Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328954
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Nie potrafię być obiektywny wobec Jacksonowych ekranizacji Tolkiena i zawsze dawałem im oceny na wyrost (same 10-ki), ale tym razem nie potrafię. Zresztą to 8/10 też jest trochę naciągane. Jackson zawsze lubił przesadzać, ale w tym filmie po prostu przeszedł samego siebie. Wielokrotnie przekraczał granice śmieszności, np. walka krasnoludów z orkami w czasie ucieczki w beczkach, walka ze smokiem we wnętrzu góry (Thorin na czubku nosa Smauga? Serio?), wszystkie wyczyny Legolasa i Tauriel etc. Było kilka świetnych sekwencji, np. sceny w Dol-Guldur, pająki, rozmowa Bilba ze Smaugiem, ale jeszcze więcej badziewnych. Beorn był za mało niedźwiedziowaty, Mroczna Puszcza za jasna i zbyt trącąca sztucznością studia - długo by wyliczać. Zbyt wiele jest też niezrozumiałych dla mnie zmian fabuły (np. podzielenie drużyny krasnoludów). Największym grzechem filmu jest jednak jego nudna jednostajność (sic!). To było jak gra komputerowa, w której cały czas trzeba biec i bić się - zmieniają się tylko scenerie (puszcza/ siedziba elfów/ rzeka/ miasto na jeziorze/ góra). Ech, przykro się robi. Ale do kina i tak wybieram się po raz drugi obejrzeć film spokojniej i uważniej.

ocenił(a) film na 8
snoopy

są plusy i minusy. Swietnie zekranizowano Dol Gundur - Sauron ładnie zmiażdżył tam Gandalfa;D niestety trochę mało ten wątek pociągnęli a można było bardziej go pokazać. Dobrze wykreowana postać Króla Leśnych Elfów. Na minus na pewno miłość Elfki i Krasnoluda, walka w beczkach o której wspominałeś (strasznie sztuczna) oraz rajd bobslejowy Thorina po złocie we wnętrzu góry. Ogólnie było kilka niefajnych wstawek ale przynajmniej akcja byłą płynna i nie przeciągała się do granic możliwości co zdarzało się w pierwszej części filmu

ocenił(a) film na 8
snoopy

To muszę cię zmartwić, gdyż książka jest bardzo podobna; nieustanna wędrówka ze zmieniającymi się lokacjami, tylko, że w książce wędrówka przez puszczę i pobyt w niewoli u Elfów są dłuższe - nie rozumiem, co ma ze sobą wspólnego " nudna jednostajność " z " grą komputerową ", jak byś chciał pokazać walkę podczas beczkowego spływu bez efektów specjalnych i bez animacji komputerowej?.

ocenił(a) film na 9
lelen_lis

"Hobbita" czytałem wielokrotnie, gdy Ciebie nie było jeszcze na świecie, a "Władcę..." jeszcze przed ekranizacjami kilkanaście razy, więc Twoje informacje nie są mi potrzebne.

ocenił(a) film na 8
snoopy

Ja " Hobbita " przypomniałem sobie tuż przed drugą częścią filmu a WP czytałem siedem razy
Mroczna Puszcza być może jest zbyt jasna ale nie wali tak studiem filmowym, jak chociażby Fangorn.

ocenił(a) film na 9
lelen_lis

Ja też niedawno go sobie przypomniałem. Może rzeczywiście Fangorn bardziej "walił studiem", ale wersja 3D, szczególnie z 36 klatkami na sekundę potęguje to wrażenie, nie sądzisz?

ocenił(a) film na 8
snoopy

Nie sądzę, gdyż nie oglądam filmów w 3D a tym bardziej w większej ilości klatek na sekundę, tylko zwykłe 2D z normalną ilością klatek.