Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328954
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

... że Jackson zamierza na tronie Ereboru posadzć nie Dain'a, ale Filiego? W filmach Jackson'a tego typu przepowiedzenia, jak "Twoja duma będzie Twoją zgubą" (Gandalf do Thorina w Rivendell) najczęściej się sprawdzają. W Pustkowiu Smauga padło z ust Thorina zdanie kierowane do Filiego "Kiedyś będziesz królem, to zrozumiesz". Trochę mnie to zaniepokoiło, o ile dotychczasowe zmiany (jak dodanie Tauriel) są zdecydowanie na plus, tak się teraz obawiam, czy i ten element książki zostanie zmieniony... Czy też zwróciliście na to uwagę? Czy może było to bez głębszego sensu rzucone zdanie, tylko dla rozwinięcia dialogu?

Kazuhiro_Furude

W którym momencie to jest?

kamilxxx09

Gdy Fili nie zgadza się z Thorinem w kwestii pozostawienia jego brata w Esgaroth.

ocenił(a) film na 8
Kazuhiro_Furude

Przecież on mówił do Dain'a. Fili został ranny i Torin zostawił go w mieście..

iwanspb

Może oglądaliśmy inne wesje Hobbita, ale jak dotychczas ja jeszcze w filmach Dain'a nie widziałem :)

Kazuhiro_Furude

Masz rację. Coś w tym jest.

Kazuhiro_Furude

Musze to sprawdzić.

ocenił(a) film na 7
Kazuhiro_Furude

Nie przywiązywałabym wielkiej wagi do tych słów. Jakoś nie mogę uwierzyć, że Jackson posunąłby się aż do takiej zmiany w historii, poza tym śmierć tej trójki to mocne wydarzenie, zwłaszcza na zakończenie. Z takich scen się nie rezygnuje.

Pani_Zima_1989

Równie dobrze może zginąć tylko Thorin i Kili.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Oczywiście, że mogą, głowy nie dałabym za to, co PJ wymyślił. To tylko moje przypuszczenie, nie widzę po prostu sensu w zostawianiu go przy życiu.

Pani_Zima_1989

No ja też.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

To nie miałoby sensu

pemmil

Dla wielu jeszcze przed 2000 rokiem sensu nie miało zrobienie z Lotra filmów.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Inna sprawa brak wiary w nakręcenie adaptacji a inna zostawienie przy życiu kogoś kogo śmierć jest wymagana
To tak jakby nie ścięto edarda starka w serialu gra o tron lub jakby gollum nie zginął tylko wziął pierścień i uciekł

pemmil

Sprawa Pierścienia to co innego, a wstąpienie kogoś innego na tron to co innego. Nie ma co się burzyć. To zwykłe domysły.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Uważam po prostu że skoro w książce tak wspaniale się poświęcili dla thorina to dziwne by było jakby jeden na przykład poświęcił się za tauriel a drugi wziąłby koronę zamiast zasłużonego daina bo PJ tak chciał

pemmil

Zobaczymy jak to pokaża. Może nawet tak nie będzie.

ocenił(a) film na 10
Kazuhiro_Furude

Proszę, nie pisz jeśli nie umiesz..

Annqa

Nie każdy komentujący filmy studiował filologię polską... Poza tym wielu pisze gorzej i nikt im uwagi nie zwraca. Co Ci się w moim komentarzu nie spodobało?

ocenił(a) film na 6
Kazuhiro_Furude

Prędzej Kiliego ;) Ale mam nadzieję że nie...