Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328954
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Czy ktoś może mi wyjaśnić, po co Gandalf wezwał Radagasta (jeśli źle zapisałam to wybaczcie) kiedy poszedł w góry? Jeśli to było w książce to kompletnie tego nie pamiętam, a w filmie wygląda to naprawdę bezsensownie...

marcowy_zajac

Badali grobowce Nazguli.

marcowy_zajac

Gandalf wybrał się do Dol Guldur, choć wiedział, że to pułapka. Wiadomo jak to się skończyło - po walce z Sauronem został uwięziony. Gdyby poszedł tam sam, w tajemnicy, nikt by się nie dowiedział, że został pojmany, a zło by się odradzało w najlepsze. Wezwał Radagasta aby ten zaniósł wiadomość Galadrieli i innym z Białej Rady i powiedział im o tym co odradza się w ruinach.

ocenił(a) film na 9
Wahnsinn

Dziękuję! Wspaniali jesteście :)!

marcowy_zajac

Mnie natomiast ciekawi, dlaczego Sauron zostawił Gandalfa przy życiu i bawił się w jakieś zamykanie w klatce, zamiast po prostu go zabić i mieć kłopot z głowy? Ktoś odpowie na to pytanie? Wspomniano o tym w filmie, albo w ogóle gdziekolwiek?

ocenił(a) film na 9
mzo123

Pomysl tak. Sauron chce zdobyc pierscienie wladzy. Elfy maja 3 takie(Galadriela, Erlond i Thrandulil). Jesli zebrala by sie rada i wyruszyli by do Dol Guldur to Sauron mialby szanse zdobyc te 3 pierscienie. Taka moja teoria:F

ocenił(a) film na 6
Faster1611

Thranduil nie miał żadnego z trzech Pierścieni Władzy.
Galadriela i Erlond owszem, ale trzeci Pierścień miał...Gandalf. Tak więc Sauron ma jeden z Pierścieni tuż pod swoim nosem!

ocenił(a) film na 9
Anthrax91

No wlasnie nie bylem pewny co do Thranduila. Ale chyba Gandalf jeszcze nie dostal tego pierscienia?

ocenił(a) film na 9
Faster1611

Ale czlowiek glupoty pisze jak jest niewypasny. Gandalf przeciez dostal pierscien jak przybyl do Srodziemia.

ocenił(a) film na 6
Anthrax91

Pierścień Gandalfa nie był pierścieniem elfów :)

Dużo wcześniej zostały stworzone 4 pierścienie reprezentujące żywioły i Gandalf otrzymał jeden z nich. Przynajmniej tak to pamiętam z Silmarilionu.

ocenił(a) film na 6
Dealric

Woda, ogień i powietrze, Gandalf otrzymał Narya - Pierścień Ognia, ale to były właśnie te "Trzy Pierścienie dla królów elfów pod otwartym niebem"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pier%C5%9Bcienie_W%C5%82adzy

ocenił(a) film na 6
Anthrax91

Czyli coś zapamiętałem, czegoś nie, ehh zbyt dawno czytałem Silmarilion...

Anthrax91

Tym bardziej tego nie rozumiem, dlaczego więc Sauron nie zabrał mu tego pierścienia, kiedy go uwięził w Dol Guldur?

ocenił(a) film na 6
mzo123

O tym że Gandalf posiada jeden z Pierścieni Władzy mówią książki, filmy na ten temat milczą, może twórcy traktują Gandalfa tak jakby tego pierścienia nie posiadał lub po prostu przeoczyli ten fakt.

użytkownik usunięty
mzo123

A może Sauron jako majar przypuszczał, że Gandalf i tak powróci do Śródziemia, może nawet silniejsze, więc zabicie go byłoby bez sensu.

no to faktycznie jest do kupienia... ale wychodzi na to, że Sauron nie mógł pokonać ani zabić żadnego z majarów, bo wracali, by wtedy jeszcze potężniejsi.

ocenił(a) film na 6
mzo123

Mogę się mylić, ale powrót Gandalfa był raczej czymś wyjątkowym, powrócił z woli Valarów lub samego Iluvatara.

ocenił(a) film na 6
mzo123

Sauron nigdy nie próbował zabić żadnego z majarów:)

Dealric

Nie wiem, jak jest w książce, bo dokładnie nie przypominam sobie tego, ale w RoTK (wersja rozszerzona) jest dokładnie pokazane jak Gandalf walczy z Nazgulem, a sam Nazgul mówi coś w stylu: "zniszczę cię". Dla mnie definitywnie brzmi to jak próba zabicia.

mzo123

Zniszczenie a zabicie to niekoniecznie to samo.

ocenił(a) film na 6
mzo123

To nie ma za wiele wspólnego z majarami

Dealric

z tego, co wiem Gandalf był majarem, chyba że o czymś zapomniałem

ocenił(a) film na 6
mzo123

Nazgul to nie Sauron. Zniszczę Cię nie oznacza zabicia.

Dealric

Chyba tego nie oglądaliście. Gandalf podczas oblężenia Minas Tirith chce ratować Faramira, ale na swojej drodze spotyka Czarownika z Angmaru, który mówi mniej więcej: "nie poznajesz śmierci, gdy ją widzisz? Poniosłeś porażkę, świat ludzi upadnie" Niszczy laskę Gandalfa i podnosi miecz, żeby go zabić, ale w ostatniej chwili przybywa armia Rohanu i Nazgul odlatuje. (jest to trzeciej części filmu, chyba w wersji reżyserskiej).

Nazgul wypełnia wolę Saurona, bo sam Sauron nie ma już materialnej postaci. Nazgul jeśli chciał zabić Gandalfa, to z rozkazu Saurona.