PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424833
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Dlaczego wersja BD ma 3 płyty, a DVD ma ich aż 5? Co z czasem trwania? Jest taki sam? Czym
różnią sie te pozycje? Którą wybrać? Bardzo prosze o pomoc ;)

użytkownik usunięty
kaktus17_filmaniak

Blu-ray i TYLKO blu-ray.

Ale blu-ray ma tyklo 3 plyty, a dvd az 5. JEst wiecej dodatków?

użytkownik usunięty
kaktus17_filmaniak

Jest tyle samo. DVD nie ma takiej pojemności, żeby mieścić 4,5 godziny materiału na jednej płycie, nawet w standard definition. Więc na trzech płytach masz te same dodatki co na blu-ray na dwóch (w dodatku na blu, dodatki jak i sam film, są w lepszej jakości).

Na blu-ray masz cały film na jednej płycie, na DVD musisz w połowie filmu zmieniać płytę, bo film jest na dwóch.

Jedyne co jest lepsze w przypadku DVD, to opakowanie, ale dla mnie to akurat najmniej istotna rzecz.

Poza tym jest też wersja 5x blu-ray - dwie dodatkowe płyty zawierają film w wersji 3D.

dzięki wielkie za pomoc ;)

ocenił(a) film na 8

Zakupiłem sobie ostatnio tv LED Samsung Smart tv 40 cali, niby jest ok. sprawdzałem parę filmów, przeważnie animacji ale po włączeniu " Hobbita " doznałem niemiłej niespodzianki: już menu ukazujące norkę Bilba jest jakieś nieostre, jakby nie było w FHD - sam film też jest jakiś nieostry, jakby coś było nie tak - nie mówiąc już o tym, że wiele scen wygląda tak, jakby film był w 48 klatkach 9 podobny efekt zaobserwowałem podczas oglądania filmów z tv s SD ), co może być nie tak?.

użytkownik usunięty
lelen_lis

Menu hobbita akurat jest takie specyficzne i raczej nic z tym nie zrobisz, za to film powinien już wyglądać normalnie.

Poszukaj w ustawieniach czegoś w rodzaju Motion Plus, Motion Flow i to wyłącz.
Powinno być ok.

Sugeruję też wyłączyć wszystkie "odszumiacze" (Digital noise reduction itp) przynajmniej do oglądania blu-ray, bo to się mija z celem. Likwidują ziarno, a razem z nim detale, czyli to co jest zaletą HD.

ocenił(a) film na 8

Wyłączyłem Motion Plus a jakie " odszumiacze " Masz na myśli?
kontrast dynamiczny
tonacja cieni
tonacja kolorów
czysty obraz cyfrowy
redukcja zakłóceń MPEG
optymalizacja czerni
?.

użytkownik usunięty
lelen_lis

Z wyżej wymienionych na pewno redukcja zakłóceń MPEG."Czysty obraz" też brzmi podejrzanie, ale nie znam tego więc nie wiem. Kontrast dynamiczny osobiście też wolę mieć wyłączony.

"Wyłączyłem Motion Plus"

I pomogło?

ocenił(a) film na 8

Ogólnie film wygląda, m.w. tak jak na screenach:

http://www.blu-ray.com/movies/screenshot.php?movieid=57035&position=34

http://www.blu-ray.com/movies/screenshot.php?movieid=57035&position=15

tylko prolog w Ereborze jakoś dziwnie się prezentuje + ta teatralność ruchów, aż się boję scen w Mieście Goblinów / na wersji z neta w styczniu wyglądało to fatalnie /, może prolog jest tak specyficznie nakręcony?, aż muszę sobie porównać z kinówką.

Sprawdzałem inne filmy na BD: " Pocahontas " Disneya prezentuje się pięknie, " Przygody Tin Tina " również ( choć i tam występuje owa " teatralność " ruchów )

mój tv:

http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201303/20130316094115068/%5BPOL%5DX 12DVBEUF-0313.pdf

użytkownik usunięty
lelen_lis

Musisz pokombinować z ustawieniami, bo jednak powinno wyglądać normalnie po wyłączeniu takich bajerów jak Motion Plus. Miałem do czynienia z trzema Samsungami LCD i LED i w każdym się udało wyeliminować ten problem. Niestety w domu takiego TV nie mam, żeby teraz na szybko zajrzeć do menu i coś więcej podpowiedzieć.

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

Dodam jeszcze, że gdy uruchamiam płytę BD w napędzie konsoli to na tv pojawia mi się napis:
HDMI1 1920 X 1080 60p a potem przeskakuje na 24p.