziemiu. Gondor i Anor miał wpływy i sprawował opiekę nad większością ludzik siedzib czy to Rohan, Dale, Dor Amoroth, Bree itd. Elfy w końcu opuściły Śródziemie, a Zjednoczone królestwo stało się jedyną potęgą reprezentującą Valarów lub mądrość zachodu , jeśli oczywiście można tak powiedzieć ponieważ Valarowie nie mieli żadnego wpływu na ludzi.
Tak czy siak Zjednoczone Królestwo odbudowało potęgę, mądrość i światło Numenoru.

ocenił(a) film na 4
rotanimod

1. Ja o specjalnych właściwościach różek z książek nic nie pamiętam.

2. Stolicą elfów nie było Rivendell :). Elfy nie miały swojej stolicy jak i nie miały nad sobą jednego króla. W Śródziemiu były cztery miejsca gdzie znajdowały się grupy elfów. Było to wspomniane Rivendell w którym rządził Elrond, Lothlorien w którym mieszkała Galadriela wraz ze swoim mężem Celebornem, Mroczna Puszcza kiedyś zwana Wielkim Zielonym Lasem gdzie władzę sprawował Thranduil oraz Szara Przystań w której mieszkał Cirdan budowniczy okrętów, miejsce z którego elfowie odpływali na zawsze ze Śródziemia do Valinoru. Wszyscy ci elfowie wchodzili w skład Białej Rady, która na naradach podejmowała decyzje dotyczące Śródziemia. Ale absolutnie nie mieli jednego wspólnego elfiego władcy ani stolicy.

Co do krasnoludów to u nich za stolice można było uznać kiedyś Morię. Niestety po tym jak zostali stamtąd wypędzeni przez orków a w samej Morii zamieszkał Balrog przenieśli się i osiedlili właśnie w Żelaznych Wzgórzach a potem część z nich podążyła do Samotnej Góry (czyli Ereboru). Także krasnoludy z Żelaznych wzgórz niczym się nie różniły od tych z Ereboru. Oczywiście po ataku Smauga część wróciła do Żelaznych Wzgórz a reszta udała się na tułaczkę. Po odzyskaniu Ereboru i śmierci Thorina król z Żelaznych Wzgórz Dain II Żelazna Stopa objął tron po swoim kuzynie w Ereborze. I tam na końcu większość krasnoludów się przeniosła. Tak w dużym skrócie. Były co prawda próby odzyskania Morii, ale kończyły się fiaskiem.

Belief

Kiedyś Elfy miały króla.

ocenił(a) film na 4
bartoszcyc8

Jakiego? Nie było jednego króla, który by rządził wszystkimi. Tak samo były grupy i każdy miał swoich podległych. W Gondolinie rządził Turgon, w Doriacie Thingol, w Nargothrondzie Finrod itd.

Belief

Jednego nie było, ale byli królowie, którzy rządzili danym szczepem Elfów.

ocenił(a) film na 4
bartoszcyc8

W takim razie nie rozumiem pierwszego postu. "Kiedyś Elfy miały króla." bo teraz też jakieś elfy miały króla a konkretnie zielone z Mrocznej Puszczy - Thranduila. Zaś kiedyś tych królów naraz było więcej niż jeden. Nie rozumiem o co Ci chodziło.

Belief

Ok, źle to napisałem. Już nieważne.

ocenił(a) film na 4
ocenił(a) film na 6
Belief

Gil-galad był chyba wodzem wszystkich elfów podczas wojny, ale nie jestem pewien czy to sprawia, że był królem.

ocenił(a) film na 4
pemmil

On znowu władał swego czasu Lindonem. Podczas wojny taki Oropher ojciec Thranduila mu nie podlegał. Kiedy były walki z Sauronem Ortopher nie wszedł pod dowództwo Gil-galada. Dlatego sam Oropher jak i wiele elfów z Mrocznej Puszczy zwyczajnie zginęło.

ocenił(a) film na 6
Belief

Ale generalnie władał elfami, tylko niektórzy woleli walczyć sami.

ocenił(a) film na 4
pemmil

Jakąś częścią władał to prawda. Wiesz był synem Fingona i powiernikiem jednego z trzech pierścieni, który potem przekazał Elrondowi. To nie był byle kto :). Natomiast wszystkich elfów pod sobą nie miał.

ocenił(a) film na 6
Belief

Tak jak król nie włada wszystkim. Zawsze się znajdą jacyś odmieńy :). Jeśli chodzi o elfy to ja zawsze chciałem się czegoś dowiedzieć o ciśnienie, bo wydaje się bardzo ciekawą postacią. Szkoda, że Tolkien nie rozbudował tej postaci :\

ocenił(a) film na 4
pemmil

Przepraszam o kim? :)

ocenił(a) film na 6
Belief

Cirdianie :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

:) Cirdian i mnie interesuje bo jest to postać od samego początku, która gdzieś tam się przeplata, ale więcej nic o nim nie wiadomo.

ocenił(a) film na 6
Belief

Wiemy tylko, że pomagał innym w 1 erze, był w białej radzie i dał pierścień gandalfowi.

ocenił(a) film na 4
pemmil

I jako jedyny z elfów miał brodę :D

ocenił(a) film na 6
Belief

Po tysiącach lat nie golenia się :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

Zwłaszcza, że elfy nie miały zarostu :P

ocenił(a) film na 6
Belief

Może miały, tylko "trochę" dłużej rósł :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

Chyba nie :)

