PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 327 tys. ocen
7,6 10 1 327277
6,3 52 krytyków

Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Moi drodzy,

Zapraszam do strony wydawnictwa Amber gdzie macie podany kontakt w formie mailowej do
zarządu Wydawnictwa Amber.
Zapraszam także na stronę Facebook Wydawnictwa Amber, gdzie można ocenić wydawnictwo
wstawiając także komentarz.

Jeśli nie jest Wam obojętne to co Wydawnictwo zrobiło a więc anulowało dalszą publikację
Kronik Hobbita, gdzie jeszcze w sierpniu informowali, że na pewno wydadzą, proszę Was o
interwencje.

Co prawda zapewne niewiele to da i nie zmieni decyzji zarządu Wydawnictwa, ale może te
głosy po prostu zostaną zauważone i inni także problem zaczną dostrzegać. Łatwo firmie
zaniżyć opinię w sieci. Wydawnictwo Amber w szczególności zasługuje na najniższą ocenę,
gdyż to nie pierwszy raz gdy anulują serię książek....

Pozdrawiam

khazad7_2

Chetnie się do akcji przyłącze:)

khazad7_2

A co jeszcze anulowali?

straightlines

Oj to z przeszłości jedna rzecz mi przychodzi na myśl... Wydali chyba 1 tom Historii Śródziemia, po czym porzucili projekt.
Historia Śródziemia to pozycja którą najbardziej bym na tę chwilę pożądał... ale na wydawnictwo nie ma co liczyć.
Musiałbym dokładnie przestudiować jakie tytuły porzucili, ale praktykę tę stosowali nie raz. W gatunkach jednak które mnie mało interesowały...

khazad7_2

To nie ma polskiego wydania historii śródziemia?

straightlines

Niestety nie.

khazad7_2

Dobry pomysł. Dołączam się.

khazad7_2

Pozwólcie, że odkopię temat, bo myślę, że warto kontynuować ten protest. Nawet jeśli się nie ugną i nie wydadzą trzeciej kroniki, to przynajmniej pokażemy im, że my nie odpuszczamy tak łatwo! Temu wydawnictwu naprawdę przyda się porządny kop w... pośladki, bo dotychczas wszystkich swoich klientów mają w głębokim poważaniu.

Także piszcie maile/piszcie na fb/obsmarowujcie ich gdzie się da, nawet jak nie interesuje was Kronika. Nie zapominajmy, że podobnie było z Historią Śródziemia - też ją anulowali i takim oto sposobem nadal nie ma jej w wersji polskiej (nie licząc dwóch tomów, które wydali z 15 lat temu).

_Arien_

Gadaniem nic się nie zrobi. Tu trzeba czegoś wiecej.

kamilxxx09

Masz coś konkretnego na myśli? Znasz jakiegoś prawnika, któremu udało się coś na nich znaleźć? ;)

_Arien_

Nie.

_Arien_

Powiem krótko.... mam tę sytuację już głęboko gdzieś a 2 pierwsze kroniki sprzedaję na Allegro, może kupiec się na nie znajdzie.
Nie ma sensu do nich pisać, dzwonić etc. gdyż nie mają oni zwyczaju odpowiadać swoim klientom i mają gdzieś ich potrzeby etc. Więc w zasadzie sprawa jest przegrana i lepiej o niej zapomnieć.
Ja już sobie ten temat darowałem.

khazad7_2

Szczerze, to nie liczę na ich odpowiedź. Ale trzeba im pokazać, że ludzie są niezadowoleni i nie będą wiecznie znosić ich humorów.

Ja nie mam w zwyczaju odpuszczać tak łatwo ;) Nawet jeśli sprawa wydaje się z góry przegrana.

_Arien_

Spraw by wydali kolejne Kroniki a trzecią Kronikę - Pustkowie Smauga będziesz miał u mnie pod choinkę.
I wcale w tym momencie nie żartuję.

khazad7_2

Po co sprzedawać takie świetne książki? Bo 3 w Polsce nie wychodzi? I co z tego. Można kupić z jakiegoś innego kraju. Albo może empik będzie miał wersję po angielsku. A i 2 częsci fajnie jest mieć w domu.

kamilxxx09

Cóż.... moja rzecz, moja sprawa :-)

khazad7_2

Nie za ciekawa ta sprawa.

khazad7_2

kurcze, pisałem do amber w sprawie 3 kroniki, ale cisza z ich strony.

czy ktos ma jakies info, bo jak nie maja zamiaru tego wydac w polsce to sobie kupie wersje angielską?

rcisek

Ja już mam zakupioną ale nie mam pojęcia, kiedy dostanę ją w swoje ręce ... ponoć wysyłka z USA jest droga i być może książka trafi do mnie drogą morską - sześć tygodni ...

lelen_lis

a może ktoś zna jakieś inne wydawnictwo które by się tym zainteresowało? może egmont? nie wiem jak tam z prawami autorskimi, czy z pozwoleniami na publikację ect...ale można by zapytać..bo jak Amber ma to gdzieś to czemu inni by sobie nie zarobili.

