PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 423 tys. ocen
7,6 10 1 422628
6,7 72 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Jeżeli ktoś chce obejrzeć swojego zwykłego Hobbita ~24fps w 48fps to polecam zainteresować się projektem SVP SmoothVideo Project:
www.svp-team.com
lub w jeszcze łatwiejszy sposób puścić film na odtwarzaczu Splash PRO przy włączonej opcji 'Motion2' (opcja ta pozwala się włączyć tylko wtedy gdy film jest odtwarzany a nie zapauzowany). Demko można pobrac tutaj:
mirillis.pl/pl/products/splashpro.html
Obraz jest wyraźnie płynniejszy.

ocenił(a) film na 9
KaeM_4

Opcja dobra dla osób które oglądają filmy na PC. Ja jednak mam odtwarzacz HDD i taki program niestety nie spełnia już poza PC swojej funkcji.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Nowe telewizory posiadają też taką funkcję. Poszczególni producenci różnie je nazywają.

LG – TruMotion
Panasonic – Intelligent Frame Creation (IFC)
Philips – HD Digital Natural Motion
Samsung – Auto Motion Plus, Clear Motion Rate
Sharp – Fine Motion Enhanced, AquoMotion, AquoMotion Pro
Sony – MotionFlow

PC-towe aplikacje to:
WinDVD
CrystalPlayer
PowerDVD
i wspomniany przeze mnie wcześniej
Splash PRO
SmoothVideo Project

http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_interpolation

Hobbita w kinie oglądałem w 3D ale w tylko 24fps. Nie wiem jak wygląda prawdziwe 48fps ale to co potrafi SmoothVideo Project sprawiło, że każdy film chce oglądać w takiej jakości ;-)

ocenił(a) film na 9
KaeM_4

Hej.
Wczoraj testowałem na komputerze Władcę Pierścieni z włączoną na max opcją płynności klatek jak i ta opcja pod jej spodem odpowiadająca za ilość szczegółów również na max....
Powiem Ci, że poza tym, że czasem twarze są aż zbyt wyraźne u aktorów to ogólnie robi to piorunujące wrażenie... ilość detali i płynność klatek na sekundę.
Ciekawe czy dałoby się w takiej jakości przekonwertować plik by nadal miał format MKV lecz włączoną trwale funkcję tych 60klatek i max. szczegółów. Bo jeśli tak, to jestem gotów nawet kupić pełną wersję odtwarzacza :)

A co do telewizorów, to rzecz jasna te 2 opcje o których wspomniałem a zwłaszcza poprawa płynności klatek na sekundę to w zasadzie standard wśród nowszych telewizorów. Tak więc nawet jeśli kiedyś przyjdzie mi kupić nowy TV i miałbym odtwarzacz HDD z jakimś filmem w standardzie 24Fps, to i tak możnaby mieć ten sam efekt co w programie na PC gdzie ten filtr jest włączany :)

P.S. Nie orientujesz się zatem czy da się przekonwertować plik z filtrami w tym programie? Najlepiej bez zmiany formatu pliku....?

Pozdrawiam serdecznie i dzięki za informacje! :)

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Da się. Niestety cały film trzeba przekonwertować. Ja robię to za pomocą virtualdub ale on niestety zapisuje w AVI, a kodek x264 pod niego jest okrojony z pełni możliwości. Da się też aplikacją MeGUI ale jeszcze nie wiem jak, ona zapisuje do MKV, MP4 w normalnym x264. Jak widać jest to dość skomplikowane. Taki film w HD o przykładowej długości 2godz. bardzo długo się konwertuje nawet na mocnym sprzęcie. Wyjściowy plik ma ok 50fps i prawdopodobnie Twój odtwarzacz HDD nie poradzi sobie z takim plikiem. Poza tym przy szybszych ruchach obiektów na ekranie pojawiają się artefakty - co widać na przykładowym filmiku ;]
tnij . org / test60fps
usń spacje z linku

ocenił(a) film na 9
KaeM_4

Ok, dzięki! :)

ocenił(a) film na 7
KaeM_4

Włączyłem ta opcje i nie widać żadnej różnicy w obrazie. ;p

ocenił(a) film na 7
KaeM_4

W ustawieniach mam wlaczone motion 2 i wykrywanie przelotu, ale jak wejdę w opcje odtwarzania to tam nic nie mogę zrobić, klikam i nic się nie dzieje,

ocenił(a) film na 9
Joecrou

nie wystarczy włączyć to Motion2 ale jeszcze masz obok suwak, którym sobie ustawiasz intensywność płynności. Wg mnie najlepiej wygląda "6". Dużo opcji zmienia się dopiero po restarcie programiku.

