Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328966
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Nie wiem czy Peter Jackson stwierdził, że powieść Tolkiena nie jest na tyle dobra żeby obronić się sama, ale dodał od siebie kilku bohaterów i scen. W końcu w każdym filmie made in USA musi być wątek romansowy;/

Tym co najbardziej razi w tej części ekranizacji jest zdecydowane zdominowanie fabuły (i jej wymowy) przez efekty specjalne. Gdzieś gubimy cały sens powieści i czujemy się jak w środku gry rpg. Mnie to nie pasuje.
Cóż, paradoksalnie, te efekty przemawiają za pójściem do kina i zobaczeniem filmu na wielkim ekranie. Dla miłośników oryginału to naprawdę zbędny wydatek. Lepiej zainwestować w jakiś wartościowszy seans w kinie studyjnym.

nikitablack

Ja myślę, że mniejsza w tej ingerencji "zasługa" P. Jacksona niż hollywoodzkich producentów, którzy pewnie każdą zmianę względem książki przeliczyli na dolary.

Efekty specjalne... tu się zgodzę - film jest nimi przesycony aż do znudzenia, ale Ci, którzy lubią tego typu filmy nie będą pewnie zawiedzeni.

latelamb

Pewnie nie;)

ocenił(a) film na 9
nikitablack

Po części się zgadzam, dla mnie też dodawanie nowych postaci - zwłaszcza kobiecej - było troszkę na siłę, ale teraz film bez wątku romansowego i serial bez cycek się nie sprzeda niestety ;)... Więcej napisałam na blogu - zapraszam :)

nikitablack

może i tak ale czy ten film byłby tak wysoko oceniany beż tego ??? chyba nie

ocenił(a) film na 6
wort801

Dlaczego nie? Po co zmieniać coś co jest dobre? W filmie wyraźnie widzimy że tam gdzie Tolkien wszystko gra, tam gdzie wymysły Jacksona bywa różnie.