PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424908
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Film jest świetny, ale różni się od : Władców Pierścieni". Tak jak w książkach, Hobbit jest bardziej taką przygodą, może trochę bajką, może nawet niektóre sceny są trochę naiwne, ale film jest bardzo podobny do książki. Peter Jackson stworzył świetny świat i dlatego ten film po prostu wymiata:)

ocenił(a) film na 8
p10trek

Władcy, nie władców. To jest ważne - był jeden władca Pierścienia, Sauron.
I przyczepiłabym się do ostatniego zdania - PJ nie stworzył tego świata, on go tylko przeniósł na ekran.

ocenił(a) film na 9
Pani_Zima_1989

To prawda, ale mi też chodziło o to, że on ten świat w filmie świetnie stworzył.:)
Sorry, zle to sformułowałem:)

ocenił(a) film na 8
Pani_Zima_1989

Mi się wydaję, że tytuł "Władca Pierścieni" odnosi się raczej do Frodo. To on przez całą trylogię dzierżył i był władcą pierścienia posiadającego moc kontrolowania wszystkich innych pierścieni. Nie dał się mu omamić (SPOILER przynajmniej przez większość czasu /SPOILER), a więc w konsekwencji był on władcą wszystkich pierścieni.

ocenił(a) film na 8
fido2801

Inną, równie słuszną interpretacją może być to, że tytuł odnosi się do samego pierścienia. W końcu to ten jeden pierścień władał wszystkimi innymi. Natomiast szczerze wątpię w to, że Tolkien zatytułował swą powieść odnosząc się do czarnego charakteru.

ocenił(a) film na 8
fido2801

O, nie zgodzę się. Zauważ, że nikt nie potrafił zapanować nad Pierścieniem, tylko Sauron. Każdy inny mógł tylko opierać sie jego woli, dłużej lub krócej, ale nikt nie potrafił nagiąć go do swojej woli. Władcą Pierścienia był Sauron, ponieważ to jego moc została zawarta w tym jedynym Pierścieniu. A Frodo był powiernikiem, dzierżył go, to prawda, ale zapanować nad nim nie mógł.

ocenił(a) film na 8
Pani_Zima_1989

Masz rację, ale warto zauważyć, że tytuł nie brzmi Lord of the Ring, tylko "Lord of the Rings", czyli "Władca Pierścieni", a nie pierścienia. W związku z tym jeśli już miałbym pójść na jakiś kompromis, to tak jak pisałem, być może sam pierścień jest tytułowym władcą innych pierścieni. Ale nadal wątpię by tytuł traktował o głównym czarnym charakterze. Nikt kto piszę powieści kończące się "i żyli długo i szczęśliwie" (jak u Tolkiena), nie tytułuje ich mając na myśli negatywnego bohatera.

ocenił(a) film na 8
fido2801

No, tak, Jedyny Pierścień miał władzę nad pozostałymi, tyle, że Sauron władając tym najpotężniejszym, mógł panować nad innymi.
Ja nie widzę nic dziwnego w tym, że w tytule jest główny czarny charakter. Tytuł, bądz co bądz, nie oznacza od razu głównego bohatera. Zawsze jakos byłam przekonana, że tytułowym władcą jst Sauron, i szczerze, nie widzę w tej roli nikogo innego, nie wykluczam jednak i takiej wersji. Dzielo Tolkiena jest wystarczająco bogate w symbolikę, że może być wiele interpretacji, to jedna z wartości tej książki.

ocenił(a) film na 8
Pani_Zima_1989

Nie upieram się. Wprawdzie w książce czy filmie pada stwierdzenie, że "pierścień pragnie powrócić do swego władcy". Mimo wszystko jakoś nie jestem w 100% przekonany. No, ale to jedynie kwestia interpretacji. A z interpretacją jak z d...ą - każdy ma swoją ;)

ocenił(a) film na 8
p10trek

Szanuję twą opinię, ale z jedną rzeczą się nie zgodzę. Film nie jest jakoś strasznie wierny książce ;)
[Fajny awatar ;) ]

ocenił(a) film na 9
n00bers

Moja podobizna:)

ocenił(a) film na 8
p10trek

Dobrze wiedzieć xD

n00bers

Jest mega wierny ksiażce. Tyle, że są jeszcze dodatki.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Czyli, że nie do końca jest :)

n00bers

Lepsza wierność książce i dodatki, niż liczne braki jak w WP:)

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Tu się muszę zgodzić. Władca powinien mieć 6 filmów. Mielibyśmy wtedy wszystko co być powinno np: Stary Las, Tom Bombadil, Kurhany, atak Wargów na Drużynę przy ognisku (chyba dobrze pamiętam), pościg Goblinów za Drużyną do Lothlorien (chociaż to było sfilmowane), atak na rzece i wiele, wiele innych przygód a tylko wymieniłem te z Drużyny :-(

remiofthedead

Lepiej nie wymieniać pozostałych:D Chociaż gdyby było 6 filmów, byłyby one nudne. Co byśmy zobaczyli w 1 części? Tylko Shire, Stary Las, Bombadila, Kurhany, Bree i Rivendell. Zanudzilibyśmy się. Jest dobrze jak jest. Ale nie można zaprzeczyć, że Hobbit jest zgodny póki co z książką. A to że ma dodatki takie jak: Biała Rada, Azog, Radagast czy retrospekcje to tylko na plus. I to czyni go fenomenalnym.