Niedokończone Opowieści:
"W notatce napisanej w grudniu 1972 roku lub później oraz wśród ostatnich zapisków mego ojca na temat Śródziemia znajduje się omówienie kwestii domieszki elfiej krwi u ludzi, objawiającej się brakiem zarostu wśród ludzi mieszanego pochodzenia (była to cecha charakterystyczna wszystkich elfów)"

ocenił(a) film na 6
Belief

No to broda była sztuczna, jedyne wyjaśnienie :D

ocenił(a) film na 4
pemmil

Tak doklejał sobie :D. Jedyne wyjaśnienie to - błąd Tolkiena - nie pierwszy i nie ostatni.

ocenił(a) film na 6
Belief

Ale jeden z nielicznych. Szczerze to ja wolę by miał tą brodę. To mu dodaje pewnej wyjątkowości :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

I mądrości wiekowej :)

ocenił(a) film na 6
Belief

Pozbawiać go brody, to tak jakby nie miał jej np Gandalf czy saruman. Jakby to wyglądało? :D

ocenił(a) film na 4
pemmil

Gładko :D

ocenił(a) film na 6
Belief

Tybum tsss :)

pemmil

Trochę o brodach: http://tolkiengateway.net/wiki/Mahtan

Belief

Nie, nie jedyny ;) Z imienia znamy jego i Mahtana, ale z pozostawionych przez Tolkiena zapisków wiemy, że elfowie mogli mieć brody w bardzo zaawansowanym wieku, więcej tutaj: http://tolkiengateway.net/wiki/Mahtan

ocenił(a) film na 4
Sirielle

O, a tego nie znałam, dzięki :). Problem w tym, że Tolkien zmieniał zdanie co do pewnych rzeczy. Te zapiski o których piszesz pochodzą z Historii Śródziemia z której wiele rzeczy uległo zmianie. Te o tym braku zarostu u elfów natomiast wydają się być ostatnimi notatkami (grudzień 1972 lub później - Tolkien zmarł 1973), no ale... Jak to u Tolkiena - różnie bywa :) I bądź tu mądry :)

Belief

W tekście powinna być informacja z którego to tomu, w X-XII są najaktualniejsze informacje. Co nie znaczy, że wśród nich nie ma rzeczy ze sobą sprzecznych ;) Info o brodach zaś pochodzi z "Vinyar Tengwar", z dodatku do tekstu "The Shibboleth of Feanor" opublikowanego w HoME XII, jednego z nowszych tekstów. (Sam dodatek nie wszedł do HoME, jest tylko w VT.)

Belief

Zresztą informacje te nie muszą się znosić - ludzie tak rzadko spotykali brodatych elfów, że uznali, iż elfowie zarostu nie mają.

ocenił(a) film na 4
Sirielle

Oj to, że są sprzeczne rzeczy to ja wiem :). Nie musisz mi mówić. Ostatnio próbowałam rozgryźć drugą erę. Ale widzę co kreatywniejszy człowiek to, sobie zaraz wytłumaczy i dorobi własną historię. :D Brawo. Też tak robię, gdzie mi się uda :)

Belief

Hmm, nie moja zasługa, tylko JRRT - Silmarillion to wewnątrz świata przedstawionego przekaz z ludzkich legend. Jest kilka opcji, skąd go znamy, ale generalnie każde źródło jest przefiltrowane przez inną rasę, nie jest to bezpośredni przekaz od elfów. Dlatego brak bród można zwalić na ludzką interpretację, chociaż nie mówię, że to jedyne czy najlepsze wyjście.

ocenił(a) film na 4
Sirielle

A to też jest dobrze pomyślane. :) Zawsze można powiedzieć, że przekaz został zniekształcony. Albo ktoś coś od siebie dodał.

Belief

Esej o Cirdanie - z Historii Śródziemia: http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?p=44521#44521

pemmil

Esej o Cirdanie - z Historii Śródziemia: http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?p=44521#44521

ocenił(a) film na 6
Belief

A w czwartej erze krasnoludy znowu zdobyły mówię, biorąc pod uwagę fakt, że nową bramę minas-tirith zbudowały z mithrilu.

ocenił(a) film na 4
pemmil

Całkiem możliwe, w końcu jak Gandalf pokonał Barloga (bo on go pokonał ostatecznie prawda?) to krasnoludy mogły powrócić do Morii.

ocenił(a) film na 6
Belief

No, została jeszcze armia goblinów z moim, ale i tak bez balkonu było o wiele łatwiej. A czemu tak podkreśliłaś to, że Gandalf pokonał barona?

ocenił(a) film na 6
pemmil

*Balroga, Balroga :)

ocenił(a) film na 6
pemmil

Balroga

ocenił(a) film na 4
pemmil

Ha ha pemmil wyłącz tą autokorektę :D.

Wydaje mi się że Barlog był największym problemem dla krasnoludów. Orków można wyciąć ale poradź sobie z barlogiem będąc tylko krasnoludem. Zobacz jak się Istarii z nim męczył.

ocenił(a) film na 6
Belief

Patrząc na to dochodzi się do wniosku, że ecthelion był lepszy od gandalfa, skoro pokonał Gothmoga.

ocenił(a) film na 4
pemmil

A Beren zranił Morgotha, Turin zabił Glaurunga, Earendil dotarł do ukrytego Valinoru, a Grimma zabił Sarumana. Kwestia szczęścia i tego co komu jest pisane :)

ocenił(a) film na 6
Belief

To zranienie morgotha, to odprysk korony, który go trafił, co,jest trochę śmieszne :) co do smoków, to zwykle stworzenia, tylko większe. Nie ten kaliber co majarowie :). A na earendila się zgodzili, żeby przepłynął. To tylko częściowo jego umiejętności.

ocenił(a) film na 4
pemmil

Tak jak mówię, kwestia szczęścia i tego co komu jest pisane :) Na logikę żaden elf nie mógł być silniejszy od Majara. A przynajmniej tak mi się wydaje. :)