@lelen_lis - nie ważne jak długo byle by doszła:D
ale jeśli nikt tego nie wyda w najbliższym czasie, cóż wtedy pozostanie wspierać zagraniczny interes (i potem się dziwić, że polscy sprzedawcy narzekają, że w polsce nikt niczego nie chce kupować)

rcisek

http://krainaksiazek.pl/The-Hobbit-The-Desolation-of-Smaug-Chronicles-III-Art-an d-Design,9780062265692.html

Tu masz angielską wersję :)

nosiu

dziękuję ,ale jak bedęchciał saobie kupić wersję angielską to z pewnością nie kupię jej w polsce:P tylko gdzieś indziej za połowę tej ceny:)

nosiu

Ja zamawiam własnie przez to.

rcisek

Ja już dawno tę pozycję olałem. Może Amber się ocknie lub jakieś inne wydawnictwo i wypuszcza na rynek pozostałe 2 kroniki z Hobbita. Wtedy ewentualnie zakupię cały komplet bo obecnie miałem po prostu nauczkę by zamiast kupować po kolei u niepewnego wydawcy poszczególne tomy, zaczekać aż pojawią się wszystkie i dopiero wtedy je kupić.

A obecnie po głowie mi chodzi Laska Radagasta z filmu Hobbit i zacieram już rączki przed zakupem :-)))

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
khazad7_2

Khazad7 - pozostąłe dwie - masz na myśli kronikę i Smaug: Unleashing the Dragon? powiem ci szczerze że wątpię w to. skoro nie wydali tego przy okazji premiery filmu (żeby zarobić kiedy film bedzie na fali) to już się raczej na to nie połaszą. tzn być może S:UtD tak bo to dopiero ma wyjść na wiosne, ale widząc zapędy tego wydawnictwa mało prawdopodobne - oni wolą wydawać jakieś przewodniki.

rcisek

Dlatego też dałem sobie z tą pozycją spokój :-)

khazad7_2

Żałuj.

kamilxxx09

Nie żałuję. Wydam lepiej kasę :-)

khazad7_2

Jak tam chcesz. Moim zdaniem te albumy sa fenomenalne:)

kamilxxx09

Owszem, są. I nie rezygnuję z tej pozycji całkowicie. Po prostu zaczekam na dalszy rozwój wydarzeń.
Póki co coś innego mam na głowie.

khazad7_2

Spoko spoko. Ja własnie zamówiłem 3 Kronikę.

kamilxxx09

Przy artbookach spokojnie można wszystko kupować w wersji angielskiej. Język nie jest aż taki trudny, tak więc myślę, że każdy da radę ogarnąć to co jest w takich pozycjach napisane.

A jeśli chodzi o samo zamawianie, to ja zawsze wszystko biorę albo z angielskiego amazonu (gdzie przesyłka praktycznie zawsze wychodzi za darmo) albo z bookdepository (tutaj akurat zawsze wysyłka jest za darmo, bez względu na wartość zamówienia). Dość często trafiają się przeceny artbooków, a jak ktoś je śledzi dość uważnie, to może trafić na spore obniżki. Mi np. udało się ostatnio znaleźć art book z Iron Man'a 3 o prawie 50% taniej.

Araiel

No niestety, co do języka muszę stwierdzić, ze jest on trudny w Kronice. Jest cała masa słów, których na co dzień się nie używa. Nie mniej jednak nie stanowi to żadnej bariery (sa słowniki, sa własne umiejętności czy tłumacz google)

kamilxxx09

Właśnie zamierzam zakupić Kronikę i mam pytanie - czy warto? Poprzednie Kroniki były super i podejrzewam, że 3 będzie trzymać poziom, ale chciałabym usłyszeć wasze zdanie :-)

Luthien2707

Jest świetna jak poprzednie. Piękne szkice, rysunki koncepcyjne, sporo informacji. WARTO!

Luthien2707

Angielski tekst jest dośc trudny, bo sa tam słowa, których na co dzień się nie używa, ale jak ma się słownik czy google tłumacz to nie ma problemu:)

kamilxxx09

Dziękuję :-D

Luthien2707

Filmweb nie pozwala mi wrzucić linku, ale wpisz w google "parka blogs + hobbit desolation" i pierwszy wynik to recenzja kroniki z fotkami i video na świetnym blogu poświęconym artbookom :)

Araiel

Dziękuję bardzo :-D

khazad7_2

List mógłby pomóc, ale to od kilku tysięcy osób :/

retyk1

No. Wtedy by zobaczyli ilu jest fanów :D

retyk1

Ja bez namysłu bym się pod nim podpisała :)

zbroja

ja tak samo :)

wort801

W lipcu wychodzi kolejna Kronika:

The Hobbit: The Desolation of Smaug Chronicles: Cloaks & Daggers

http://www.amazon.com/Hobbit-Desolation-Chronicles-Cloaks-Daggers/dp/0062265709/ ref=sr_1_15?s=books&ie=UTF8&qid=1391728234&sr=1-15&keywords=the+hobbit

oraz coś takiego w kwietniu:

http://www.amazon.com/Smaug-Unleashing-Dragon-Hobbit-Desolation/dp/0062326090/re f=pd_bxgy_b_img_y

lelen_lis

Miło... ale o wydaniu PL wyd. Amber można sobie pomarzyć :P

khazad7_2

Dla prawdziwego fana język nie jest przeszkodą.

kamilxxx09

Pozwól, że każdy indywidualnie określi znaczenie słów "prawdziwy fan".
Owszem...język to żaden problem. Ubolewam jednak nad tym, że tak bezczelnie tę serię w Polsce przerwano a nie to w jakim języku jest obecnie dostępna...

khazad7_2

Jak mawial "klasyk"... "a to Polska wlasnie" ;)

khazad7_2

To nie wina kroniki czy Wety tylko Polski. Ja też bym wolał ją w j. polskim ale cóż poradzić.