PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328324
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Po doświadczeniach z Niespodziewaną tfu;) z Niezwykłą podróżą każdy wyrobił już sobie zdanie na temat 48 klatek i 3D.
Ja wybieram zwykłe 24 klatki i bez trójwymiaru.

ocenił(a) film na 9
obleh

Ja zrobię tak:
Pierwszy seans by skupić się na samym filmie, poznać jego treść etc. odbędę w zwykłym 2D.
Zaś później pójdę 2x do kina na wersję 3D 48fps by nacieszyć oko tą technologią, bo w domu jej po prostu nie zobaczę.

No a później pozostają mi seanse w domu w zwykłym 2D 24fps. Oglądałem wersję 2D w 48fps ale mi się kompletnie nie podobała. Wolę tradycyjny obraz. Zaś w 3D ta technologia sprawdza się rewelacyjnie, ale 3D traktuję jako odświętną rozrywkę, bo raczej za tym nie przepadam.

khazad7_2

Może zrobię sobie drugi seans w 3D 24klatki, bo jednak latający Smaug wokół Samotnej Góry może być niesamowity.

ocenił(a) film na 9
obleh

I dlatego wolę go w 3D widzieć w 48FPS, gdzie obraz nie bedzie rozmazany. 3D ma to do siebie, że obraz w ogóle jest dość niewyraźny, słabo nasycony kolorami etc. Dlatego dopiero przyjemności oglądania doświadczyłem właśnie przy 48fps.
Byłem w zeszłym roku na seansie 3D 24fps w Imax i powiem Ci, że znacznie gorsza była jakość tego co widziałem przez okulary niż właśnie w technologii 48fps. No ale co kto lubi.

Tak jak powiedziałem. Dla mnie to raczej jednorazowa rozrywka... w domu i zwykle w kinie wolę jednak standard 2D 24fps. I dlatego też taki standard wybiorę w przypadku Hobbita jako pierwszy, premierowy seans :-)

ocenił(a) film na 9
obleh

48fpstak się źle sprawdza? Ja nawet nie wiem jak to wygląda. Byłam na 3D na Avatarze, bo Step Up raczej nie wliczam. Co do Avatara to nawet nie wiem na jakiej wersji byłam, liczyło się, że idę na 3D. Na YT jest filmik jak porównują zwiastun pierwszej części 24 i 48 klatek. 48 prezentuje się lepiej, ale na kinowym ekranie i 3D to nie wiem. Podobno niektórzy twierdza, że wygląda to jak Klan, albo telenowela brazylijska...

ocenił(a) film na 10
obleh

Ja chyba niestety będę się musiała zadowolić wersją 2D 24fps w domu, chyba, że namówimy wychowawczynią, żeby jechać do kina...

ocenił(a) film na 9
RaptorRed

To już poza wycieczką z klasą z wychowawczynią nie masz prawa iść do kina? Rodziców brak? Znajomych by z nimi iść brak?
Oj smutne to....

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

ja pójdę do kina na 3D 48FPS, bo mam swoje kino domowe i później jak kupię na Blurayu, to będę oglądać w 2D :) No i oczywiście na napisy, bo z poprzedniego dubbingu fajna była Galadriela i znośny Gollum i Bilbo. Reszta, szkoda słów... Niestety, moje niedopatrzenie, przy rezerwacji biletów.

ocenił(a) film na 6
natadragon

Ehh, mogliby wycofać ten dubbing. Wiele ludzi sobie psuje seans tym...

ocenił(a) film na 8
Joecrou

pewnie tak, ale do kina idą też mniejsze dzieci i starsi ludzie, którzy wolą nie czytać napisów.

Joecrou

No, a potem narzeka.

ocenił(a) film na 10
natadragon

Ja zamierzam oglądać TYLKO z napisami, chyba mój avatar wyjaśni, dlaczego..

RaptorRed

Taaa Smaug dubbingowany. Jakoś sobie tego nie wyobrażam:) Gollum wyszedł kiepsko. Szyc się nie postarał.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Zresztą może być dubbing, ale kiedy Smaug będzie mówił, niech dadzą napisy xD

RaptorRed

Jak przy Czarnej Mowie:P

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Właśnie!

obleh

3D 24 FPS z napisami, tak jak na pierwszą część. Boję się iść na 48FPS, gdyż nie jestem do tego do końca przekonany :P

obleh

Napisy 3D 24 fps. Najlepsza wersja:D Śródziemie bez 3D, to nie Śródziemie w 100%.

kamilxxx09

Czyżby Władca Pierścieni nie był "Śródziemiem w 100%"?

ocenił(a) film na 7
piotr1655

Według Kamilka Władca miał w sobie 40%magii, aktorzy grali kiepsko, były rozmazane plenery, a potworki wyglądały jak z gry komputerowej. Oczywiście wyciąga takie wnioski bo przecież Hobbit jest lepszy od 95% ogółu filmów czyli np od Casablanca, Wściekłego Byka, Dziecko Rosemary, Listy Schinndlera, Ojca Chrzestnego, Śnaidania u Tiffany, Forresta Gumpa, Skazanych na Shawshank i wielu innych. Uważaj bo jeśli napiszesz coś złego o Hobbicie to w najlepszym wypadku napisze Ci, że jesteś trollem. Jeśli ty uważasz te paplaninę za normalną to ja już nie wiem co pisać. Dla mnie typ wpasowuje się idealnie w rolę socjopaty. Znalazł sobie niewidzialnego przyjaciela, nazwał go Hobbit, i zabije jeśli ktokolwiek cokolwiek złego o Hobbicie napisze. To jest chory człowiek.

