Wie ktoś może, czy są już jakieś plany co do gier w realiach Hobbita ?
Mam na myśli pełnometrażowe gry jak Battle for Middle Earth (choć to może dopiero po nakręceniu 3
części) czy Return of the King ... nie mówię o przeglądarkowych czy mobilnych
też zrobiłem podobny temat, i nikt nie odpowiadał
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Niezwyk%C5%82a+podr%C3%B3%C5%BC-2012-343217 /discussion/Gra,2185822
Śpieszę z odpowiedzią. Nie ma żadnych informacji na ten temat jak dotąd, ale śmiem twierdzić, że EA na bank zabierze się za ten materiał. Przypuszczam, że wydadzą RPG obejmujące fabułę wszystkich trzech części, coś na kształt wspomnianego Powrotu Króla (lub Dwóch Wież na PS). Warto zaznaczyć, że jest to wyśmienity materiał na dobre RPG - 15 postaci do wyboru, mnóstwo przygód, mnóstwo potworów do ubicia. Z pewnością pójdą tym tropem.
Co do strategii to tutaj może być trochę gorzej. Chyba, że będzie ona się rozgrywać na dwóch płaszczyznach. Pierwsza to wędrówka kompanii (tak jak wyprawa drużyny w BFME) a druga to np. walki elfów z orkami i pająkami w Mrocznej Puszczy. Zgodnie z fabułą te dwie płaszczyzny się połączą i wyjdzie nam ostateczna Bitwa Pięciu Armii. Tak zrobili to w Bitwie o Śródziemie i byłbym zdziwiony, gdyby nie powtórzyli tego schematu tutaj.
Po trzecie - myślę, że na bank możemy się spodziewać gry LEGO na bazie tej trylogii. Na podstawie WP zrobili i moim zdaniem wyszła im genialnie. Także podsumowując - z pewnością wyjdą produkcje komputerowe na bazie Hobbita. Spodziewałbym się ich w terminie premiery ostatniej części, bo wtedy łatwiej sprzedać egzemplarze na fali popularności filmu ;)
możliwe... długi czas oczekiwań przed nami... miałem nadzieję na coś na kształt przygodówko-rpga (jak Drużyna Pierścienia czy PK [konsoli nie mam, więc i DW nie widziałem... dziwny manewr twórców o.O ]) wychodzących po każdej części, a jak na razie ani widu, ani słychu... najbardziej czekam na "Bitwę o Śródziemie- Hobbit" ale ciężko mi sobie ją wyobrazić bez powielania schematów z mimo wszystko starych już gier BoŚ 1 i 2, w czasie podrózy ekipy Thorina panuje jednak względny pokój więc i nie ma podstawy na bitwy elfów itp. ...
Otóż to, jest tutaj pewien problem z ułożeniem strategii. Co do RPG to ja osobiście wolę jedną dużą grę, aniżeli trzy mniejsze, ale to tylko moje zdanie ;) No chyba, że zrobią grę genialną na miarę Wiedźmina. Gdzie każdy z krasnoludów ma swoje drzewko umiejętności i punkty za poziom do rozdawania. Wtedy coś takiego ma sens. Super gdyby zapisy z jednej gry przechodziły do następnej. Wtedy to już AWESOME !!! Ale raczej zrobią jedną dużą, skoro nie słychać nic od EA póki co. A na strategię nadal mam cichą nadzieję. Zawsze mogą przekombinować parę przygód. W Bitwie o Środziemie z krótkiej wizyty drużyny w Lorien zrobili prawdziwą bitwę. Tak samo rzecz się miała z Edoras w kampanii zła. Czas pokaże, nie traćmy nadziei ;)