PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328324
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Liczę, że scena znalezienia tego wdzianka znajdzie się w filmie. W książce to Thorin prezentuje ją Bilbowi, po znalezieniu jej w skarbcu Ereboru. Może hobbit założy ją na czas Bitwy PA, bo podobno udział Bilba w walce jest w filmie możliwy. W pierwszych filmie Frodo otwiera kufer wuja i widzimy żądło oraz coś jakby hełm, więc może to pamiątki po bitwie. Nie ma jednak w kuferku kamizelki z tego co widzieliśmy. Przypuszczam, że jest dla Bilba równie cenna jak pierścień i trzyma ją gdzieś w sekretnym miejscu.
http://images4.wikia.nocookie.net/__cb20130628180561/eldragonverde/es/images/7/7 f/Mithril2.jpg

obleh

Mnie własnie trochę "bolało", ze Thorin (i w sumie reszta tez) nie zalożył sobie kolczugi, wychodząc w bój. Przecież w skarbcu musiało byc takich rzeczy sporo, zwłaszcza, ze to była wyłączna specjalność krasnoludow.

Liv_and_Let_Die

No cóż miała inne przeznaczenie. Gdyby jej nie otrzymał Bilbo to Frodo mógłby zginąć w Morii zabity przez trolla. Jeden z charakterystycznych tolkienowskich motywów przeznaczenia.

obleh

Kurczę, no ale czy mozliwe jest, żeby krasnoludy posiadały TYLKO JEDNA kolczugę z mithrilu? Trochę to dziwne.

Liv_and_Let_Die

Spoko;). Litery mi się rozlazły.

ocenił(a) film na 8
Liv_and_Let_Die

Myślę, że możliwe, Mithril znajdował się tylko i wyłącznie w Morii z której Krasnoludy zostały przepędzone w 1980 roku Trzeciej Ery przez Balroga, czyli 961 lat przed bitwą pięciu armii na przykład. Uciekając w pośpiechu przed Balrogiem raczej nic sobie nie spakowały i jedyne zabrane egzemplarze znajdowały się na żołnierzach, co daje ilość taką, że biorąc pod uwagę 1000 lat kradzieży/rabowań, walk krasnoludów, zagubień itd. staje się możliwe, że zachowała się tylko 1 taka ewentualnie kilkadziesiąt znajdujących się poza Morią (a u Smauga jeden).

ocenił(a) film na 10
Liv_and_Let_Die

troche dziwne...bo w retrospekcji bitwy pod Morią widać jakby Thorin miał na sobie mithrilową kolczugę....ale to tylko przypuszczenie...może opchnął pozniej :)

DaroO2222

Nie no w tej bitwie miał zupełnie inną. Kolczuga z mithrilu leżała przecież na stosie złota pod Smaugiem.
Oczywiście mogą w filmie zmienić moment oddania jej Bilbowi. Sądzę, że Thorin może to nawet zrobić na łożu śmierci.

ocenił(a) film na 9
obleh

Przydałby się jednak motyw z kolczugą w filmie...kolejny element zespalający z Władcą Pierścieni :-)

khazad7_2

Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że jeżeli nie będzie nic o kamizeli z mithrilu to fani mogą tego nie darować filmowcom. Jestem pewny, że będzie o tym mowa.

obleh

Nie. no ja myślę że spokojnie to dadzą. Skoro nawet w WP w filmie gandalf mówi że Bilbo dostał kolczugę z mithrilu od Thorina to w Hobbicie nie ma opcji żeby zabrakło tego momentu.

obleh

Dokladnie :) kolczuga musi byc bo PJ zostanie ukrzyzowany przez fanow LOTRa. Prosty powod - w filmie Druzyna Pierscienia gdy Druzyna wedruje po Morii Gandalf opowiada wszystkim ze mithril, ktory byl wydobywany w glebinach Morii byl najwiekszym bogactwem krasnoludow (poza rzecz jasna Arcyklejnotem z Samotnej Góry) i ze wujek Froda dostal kolczuge wlasnie z mithrilu od samego Thorina Debowej Tarczy.

