PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 423 tys. ocen
7,6 10 1 422912
6,7 72 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Już kiedyś o tym wspominałem i myślę że warto przypomnieć
Wydaje mi się że może być to pierwszy film , który będzie znacznie lepszym dziełem niż pierwowzór pod postacią książki , co o tym myślicie ?
Co do 1-wszej części hobbita:
Wszystko ładnie i pięknie poza walkami w królestwie goblinów oraz samym królestwem .
Porównując do Morii oraz walk w morii dużo gorzej i za bardzo z humorem jak dla mnie
błagam i proszę o więcej powagi jak w LOTR

ocenił(a) film na 9
spectobj

Hobbit jest przecież "lekki" w porównaniu do LOTR.Z tego co wiem książka była pisana z myślą o młodszych czytelnikach.

ocenił(a) film na 10
justareader

hmm , z tym że jak powstawał hobbit jako książka Tolkien nie zdawał sobie jeszcze sprawy z tego co stworzy , do filmu zostaną wplecione elementy nieopisane nigdzie indziej , jak np. dol guldur i biała rada

ocenił(a) film na 9
spectobj

Wg mnie różnica w stylu pisania Hobbita i LOTR jest dostrzegalna...

ocenił(a) film na 10
justareader

mało powiedziane różnica , to są kompletnie inne twory literackie

ocenił(a) film na 9
spectobj

Doprawdy?? Zawsze jesteś taki milusi czy jestem wyjątkowa?

spectobj

Jak to nieopisane nigdzie indziej? A "Niedokończone opowieści", "Silmarilion" i dodatki do "Władcy Pierścieni"?

ocenił(a) film na 10
eweczka_spoko

Czytałem silmarilion i dodatki i niestety nie ma tam nic na temat białej rady i wypędzenia saurona z dol guldur oprócz tego że uciekł i schronił się w od dawna przygotowywanym mordorze , a dol guldur zajęły dwa Nazgule potem ... nie ma obszernego opisu i przebiegu tych wydarzeń co gorąco che zobaczyć w kinie !!!!!

spectobj

Za Białą Radę nie ręczę, jednakowoż na pewno w dodatkach ze szczegółami opisana jest Bitwa o Azanulbizar też u PJa zawarta w filmie. A wątek Białej Rady sprawdzę...

ocenił(a) film na 10
eweczka_spoko

bitwa jest owszem dokładnie ... biała rada nie... tylko delikatne napomknienia na temat poszczególnych narad i powstania

ocenił(a) film na 9
spectobj

Biała rada opisana jest w Drużynie oraz gdzieś jeszcze.

ocenił(a) film na 10
użytkownik usunięty
spectobj

Książka.

ocenił(a) film na 2
spectobj

poważnych fanów? nikomu nic nie ujmując ale "Wydaje mi się że może być to pierwszy film , który będzie znacznie lepszym dziełem niż pierwowzór pod postacią książki , co o tym myślicie ?" fanów czego bo nie łapie..

ocenił(a) film na 4
spectobj

ja nie jestem fanem ale książkę przeczytałem przed seansem i jestem bardzo rozczarowany filmem, dłuży się, momentami jest nudny. Miałem inne wyobrażenie, bardzo chciałem zobaczyć i się rozczarowałem.

ocenił(a) film na 9
spectobj

Dla kinomaniaka film, dla wielbiciela książek: książka. Nie wiem jak można porównywać film z książką i książkę z filmem. Książka podobała mi się jako książka a film jako film.

ocenił(a) film na 10
spectobj

Mnie bardziej podobał się film niż książka, bo wiele scen jest bardziej dynamicznych i ogólnie lepszych.

ocenił(a) film na 5
spectobj

Hobbit to nie LOtR! I tyle. Natomiast na pytanie: co lepsze: książka czy film, odpowiedź może być tylko jedna. Oczywiście książka! PJ całkiem nieźle przybliżył świat Tolkiena w swoich WSZYSTKICH filmach. Całkiem nieźle - to nie znaczy doskonale! Nowa Zelandia piękna, oprawa muzyczna też, ale i LOtR i Hobbit są "spłaszczone" do jednego wymiaru i... Film to po prostu nie książka. I chociaż PJ się w Hobbicie na siłę starał wcisnąć epickość [nawet tam, gdzie pasowała jak pięść do nosa] wyszło mu dobrze, ale nie porywająco. Nie odsądzam tego filmu od czci i wiary, nie sądzę też, by wielu reżyserów mogło się porwać na filmowanie całego tego cyklu. PJ zrobił dobrą robotę. Ale właśnie "dobrą" a nie powalającą na kolana.

ocenił(a) film na 10
Carmina

Na podstawie książki Hobbit nie da się zrobić cudów.... Hobbit vs LOTR to jak Fiat 126p vs Mercedes SLR
inna klasa literacka , zapraszam do poczytania zapisek chistofera tolkiena na temat tworzenia świata srodziemia i tego jak daleki był ojciec od tego co stworzy w trakcie pisania hobbita

ocenił(a) film na 9
spectobj

Nie jestem w stanie porównać co lepsze. Film chyba jest dla bardziej uniwersalnego odbiorcy, niż książka. Generalnie jednak film książki nie zastąpi, bo książka wymaga więcej.