PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249641
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

1. Czarodzieje (majarowie kto jak woli) zeby czarowac potrzebowali do tego różdżek (ich laski) Czy one musialy byc robione w jakis wyjatkowy sposob? np. jakies specjalne drewno czy cos... przeciez gandalf swoja stracil w Lotr a potem mial 2 i czarowal dalej

2. Stolica elfowo jest Rivendell (chodz jest tez krolestwo mrocznej puszczy) ludzi Gondor (chodz jest tez rohan) a krasnoludow? Erebor? i jaka jest roznica miedzy krasnoludami z zelaznych gor a tymi z ereboru?

Belief

ten Grimma głupio zabił Sarumana mogli coś lepszego wymyślić :)

ocenił(a) film na 6
wort801

Lepsze to, nóż żeby hobbici poprzeszywali sarumana strzałami ;)

pemmil

Też prawda :)

ocenił(a) film na 4
wort801

W filmie mogli. Ale w książce Saruman zginął w ten sam sposób. Wbił mu nóż w plecy Grima. Tylko ,że się to dzieje w domu Froda już pod sam koniec książki. W filmie zmienili tylko okoliczności.

Belief

Dzięki za odpowiedz :) mógł w walczę zginać

ocenił(a) film na 4
wort801

Ale wtedy nie byłoby rozmowy z Gandalfem, dość istotnej. :)

Belief

Tu mnie masz :) tak to była ciekawa rozmowa

ocenił(a) film na 4
wort801

I w książce dość ważna bo wiele się dowiadujemy jak choćby to że Sarumam już nie stoi na czele Istarich w Śródziemiu. Możemy też zobaczyć jak manipuluje słowem.

Tam wcześniej się pomyliłam. Grima poderżnął mu gardło a nie wbił nóż w plecy. Natomiast to co sugeruje pemmil z hobbickimi strzałami spotkało nie Sarumana ale właśnie Grimę :).

Belief

No nie żartujesz :)

ocenił(a) film na 4
wort801

To pytanie? :) Nie, tak było naprawdę w książce :)

Belief

Dobrze że tak postacie z warcrafta i dragon age nie kończą :)

ocenił(a) film na 6
wort801

W grze o tron małe karłem strzelają do ciebie gdy siedzisz na sedesie, w świecie dysku ścigają ci głowę gdy myjesz głowę szamponem przeciwłupieżowym, w czarnej kompanii umierają od dotknięcia gwoździa.
Tak więc śmierć grimmy nie jest taka zła :)

pemmil

Hehe no fakt nie jest ;)

ocenił(a) film na 6
Belief

A może zginąłb po niej :) w walce z hobbitami. W sumie to już wtedy nie miał mocy.

ocenił(a) film na 4
pemmil

Którymi? :) Chyba nie masz na myśli Pippina i Merrego. Myślę, ze dobrze tą śmierć rozwiązali. Po pierwsze na porządki w Shire nie było miejsca a po drugie ludzie by się pytali jak zdołał uciec. A tak zabija go ten który go zabił i w książce. I tak od tej rozmowy do Porządków jego postać się nie pojawia więc...Po co to było przeciągać :P

ocenił(a) film na 6
Belief

Pojawia się jeszcze przed rozstaniem hobbitów z gandalfa. Tam mógłby się rzucić ze sztyletem na gandalfa, a ten by go zniszczył :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

A tak co dostaje fajkowe ziele jeszcze od nich. :)

Gdyby się rzucił wtedy na Gandalfa to byłby idiotą. Ok był szmatą ale nie głupcem :)

ocenił(a) film na 6
Belief

Albo gdy dostał fajowe ziele, jego dusza by się zmieniła i byłby dobry. Jest wiele opcji :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

ha ha "fajowe ziele" Nie denerwuje Cię ten słownik? :D

Jakby jego dusza się zmieniła po czymś takim fani by rozjechali Jacksona 10 lat temu :]

ocenił(a) film na 6
Belief

No trochę śmiesznie brzmi :)
A co to dla Jacksona? Jakby się troszczył o fanów Tolkiena :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

ha ha ha pojechałeś :D. Ale wtedy się chyba jeszcze troszczył :).

ocenił(a) film na 6
Belief

W drużynie i dwóch wieżach tak. W powrocie króla już mniej ;)

ocenił(a) film na 6
Belief

W drużynie i dwóch wieżach tak. W powrocie króla już mniej ;)

ocenił(a) film na 6
pemmil

Ups, dwa na raz :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

I tak to nic w porównaniu do Hobbita...

P.S. Śmierć na sedesie była dobra :P.

ocenił(a) film na 6
Belief

Taka...epicka ;)

ocenił(a) film na 4
pemmil

A jak :D Ja tam się nieźle ubawiłam :) Ale to świetny pomysł bo człowiek na kiblu jest całkowicie bezbronny :P

ocenił(a) film na 6
Belief

No chyba, że ktoś by siedział w łazience z gazetą i magnumem :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

ha ha to chyba ktoś z listu gończego :D.

ocenił(a) film na 6
Belief

Albo człowiek z dość mocną paranoją :D

ocenił(a) film na 4
pemmil

O, ten też pasuje :)

ocenił(a) film na 6
rotanimod

rozpisaliscie sie o fabule ksiazkowej ;) ja chcialbym odpowiedzi na te pytania z opowiesci filmowej ;) (to jakby 2 inne ciastka)

rotanimod

no - to jednej stolicy jak pisałam NIE BYŁO - także w filmie; stolicy elfów bo były cztery niezależne królestwa - jednak narady były w RIVENDELL - takim centrum administracyjnym;
różdżki zaś które dostali ISTARI Z MAJARÓW w Valinorze NA PEWNO były pobłogosławione przez Valarów i posiadały moce :)

acha - co do sporu o króla elfów innych forumowiczów - otóż Elfowie mili króla - mieszkał w Valinorze i zwał się INGWE - INGWE Z VANYARÓW - NAJWYŻSZY KRÓL WSZYSTKICH ELFÓW -

ocenił(a) film na 6
Baronek7

to czemu jak gandalf stracil rozdzke w walce z barlogiem potem mial inna?? i ta inna tez miala moce...

ocenił(a) film na 8
rotanimod

To jest wymysł Jacksona i scenarzystów, Gandalf nie stracił kostura w walce z Czarnoksiężnikiem z Angmaru, gdy padła brama Białego Miasta pod naporem Grounda?, Gandalf stanął naprzeciw wodza Nazguli z mieczem i kosturem, zagradzając mu drogę, Nazgul miał chyba płonący miecz. W tym samym momencie odwrócił się wiatr, ciemności minęły, nadeszli jeźdźcy Rohanu i Czarnoksiężnik uciekł, bu powrócić już na skrzydlatej bestii ( wcześniej był na koniu ).

rotanimod

nie pamiętam jak to było - czy tej NOWEJ laski nie dostał w Lorien

ocenił(a) film na 6
Baronek7

czyli musza skads brac te laski :)

rotanimod

oczywiście - przecież podałam foto DAROWANIA LASKI OLORINOWI PRZEZ MANWEGO - to było przed przybyciem Gandalfa do Śródziemia - a co do tego co w Śródziemiu to albo nie wszystko jest w tekście literackim jak np.nie ma w nim matki Legolasa a żony Thranduila czy opowieści o Aragornie i Arwenie - a druga sprawa to inwencja samych twórców filmu - i tutaj np.postanowili wprowadzić opowieść o tych dwojga i ich uczuciu a co do laski - podejrzewam,że dostał nową w Lorien.......

Baronek7

...bo tam odpoczywał i tam się przebudził po bitwie z Balrogiem......