straightlines

Z tym się zgodzę,co o nim sądzisz (większość innych forumowiczów również).Kiedyś napisałem na forum,że Hobbit jest świetnym filmem (itd).Kamilek wysłał mi zaproszenie do znajomych.Po pewnym czasie obejrzałem Hobbita jeszcze raz i po przemyśleniu i przeanalizowaniu kilku elementów,zmieniłem zdanie (dałem 6/10).Kiedy wyjaśniłem mu powód zniany poglądów,nazwał mnie trollem (gdyby mógł,wysłałby na mnie Morgotha albo Balroga).Nic nie poradzimy na ten typ osobowości (człowieka),który w tak łatwy sposób zmienia przyjaciół w "trollów".

ocenił(a) film na 7
piotr1655

Prezpraszam za podobny post. Poirytował mnie Kamilek. No cóż świat byłby uboższy bez tego szlamu mentalnego. A jakie oczekiwania względem dwójki? Ja czekam na dwójkę najbardziej, bowiem mnie najbardziej interesuje historia z ksiązki pt Hobbit. Mam nadzieję, że wystawię wyższą ocenę w grudniu.

ocenił(a) film na 7
piotr1655

Aha zapomniałem dodać, że typ musi być naprawdę chory na punkcie Hobbita skoro go nawet cudze oceny obchodzą.

ocenił(a) film na 9
straightlines

Tu się zgodzić muszę :-) Nikogo nie powinny czyjeś oceny interesować. Chyba, że dotyczy to multikonta i stawianych ocen 1pkt czy 10pkt tak po prostu.... powoduje to niską wiarygodność widzianej oceny.

ocenił(a) film na 3
khazad7_2

Dokładnie ale wiesz ile tych kont musiałoby powstać, że faktycznie zaniżyć ocepniu?nę i to w duzym sto

dziadborowy123

To jest do zrobienia,jeżeli ktoś chce.

ocenił(a) film na 9
piotr1655

Nie jeśli ktoś chce, tylko jeśli ktoś jest chory i czeka w kolejce na NFZ do psychiatry...

Aredhel125

Z nudów może zakładać konta i zaniżać oceny.Chyba,że ktoś jest ukrytą opcją psychiatryczną i jeszcze nie wie,że coś z nim nie tak...

ocenił(a) film na 7
Aredhel125

Więc Kamilka też powinniśmy wysłać do psychiatry. Nieważne przecież jakiej jakości jest Hobbit i tak da 10tkę. Tak jak Khazad pisał. 1 czy 10 - a powodem jest: "bo ku$wa tak". No nic w sumie to mało ważna rzecz, tylko psychole zważają na takie rzeczy jak miejsce w rankingu.

kamilxxx09

nie uważasz że 48 klatek i 3D psuje pierwszy efekt. Pamiętaj że to tylko ulepszacze które mają zamaskować niedoskonałości.

sentia

Tak. 48 klatek jest dobre, ale na obejrzenie filmu po raz 2 lub 3. Za pierwszym razem lepiej isć na zwykłe 24 fps i 3D.

ocenił(a) film na 7
obleh

Zdecydowanie 48hfr w 3D a później jeszcze 24 hfr w 2D i wystarczy.

obleh

Na pewno 48 fps oraz na wersję zwykłą 2d.

obleh

Już wyobrażam sobie jaka cisza zapanuje w kinie przed pierwszym zdaniem wypowiedzianym przez Smauga.

ocenił(a) film na 8
obleh

możliwe, że przed Smaugiem będzie mówił Nekromanta, bo wydaje mi się, że on powinien być wcześniej, bo Gandalf opuścił kompanię przed Mroczną Puszczą.

natadragon

Ja najbardziej licze na to, ze akcja ze Smaugiem w Esgaroth będzie przeplatała się z akcją w Dol Guldur. Jak bitwa o Helmowy Jar z atakiem entów na Isengard.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

fajnie by było :)

natadragon

Czuję, ze tak bedzie:)

natadragon

Sauron powinien mieć mowę podobną do tej jaką słyszymy we Władcy w scenie kłótni na naradzie u Elronda, gdy Gandalf ucisza towarzystwo.

ocenił(a) film na 8
obleh

to było niezłe! Chcę to zobaczyć!

natadragon

Gdy mówi: I see you brzmi genialnie:
http://www.youtube.com/watch?v=jXlVtk92HPo

ocenił(a) film na 8
obleh

ciekawe, czy ktoś podkładał głos, czy jest to w pełni komputerowe?

natadragon

Głosy Nazguli to pierwotnie były nagrania rżenia osła. Myślę że trzymali się tej koncepcji. Coś z natury i coś z zzaświatów, dlatego niektóre efekty w WP są ponadczasowe

ocenił(a) film na 8
tar_atanamir

to mogą jeszcze nieźle zmienić głos Benedicta :) Ciekawe jaka będzie różnica między Smaugiem, a Sauronem.

natadragon

Na pewno duża. Sauron pewnie będzie mówił jak przez mgłę, tak jak w 1 części Hobbita.

ocenił(a) film na 9
obleh

Mam nadzieję, że będą się jednak tej koncepcji trzymać. Raziłoby to jednak gdyby Sauronowi nadać zupełnie inny ton.

khazad7_2

Ale i tak pewnie głos będzie nieco zmodyfikowany.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Będzie miał głos jak Tomasz Kamel ;D

ocenił(a) film na 7
obleh

Ja mam nadzieję, że nie trafię na hołotę, która przyjdzie się nażreć...

obleh

48 klatek, 3D, napisy.

hr_dooku

Chyba jednak zmienię zdanie. 24 klatki, 2D, napisy. W kinie Hobbit 1 wydawał mi się zbyt komputerowy.