PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 423 tys. ocen
7,6 10 1 422760
6,7 72 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Zakładam ten wątek, bo istniejące zawierają sporo komentarzy o ściaganiu filmu z sieci i niechybnie zostaną skasowane przez moderatorów - proszę nie piszcie tu nic o piraceniu :)

Moja opinia:

Wstęp, po dodaniu kilku krócitkich scen, szczególnie z Thandurilem to fajny smaczek.

Każda nowa scena z Hobbitonu i Rivendell działa na plus. Mam świadomość, że wiele osób narzeka na brak akcji i to co mnie cieszyło w Hobbitonie inni zaliczą do nudy.

Rivendell, po dodaniu paru scen (rozmowa o pieścieniach kasnoludów i "obgadywanie" Thorina) powinny się znaleźć w wersji podstawowej - film bardzo zyskuje na klimacie. Samo Rivendel też zostało ukazane jako byćmoże najpiękniejsze miejsce w Śródziemiu.

IMO, Krasnoludy i ich maniery to sceny zabawne, ale nie głupio-zabawne jak zezujący Radagast czy teksty o grzybkach. Tych pierwszych powinno sie nie wycinać z podstawki, a te drugie nie powinny nigdy się tu znaleźć. Krasnoludy wymiatają.

Niestety, jaskinia Goblinów to straszna żenada i po dodaniu piosenki króla wychodzi jeszcze głupiej.

Zauważyłem kilka nowych ujęć wędrówki na tle wspaniałych krajobrazów. Troszkę tego brakowało w podstawce. Lasy w których stała chatka Radagasta, droga po której uciekał z Dol Guldur i wreszcie scena szyszkami raziły sztucznością i studiem. Odrobina prawdziwej przyrody poprawia odbiór filmu.

Ogólnie wersja extended tyci tyci poprawia film jako całość i warto te wersję poznać. Polecam.

ocenił(a) film na 5
S_T_P

Wypada mi się zgodzić całkowicie z Twoją opinią, gdyż sam mam bardzo podobne odczucia. Hobbiton oraz Rivendell na naprawdę spory plus. Jaskinia Goblinów to sam nawet użyłem tu sormułowanie, że to jest największa żenada dla tego filmu. Gdyby nie dłużyzny, głupota zamiast humoru oraz gdyby nie ta jaskinia film dostałby ode mnie minimum 7. Nowe sceny jednakże poprawiają odbiór filmu, szkoda, że nie wycięli jaskinii goblinów, byłoby nawet 8 :D

ocenił(a) film na 7
straightlines

Pewnie moja ósemka jest dla Ciebie nie do przyjęcia :) , ja jednak musze ten film nagrodzić za to że tak czaruje
- mimo paru wtop, bije na głowę inne królewny Śnieżki i Narnie, a więc IMO jest to najlepsze fantasy dekady.

Sceny przez które, aż chce się wrócić do tego filmu: Thorin krzyczący "Dragooon!!", flashbacki z Morri, Całe Rivendell, Zagadki w Ciemności, nadejście Orłów i Thorin tulący Bilba.
Każda z nich jest perfekcyjna i wzbudza różne emocje. To czyni Hobbita filmem z wysokiej półki.

Miejmy nadzieję, że w Pustkowiu tych scen będzie znacznie wiecej..

ocenił(a) film na 5
S_T_P

Dla mnie to nawet Twoja 10tka jest do przyjęcia:) Ludzie mają różne gusta inic mi do tego jak oceniasz film:)

S_T_P

proszę nie obrażać mojej Narnii bo pierwsza część Narnii jak dla mnie bije dwie pierwsze części hobbita razem wzięte ! a królewna śnieżk i łowca to również bardzo dobry film ! napewno jest tam więcej mroku niż w hobshicie !

S_T_P

Dla mnie tak czy inaczej 10/10.

S_T_P

Sceny z sobótki i Rivendell świetne. Królestwo Goblinów jako sceny dodatkowe dla mnie neutralne. Moga być, ale jeśli by ich nie było, też by nic się nie stało.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

No właśnie sceny z Rivendell powinny być w normlanej wersji...

straightlines

Mogły by byc, ale nie koniecznie. Bez nich film tez funkcjonuje.

ocenił(a) film na 9
S_T_P

Mi sie bardzo podobala edycja rozszerzona bylo tam kilka wartych uwagi watkow.