Gandalf będąc w grobowcach Nazguli zauważył, że są one opuszczone. Mówi o jednym z
Dziewięciu, który opuścił to miejsce. Potem Mithrandir rozmawiając z Radagastem mówi, że
Nazgule został wezwane do Dol Guldur przez swojego Pana. Jak myślicie, czy pojawią się one w
trzeciej części i będą uczestniczyły w bitwie? Może sam Król Upiorów się ukaże? A może zobaczymy
je w scenach odpędzenia Saurona przez Białą Radę? :D
Mieszanie Nazguli do Bitwy Pięciu Armii wydaje się tyleż nieuzasadnione, co karkołomne, choć do końca nie wiadomo co Dżekson wymyśli i jak niektóre wątki przemixuje? Niemniej Dziewięciu (lub mniej) na spoko mogą się pojawić w roli obrońców Dol Guldur podczas najazdu na tą twierdze Białej Rady.
Myślę, że do Bitwy Pięciu Armii raczej ich nie użyje. Jeśli PJ ma dobrą pamięć, to zdaje sobie sprawę, że w Drużynie sam zasugerował, że pojawienie się Czarnych Jeźdźców jest w pewien sposób niespodzianką dla Istarich.
Oby Twoje słowa się sprawdziły, bo jak Dżekson zaprosi na tą awanturę wójta i gromadę, to finalnie zobaczymy Bitwę Trzynastu Armii, a wiadomo przecież, że co za dużo, to i świnki nie chcą zjeść.
Miejsce Nazguli jest w Dol Guldur, a Tolkien zakazał im nosy stamtąd wychylać, chyba że w celu moszczenia gniazdka Sauronowi w Mordorze. I lepiej niech tak zostanie, jeśli z filmowy "Hobbit" ma być oparty na książkowym "Hobbicie" choćby w nikłym procencie.
Ja się obawiam, że dobra pamięć to jedno, a oczekiwania wytwórni i próba łączenia akcji Hobbita z LOTR-em to drugie. Pożyjemy, zobaczymy.
Mam nadzieje, ze Nazgule nie zostaną wplątane do bitwy pięciu armii, jeżeli już to mogą sie pojawić w momencie wyprawy białej rady do dol goldur, aczkolwiek o ile sobie przypominam nie powinny - Sauron wysłał je mniej wiecej w tym momencie do mordoru żeby moscily mu nowe miejsce.
Moim zdaniem Rada będzie starała się pokonać Saurona i Dziewięciu, ale uda się im jedynie wyprzeć ich z Dol Guldur, co niewątpliwie jest swojego rodzaju prologiem Władcy Pierścieni. Niestety nikt poza Valarami nie jest w stanie pokonać Saurona. Z wyjątkiem niepozornego hobbita, jego silnej woli, chciwości Golluma i szczypty szczęścia:)
Poczytajcie o Dol Guldur http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Dol_Guldur