PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328248
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Obrzydzony seans

ocenił(a) film na 8

Liczba nieprawdopodobnych zdarzeń, przypadków, zrządzeń losów i uśmiechów szczęścia działająca na korzyść głównych bohaterów odbiera jakąkolwiek przyjemność z oglądania filmu dojrzałemu widzowi. To jak gra komputerowa, gdzie naciskając odpowiednią kombinację przycisków bohater wykonuje combo pokonując przeszkodę. W dawnych filmach mieliśmy może po jednym takim zdarzeniu na film, gdzie np w końcówce jakoś bohaterowie wychodzili z opresji. Dziesiątki takich przypadków w nowej trylogii mogłaby obdzielić kilkanaście filmów jak nie więcej. Jackson przesadził.

ocenił(a) film na 6
ciosina

Zgadzam się w zupełności. Oglądając miałam nieodparte wrażenie, że patrzę bardziej na grę komputerową niż że oglądam film.. :(

ocenił(a) film na 9
ciosina

To współczuję dojrzałym widzom, że nie dają się ponieść fantazji i po prostu czasem nie dadzą sobie odpocząć. Tak po ludzku.

Hobbit został bardziej bajkowo potraktowany przez Jacksona niż "Władca Pierścieni". Tolkien pisał Hobbita dla dzieci, najpierw dla swoich, a potem dostały go wszystkie. Na szczęście dorośli też mogą po niego sięgnąć. Nawet styl w jakim napisana jest ta książka jest dużo lżejszy niż we Władcy. Brawa dla autorów scenariusza, że wyczuli tę różnicę i umieli ją przekazać na ekranie.

ocenił(a) film na 8
JFR

pff fantazji to mogę użyć czytając książkę a nie oglądając jedną sekwencję komputerową za drugą.
Styl owszem jest lżejszy ale ja nie zarzucam Jacksonowi, że nie zrobił mrocznego filmu, lecz że poszedł na łatwiznę i użył zbyt dużo infantylnych rozwiązań uniemożliwiających czerpanie radości z oglądania. Śmiem wręcz twierdzić, że te rozwiązania niszczą Śródziemie.

ocenił(a) film na 9
ciosina

O jakie dokładnie infantylności chodzi?

Chyba oczywistym było, że efekty komputerowe będą. Są zresztą znakomite plus świetna scenografia. Mało tego, Tobie nie pasują sekwencje komputerowe jedna za drugą, a widziałem na FW komentarze do Hobbita, że za dużo scen przegadanych i tracił tempo :D.

Ja czerpałem mnóstwo radości z oglądania i zaraz wybieram się do kina na część trzecią, bo jestem przekonany, że przez najbliższe kilkanaście, może kilkadziesiąt lat nikt nie zmajstruje lepszego filmu fantasy, który z takim wyczuciem dotyka prozy Tolkiena, a nie depcze klasykę dla wyduszenia dolarów. Jackson i ekipa odwalili kawał świetnej roboty. Majstersztyk.

Takim klasycznym filmem fantasy, gdzie efekty komputerowe są ograniczone do niezbędnego minimum, potwory ręcznie robione, z lateksu, a jedyny smok animowany komputerowo jest zrobiony bardzo oszczędnie to polski "Wiedźmin". Skupienie na postaciach, dylematach moralnych, oszczędna akcja, dużo dojrzałości. Polecam.

ocenił(a) film na 8
JFR

Ziomuś , Hobbit to nic innego jak skok na kasę . To jest parodia Tolkiena a nie "dotyk z wyczuciem" jego prozy.

ocenił(a) film na 9
ciosina

Ahaaaa... No to spoko.

A już myślałem, że faktycznie masz coś do powiedzenia w tym temacie. A tu kapiszon zamiast pocisku, heh :). Ale masz rację, najtrudniej jest w momencie, kiedy zaczynają się pytania o konkrety.

Pozdro

PS przeczytaj najpierw książkę.

ocenił(a) film na 8
JFR

Problem w tym , że ty nie myślisz :)
Bawią mnie tacy jak ty, którzy internet traktują jako pole do dziecinnych potyczek słownych dla dowartościowania się.

ocenił(a) film na 7
ciosina

No cóż .... Czy to tak trudno połączyć fakty? Hollywood - chwytliwy temat - słynna książka - bogaci, pazerni Żydzi - odmóżdżanie narodów - miliard wpływów - 500% zysku - wszyscy szczęśliwi .......?

ocenił(a) film na 7
pcsik

o proszę!następny który widzi złego żyda na każdym kroku...przestań debilnie generalizować to może staniesz się lepszym człowiekiem!

ocenił(a) film na 7
pcsik

a tak w ogóle powinien być tutaj jakiś moderator który usuwałby m.in. antysemickie wpisy

ocenił(a) film na 8
Boomslang76

nie przesadzaj z tym antysemityzmem bo potwierdzasz tylko, że hasło używane jest by przykryć agresywną politykę w każdej dziedzinie i chronić przed jakąkolwiek krytyką. To, że użył słowa "pazerni" w stosunku do tej nacji nie określa tego wpisu jako antysemickiego.

ocenił(a) film na 7
pcsik

Bogaty, pazerny Żyd to zjawisko typowe dla tej nacji, przecież oni sami o sobie mówią, że Polak kocha Boga i Ojczyznę a Żyd - pieniądze ......To jest właśnie typowo polski problem .... Ludzie, którzy mają wyprane mózgi przez Gazetę Wyborczą, TOK FM i inne mainstreamowe media, wszędzie węszą "antysemitę" - tak jak ich nauczyła tego propaganda. I dobrze. Jest szansa, że kiedyś się obudzą i zatęsknią za normalnym, uczciwym światem. Tylko trzeba chcieć.