ocenił(a) film na 9
MrBaggins

Cóż...ale nie wszystko co było powiedziane, musi być teraz ukazane na ekranie :-)
Jakoś niechęci Elfów do Krasnoludów i vice versa która była spowodowana odwiecznym problemem związanym z Silmarilem nie ukazano ;) No ale ok, tutaj przesadziłem, bo już Silmarilion się kłania a nie treść Władcy czy Hobbita :-) Tego akurat Twórcy tłumaczyć nie muszą :-)

Czuję, że jednak trochę tych "niedopatrzeń" w postaci pominięć istotnych wątków/przedmiotów które pojawiły się później we Władcy, może być.
Cóż.... sam moment znalezienia pierścienia przez Bilba w Hobbicie wygląda nieco inaczej niż we Władcy, choć co prawda motyw wkładania go do kieszonki pozostał i oglądania, kiedy przez chwilę trzymał go w dłoni i usłyszał krzyk Golluma - też pozostał bardzo podobny do tego co we Władcy widzieliśmy.

Czas pokaże :-) Jeszcze lekko ponad 3 miesiące i wszelkie pytania....a przynajmniej te które kończą się na treści drugiego filmu, znajdą swoje odpowiedzi :-)

khazad7_2

jesli mowimy o filmach to niechec krasnoludow wobec efow, o ktorej mowisz byla ukazana i to dwukrotnie ale jej przyczyny troche zmieniono :) mowie o konflikcie Thorin - Thranduil oraz o scenie gdy krasnoludy wchodza do Rivendell i widac ich nieufnosc wobec Elronda i jego Elfow.

ocenił(a) film na 9
MrBaggins

Owszem....ale kto nie zna książek, materiałów źródłowych może wnioskować po zobaczeniu Hobbita, że Elfy nie lubiły krasnoludów dlatego, że krasnoludy pragnęły złota, że przez to sprowadziły smoka....
A prawda leży znacznie głębiej i całe wieki wstecz :-) Gdzie wszystko zapoczątkował Silmaril, krasnoludzkie pożądanie jego piękna i w efekcie....zabójstwo pewnego Elfa :-)

Dla zainteresowanych tym problemem i historią relacji tych dwóch nacji, zapraszam do lektury :-) Filmy dają frajdę, ale książki po prostu powalają człowieka....historie te raz zbudzone, tkwią w ludzkim sercu tak długo, jak długo ono bije :-)

MrBaggins

Myślę, że o konflikcie krasnoludów z elfami jeszcze sporo zobaczymy, jak nie w kinie to na wersjach rozszerzonych całej trylogii.

ocenił(a) film na 10
obleh

wiem wiem,ale nie chodziło mi że miał tą samą,która później przekazał Bilbo...trzeba jednak założyć,że jako książę tej dzielnej rasy posiadał odrębną kolczugę z mithrilu!

ocenił(a) film na 10
obleh

dodatkowo na zdjęciach z ostatniego dnia planu widać Thorina odzianego w takową zbroję ;) chodzi mi o to dziwne ujęcie z przypuszczalnie widoczną raną na torsie....

DaroO2222

Jeszcze odnosząc się do filmu i moich "ulubionych" :/ scen z Azogiem - na tym wzgórzu wargów, gdy Azog przydzwonił Thorinowi z buławy - chyba malo prawdopodobne, żeby Thorin wyszedl z tak nikłymi, jak na ta siłę uderzenia, obrażeniami? więc teoretycznie mithril powinien miec na sobie.
Z drugiej strony pozniej, będąc w niewoli, nawet jesli ją mial, to ją mu na pewno skonfiskowali.

ocenił(a) film na 10
Liv_and_Let_Die

wyszedł z tego bo Gandalf zarzucił jakimś "uzdrowieniem" na Thorina już na wzgórzu Carrock...przecież cienko z nim było przy odsieczy Bilba, a następnie orłów :P

obleh

Bilbo na jakiś czas oddał ja przecież do muzeum w Michel Delving, może dlatego jej nie ma.