ocenił(a) film na 7
KaeM_4

Tak wiem. Ale właśnie tam nic nie mogłem zrobić z tymi suwakami. Ale już działa, więc spoko. Powiem że fajnie to wygląda.

ocenił(a) film na 7
KaeM_4

Jest może jakiś poodobnie działający inny program? Bo tutaj po kilku minutach oglądania resetuje mi kompa, albo wywala błąd : P

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Skoro Ci resetuje kompa to albo coś się przegrzewa albo zasilacz nie daje rady. To laptop? Warto byłoby zainstalować coś np RealTemp i sprawdzić jakie temperatury są w trakcie oglądania procesora czy karty graficznej bo taki reset to objaw przegrzewania. Ten programik troche potrzebuje mocy od komputera więc na pewno się grzeje.

ocenił(a) film na 7
KaeM_4

Stacjonarny, i w sumie nie najgorszy. Ostatnio ogólnie mam z nim problemy, potrafi zresetować nawet podczas przeglądania internetu.

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Może być kilka powodów. Do wszystkie da się dojść co to powoduje ;]

ocenił(a) film na 8
KaeM_4

mam zwiastun hobbita w 59 FPS (nie 60), obraz podobny do tego z 48 FPS HFR, Gollum bardziej wyrazisty! (niestety zdobylem tylko rozdzielczosc 640x272, ale na zyczenie moge wyslac komus to mejlem lub na jakis serwer)

ocenił(a) film na 7
KaeM_4

Witaj ,zainteresowałem się tym programem ,który polecałeś Splash pro ale mam problem . Film leci ,dźwięk jest lecz nie ma obrazu . Wiesz może w czym problem ?

ocenił(a) film na 7
ellleone

Już wszystko dobrze ,dziękuje za info .

ocenił(a) film na 9
ellleone

Sterowniki od karty graficznej?

KaeM_4

niestety, średnio sprawdza się splash pro. pomijam fakt, ze hobbita 1080p jestem zmuszony ogladać z czarnymi pasami na gorze i na dole, podczas gdy klasycznie w mpc moge rozciagnac go sobie do standardowego 16:9 i wkomponowac w ekran mojego tv. problemem sa tez dziwne kodeki, ktore sa tam uzywane. jakos obrazu jest pogarszana, mgla/bluring itp. czego nie mam ogladajac standardowego mkv. po 3 - sama technologia jest szalenie niedoskonała - efektem są znieksztalcenia w trakcie szybkiego poruszania sie obiektu po scenie. sprawdzalem na przykladzie mkva z Druzyną Pierscienia, gdy Frodo skacze na wóz Gandalfa. Podobny problem jest z Atlasem Chmur w 1080p, ktory ktos zmuxował w ten sposob do mkv. No i często jest to wrażenie, że animacja jest sztucznie przyspieszana. Fajnie się to ogląda, ale w niektórych scenach mimo wszystko razi.

@Kaem_4

LG – TruMotion
Panasonic – Intelligent Frame Creation (IFC)
Philips – HD Digital Natural Motion
Samsung – Auto Motion Plus, Clear Motion Rate
Sharp – Fine Motion Enhanced, AquoMotion, AquoMotion Pro
Sony – MotionFlow

te rzeczy nie maja nic wspolnego z poruszanym tutaj zagadnieniem. najogolniej - są to patenty mające "upłynnić" ruch na ekranie. Kiedyś ktoś wpadł na pomysł, żeby 50hz zamienić 100hz. Dziś wszystkie firmy w standardzie miają tv ze 100/200/400 hz ale prawda jest taka, że nie są to prawdziwe wartości tylko patenty o ww. nazwach, które mają sztucznie nadać wrażenie płynności ruchu odpowiadającej tv z podobną czestotliwoscia odświeżania. MotionFlow to patent sonego, AMR toshiby itd. itd. one nie nadają filmowi nagranemu w 24fpsach wrażenia płynności 48-60fps, tylko mają zminimalizować smużenie i sztucznie powielić subklatki. to dalej materiał 24fps.

Z ciekawości spróbuję znaleźć inne rozwiązania, bo splash pro, niestety szpeci mkvy.