przymierzam się do książki ale nim zabiorę się za czytanie mam pytanie: film mi się podobał ale
momentami mam wrażenie że trochę się dłużył. czy z książką jest podobnie??
dziękuję za odpowiedz :) mniej więcej juz moge wyobrazic sobie bohaterów więc czytanie bedzie przyjemniejsze ;)
szczerze nigdy nie przepadałam za fantastyką. LOTR był ciekawy ale zbyt długi dla mnie a Hobbit był rewelacyjny - z resztą bardzo czesto wracam do tego filmu- i chciałabym przeczytać książkę tez ze względu na to żeby zobaczyc jak ta historia się potoczy.
jak tylko nabędę na pewno przeczytam :) mam nadzieje że jeszcze zanim obejrzę Pustkowie.... żeby mieć jakiś odnośnik :)
Lepiej jest, gdy każdy w swojej wyobraźni sam sobie "wymyśla" jak wyglądają postaci.
no niby też. wiele razy czytałam ksiażki i później dopiero oglądałam ekranizacje i bywało że zupełnie inaczej postrzegałam bohaterów. ale z drugiej strony fajnie jest też ich zobaczyć a później dopiero "ukladać w książce" :)
Czytałem Hobbita kilka razy, dobra książka, ma swoje momenty (Mroczna Puszcza, Smaug, Gollum), ale do Władcy Pierścieni jej daleko.
jesli chodzi o WP to przyznaję bez bicia że nie widziałam całości. moze skusiłabym się na książkę ale mam pytanie. czy ta książka też jest taka rozległa?
Pytasz o książkę Hobbit czy Władca Pierścieni? Co rozumiesz pod pojęciem "rozległa"?
przepraszam moze źle sformułowałam pytanie. chodzi mi o to że w filmie było wiele momentów które -gdyby trwały krócej, były bardziej merytoryczne- sprawiłyby że film oglądałoby się lepiej ;)
Nie książka się nie dłuży. Film faktycznie, czasami ciągnął się niemiłosiernie, na szczęście książka pozbawiona jest tej wady.
Książka jest ciekawa a co do filmu to nie oglądałam, znajomi mówili że nie polecają. Warto go obejrzeć?
To już zależy od twoich preferencji :) mnie np osobiście film się podobał, choć do WP się nie umywa, jednak wielu ludziom ze względu chociażby na zbyt dużą ilość CGI film wgl nie przypadł do gustu. Jak dla mnie to jest ocena zbyt indywidualna, żeby pytc się o to na forum :) nawet gdybym uważał ten film za ścierwo pokroju kac vegas, to i tak powiedziałbym, że warto obejrzeć, bo a nuż Ci się spodoba :)