PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 423 tys. ocen
7,6 10 1 422839
6,7 72 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Mam pytanie, bo ostatnio nie śledziłem informacji.
Mam zamiar zakupić edycje na DVD, czy znajdują się tam dodatkowe sceny?
Druga sprawa, ile film trwa z tymi scenami?
Trzecie, czy te sceny są interesujące i warte obejrzenia?

RedChrisMaster

Film jest dłuższy o 13 minut i trwa 3 godz 2 min, większość to interesujące sceny no może poza piosenką Króla Goblinów

hr_dooku

Piosenka goblinów była świetna :)

sarev0k

Lecz kompletnie zbędna.

ocenił(a) film na 7
RedChrisMaster

W mojej ocenie sceny dodatkowe zdecydowanie działają na korzyść filmu. Jak obejrzysz, podziel się opinią.

ocenił(a) film na 10
RedChrisMaster

Pół biedy z ekstra scenami w filmie. Kupuj rozszerzoną edycję dla samych dodatków, chyba że nie lubisz takich rzeczy. ;)

ocenił(a) film na 9
RedChrisMaster

Oglądałem obie wersje.
Pierwszą z dubbingiem a drugą z dodatkowymi scenami (+13 minut) już z lektorem.
Lepsza jest ta rozszerzona i lepiej jak jest z lektorem lub z napisami.
Dubbing jest bardziej odpowiedni dla dzieci co wielu widzów zauważyło.

ocenił(a) film na 8
RedChrisMaster

Wersja kinowa trwa 2h 39', wersja rozszerzona 2h 52' (10 minut to napisy końcowe).

Podobnie jak w przypadku Władcy wersja rozszerzona jest dużo lepsza, pełno drobnych dodatków, które nadają sens postępowaniu krasnoludów i Elfów, szczególnie w 2 części (Pustkowie Smauga) wiadomo już czemu Thranduil pragnie skarbów Ereboru

Najlepsze sceny to oczywiście Rivendell, rozróba przy kolacji, piosenka krasnoludów, podsłuchanie rozmowy z Elrondem, scena z roztrzaskanym mieczem (która była w trailerach), scena z Sarumanem i wzmianka o pierścieniach... Wszystkie dodatki wskazano np. tu: http://www.theonering.net/torwp/2013/10/25/81272-the-hobbit-an-unexpected-journe y-extended-edition-scene-guide/

ocenił(a) film na 10
RedChrisMaster

A ja uzupełnię pytanie czy wersja rozszerzona jest z durnowatym polskim dubbingiem czy polskim lektorem ????

marinabella

Lektor Piotr Borowiec