Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328954
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Wczoraj byłem w kinie na 3D. Niestety z pewnych przyczyn musiałem iść na dubbing czym byłem
mega zdegustowany bo dubbing w tym filmie, jak i w LOTR, to pomyłka. Jednakże dość miło się
zaskoczyłem. Nie było tak źle. Dobrze, że zostawili Sauronowi oryginalny głos. Liczyłem, że ze
Smaugiem będzie tak samo. Niestety głos miał podłożony, ale.... tu też się aż tak bardzo nie
zawiodłem. Było nieźle. Wyszło to dość dobrze. Co i tak nie zmienia faktu, że oryginalne głosy są
najlepsze, więc pójdę jeszcze raz na napisy. Poza tym niektóre dialogi względem oryginału były
przetłumaczone źle.
Uważam jednak, że Smaug (mimo, że jego podłożony głos był niezły) nie powinien być
dubbingowany, tylko zostawiony oryginalny głos + napisy, tak jak Sauron.
Ogólnie mnie to CGI aż tak bardzo nie raziło. Oczywiście potwierdzić mogę, że: było mało Beorna,
Thranduila, szybki sprint przez Puszczę, niektóre sceny takie sobie itd. Ale ogólnie wyszło OK.

SPOILER taki mały:
Jak dla mnie Smaug to po prostu mistrzostwo świata! Ktoś tu pokazywał jakiś czas temu
fragment końcówki filmu jak Smaug leci i gada otwierając paszczę. Trochę się załamałem, że
wyjdzie to kiczowato, a wyszło genialnie. Od samego początku, kiedy wyszedł pierwszy zwiastun,
wiedziałem, że będzie dobrze.
Wątek Dol Guldur (który jak widzę dla niektórych jest powodem do narzekania) jak dla mnie jest
drugą świetną rzeczą po Smaugu. Znakomite powiązanie z LOTR, świetna walka Gandalfa z
Sauronem i ogólnie motyw oka - znakomicie. Fajne było też powiązanie z Upiorami Pierścienia z
LOTR gdy Gandalf odkrył, że nie ma ich w grobowcu.

3D też niezłe. Ogólnie dubbingu nie polecam. Ten film trzeba obejrzeć z oryginalną ścieżką
dźwiękową, ale jak ktoś (zwłaszcza dość słaby miłośnik LOTR) nie ma innego wyjścia niż
dubbing, to może spokojnie iść na niego.

Podsumowując, nie zawiodłem się. Dobrze, że PJ jak na razie utrzymał pełną spójność z LOTR.
Czekam na trzecią część, jednocześnie smucąc się, że to będzie już ostatnia.

LordAngmar

oj tak lepszy niż 1 100 % racji masz :)

ocenił(a) film na 6
LordAngmar

Dlaczego nie mieli dubbingować Smauga?

adriannnn

no musieli wszystko

ocenił(a) film na 10
adriannnn

Bo był na to za dobry.

LordAngmar

tylko czekać na 3 cześć :)

ocenił(a) film na 10
LordAngmar

Zgadzam sie, lepszy od 1 części :).

ocenił(a) film na 7
LordAngmar

Mi pierwsza cześć podobała się bardziej, na drugiej się wynudziłem.

ma_rcin

ja na pierwszej się wynudziłem :)

ocenił(a) film na 6
ma_rcin

Jestem podobnego zdania, na pierwszej części nie nudziłem się ani przez chwilę, zaś w drugiej części tylko czekałem aż w końcu przestaną się ciachać na miecze w tej komputerowej otoczce i fabuła pójdzie do przodu.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Dokładnie tak, miałem przesyt efekciarskiej akcji który mnie nudził przy głównej fabule która ledwo się wlokła.

ocenił(a) film na 6
ma_rcin

Są jednak tacy co ta łupanka i rozciągnięte do granic możliwości sceny akcji się podobają...cóż...wszystkim się nie dogodzi.

ocenił(a) film na 9
LordAngmar

Ja także jestem bardziej zadowolona z drugiej części, a Smauga po prostu uwielbiam. Bardzo dobrze go zrobili, najpiękniejszy był gdy oblali go tym złotem :)
Co do dubbingu to na początku mnie raził, potem dało się przyzwyczaić. Ale na pewno oryginalne głosy były o niebo lepsze.
O efektach 3D się nie wypowiem,bo byłam na zwykłej wersji ;)