Liczę, że scena znalezienia tego wdzianka znajdzie się w filmie. W książce to Thorin prezentuje ją Bilbowi, po znalezieniu jej w skarbcu Ereboru. Może hobbit założy ją na czas Bitwy PA, bo podobno udział Bilba w walce jest w filmie możliwy. W pierwszych filmie Frodo otwiera kufer wuja i widzimy żądło oraz coś jakby hełm, więc może to pamiątki po bitwie. Nie ma jednak w kuferku kamizelki z tego co widzieliśmy. Przypuszczam, że jest dla Bilba równie cenna jak pierścień i trzyma ją gdzieś w sekretnym miejscu.
http://images4.wikia.nocookie.net/__cb20130628180561/eldragonverde/es/images/7/7 f/Mithril2.jpg
Mnie własnie trochę "bolało", ze Thorin (i w sumie reszta tez) nie zalożył sobie kolczugi, wychodząc w bój. Przecież w skarbcu musiało byc takich rzeczy sporo, zwłaszcza, ze to była wyłączna specjalność krasnoludow.
No cóż miała inne przeznaczenie. Gdyby jej nie otrzymał Bilbo to Frodo mógłby zginąć w Morii zabity przez trolla. Jeden z charakterystycznych tolkienowskich motywów przeznaczenia.
Kurczę, no ale czy mozliwe jest, żeby krasnoludy posiadały TYLKO JEDNA kolczugę z mithrilu? Trochę to dziwne.
Myślę, że możliwe, Mithril znajdował się tylko i wyłącznie w Morii z której Krasnoludy zostały przepędzone w 1980 roku Trzeciej Ery przez Balroga, czyli 961 lat przed bitwą pięciu armii na przykład. Uciekając w pośpiechu przed Balrogiem raczej nic sobie nie spakowały i jedyne zabrane egzemplarze znajdowały się na żołnierzach, co daje ilość taką, że biorąc pod uwagę 1000 lat kradzieży/rabowań, walk krasnoludów, zagubień itd. staje się możliwe, że zachowała się tylko 1 taka ewentualnie kilkadziesiąt znajdujących się poza Morią (a u Smauga jeden).
troche dziwne...bo w retrospekcji bitwy pod Morią widać jakby Thorin miał na sobie mithrilową kolczugę....ale to tylko przypuszczenie...może opchnął pozniej :)
Nie no w tej bitwie miał zupełnie inną. Kolczuga z mithrilu leżała przecież na stosie złota pod Smaugiem.
Oczywiście mogą w filmie zmienić moment oddania jej Bilbowi. Sądzę, że Thorin może to nawet zrobić na łożu śmierci.
Przydałby się jednak motyw z kolczugą w filmie...kolejny element zespalający z Władcą Pierścieni :-)
Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że jeżeli nie będzie nic o kamizeli z mithrilu to fani mogą tego nie darować filmowcom. Jestem pewny, że będzie o tym mowa.
Nie. no ja myślę że spokojnie to dadzą. Skoro nawet w WP w filmie gandalf mówi że Bilbo dostał kolczugę z mithrilu od Thorina to w Hobbicie nie ma opcji żeby zabrakło tego momentu.
Dokladnie :) kolczuga musi byc bo PJ zostanie ukrzyzowany przez fanow LOTRa. Prosty powod - w filmie Druzyna Pierscienia gdy Druzyna wedruje po Morii Gandalf opowiada wszystkim ze mithril, ktory byl wydobywany w glebinach Morii byl najwiekszym bogactwem krasnoludow (poza rzecz jasna Arcyklejnotem z Samotnej Góry) i ze wujek Froda dostal kolczuge wlasnie z mithrilu od samego Thorina Debowej Tarczy.
Cóż...ale nie wszystko co było powiedziane, musi być teraz ukazane na ekranie :-)
Jakoś niechęci Elfów do Krasnoludów i vice versa która była spowodowana odwiecznym problemem związanym z Silmarilem nie ukazano ;) No ale ok, tutaj przesadziłem, bo już Silmarilion się kłania a nie treść Władcy czy Hobbita :-) Tego akurat Twórcy tłumaczyć nie muszą :-)
Czuję, że jednak trochę tych "niedopatrzeń" w postaci pominięć istotnych wątków/przedmiotów które pojawiły się później we Władcy, może być.
Cóż.... sam moment znalezienia pierścienia przez Bilba w Hobbicie wygląda nieco inaczej niż we Władcy, choć co prawda motyw wkładania go do kieszonki pozostał i oglądania, kiedy przez chwilę trzymał go w dłoni i usłyszał krzyk Golluma - też pozostał bardzo podobny do tego co we Władcy widzieliśmy.
Czas pokaże :-) Jeszcze lekko ponad 3 miesiące i wszelkie pytania....a przynajmniej te które kończą się na treści drugiego filmu, znajdą swoje odpowiedzi :-)
jesli mowimy o filmach to niechec krasnoludow wobec efow, o ktorej mowisz byla ukazana i to dwukrotnie ale jej przyczyny troche zmieniono :) mowie o konflikcie Thorin - Thranduil oraz o scenie gdy krasnoludy wchodza do Rivendell i widac ich nieufnosc wobec Elronda i jego Elfow.
Owszem....ale kto nie zna książek, materiałów źródłowych może wnioskować po zobaczeniu Hobbita, że Elfy nie lubiły krasnoludów dlatego, że krasnoludy pragnęły złota, że przez to sprowadziły smoka....
A prawda leży znacznie głębiej i całe wieki wstecz :-) Gdzie wszystko zapoczątkował Silmaril, krasnoludzkie pożądanie jego piękna i w efekcie....zabójstwo pewnego Elfa :-)
Dla zainteresowanych tym problemem i historią relacji tych dwóch nacji, zapraszam do lektury :-) Filmy dają frajdę, ale książki po prostu powalają człowieka....historie te raz zbudzone, tkwią w ludzkim sercu tak długo, jak długo ono bije :-)
Myślę, że o konflikcie krasnoludów z elfami jeszcze sporo zobaczymy, jak nie w kinie to na wersjach rozszerzonych całej trylogii.
wiem wiem,ale nie chodziło mi że miał tą samą,która później przekazał Bilbo...trzeba jednak założyć,że jako książę tej dzielnej rasy posiadał odrębną kolczugę z mithrilu!
dodatkowo na zdjęciach z ostatniego dnia planu widać Thorina odzianego w takową zbroję ;) chodzi mi o to dziwne ujęcie z przypuszczalnie widoczną raną na torsie....
Jeszcze odnosząc się do filmu i moich "ulubionych" :/ scen z Azogiem - na tym wzgórzu wargów, gdy Azog przydzwonił Thorinowi z buławy - chyba malo prawdopodobne, żeby Thorin wyszedl z tak nikłymi, jak na ta siłę uderzenia, obrażeniami? więc teoretycznie mithril powinien miec na sobie.
Z drugiej strony pozniej, będąc w niewoli, nawet jesli ją mial, to ją mu na pewno skonfiskowali.
wyszedł z tego bo Gandalf zarzucił jakimś "uzdrowieniem" na Thorina już na wzgórzu Carrock...przecież cienko z nim było przy odsieczy Bilba, a następnie orłów :P