PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328304
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Po seansie...

użytkownik usunięty

Minusy:

- przez pierwsze kilkanaście minut akcja ślepo pędzi do przodu,
- (za mało czasu poświęcono tej postaci!) Beorn jest nic nie znaczącą postacią, widz nie znający
książki, zapomni o nim po wyjściu z kina,
- Mroczna Puszcza jak mrugnięcie okiem... mam nadzieję, że w rozszerzonej wersji będzie
więcej,
- Legolas jak Achilles! Prawie, bo ten drugi miał słaby punkt...
- Tauriel, czyli irytujący, niepotrzebny dodatek,
- Za dużo orków CGI,
- żenujący wątek: Kili zauroczony Tauriel + zazdrosny Legolas,
- zeszmacony Kili,
- zbyt długa zabawa w kotka i myszkę( Smaug i krasnoludy).

Plusy:

+ prolog,
+ Beorn, jego domostwo,
+ Mroczna Puszcza, jako lokacja,
+ scena z pająkami,
+ pierścień, jego moc i wpływ na Bilba
+ Bard, bardzo ciekawie rozwinięta postać,
+ Thranduil i jego leśne królestwo
+ Bolg, w końcu ktoś uszkodził Legolasa!
+ widoczny, inny charakter Legolasa, pewny siebie, zarozumiały... pewnie się zmieni, po tym, jak
jego ukochana zginie w BPA,
+ Miasto na Jeziorze, Alfrid, Władca miasta
+ Smaug,
+ Erebor,
+ Dol Guldur, Sauron
+ humor, poziom w górę, w stosunku do AUJ (z wyjątkami),
+ gra aktorska,
+ większość zmian w stosunku do książki - trafiona,
+ muzyka

Ocena: 8,5 (od fana zaokrąglone do 9) :D

ocenił(a) film na 6

uważam dokładnie tak samo :D

ocenił(a) film na 9

Jak to Beorn jest nic nie istniejaca postacia i widz szybko o nim zapomni.Co ty gadasz.Przeciez Beorn bronil swojego miejsca przed Orkami a krasnolody dzieki niemu mialy spokoj na jakis czas.Jak juz zamienia sie w czlowieka to wyglada i porusza sie i mowi epicko i swietnie.Ja go pamietam dobrze i dluga z nim byla scena.

użytkownik usunięty
lavrenzo84

Trwała ok. 7 minut... :D Dla mnie, to zdecydowanie za mało :/ Ale rozumiem, PJ musiał ograniczyć czas dla Beorna, aby w filmie zmieściły się wzdychania Kiliego do Tauriel.

ocenił(a) film na 7
lavrenzo84

W filmie Beorn wychodzi na niewazna postac I ludzie szybko o nim zapominaja, czytaj kolego ze zrozumieniem:D

ocenił(a) film na 6
straightlines

Jest dokładnie jak mówisz. Jak ktoś nie wie jaką role odegra Beorn później, to zostanie po prostu kolesiem, który ich nakarmił, przenocował i pożyczył kucyki.
Z drugiej strony, wersja Extended powinna pomóc. Zresztą nawet w wersji przyciętej, jak już pojawi się kompletna trylogia, wszystko nabierze sensu i widzowie lepiej zrozumieją kto to jest ten Beorn.

ocenił(a) film na 7
S_T_P

Mam nadzieję, że będzie jak piszesz:)

ocenił(a) film na 9

z zadnym twoim minusem sie nie zgadzam.;] chyba ogladalismy inny film ;].

użytkownik usunięty
lavrenzo84

Jeszcze kilka dni temu narzekałeś na CGI... :D I nie mów mi, że to, jak Legolas rozwala orków, niczym nieuzbrojone, kalekie dzieciaki, nie drażni? :/

ocenił(a) film na 9

wlasnie mowilem tak kiedys ale dzisiaj po seansie juz zmieniam zdanie.Poprostu Legolas jest dobrze wyszkolonym i myslacym na kazdym kroku wojownikiem Elfem.Elfom mozna wszystko wybaczyc ;].W filmie akurt to jak Legolas walczy to pasuje i bardzo sie podoba ;].
Poprostu jestes czlowiekiem a czlowiek nie zrozumie elfa ;].

ocenił(a) film na 7

Gdyby nie ten watek romansowy to ja Ci powiem że Tauriel jest dobry dodatkiem do opowieści:) Również bardzo ubolewam nad tym że Tak Beorna jest za mało! sceny gdy jest w postaci ludzkiej to trzy minuty! Kpina! No I zabrakło Mrocznej Puszczy....

użytkownik usunięty
straightlines

Już sama niezniszczalność Legolasa trochę mnie drażniła, a już to, że Tauriel mu dorównywała... całkowicie :D Wgl, pierwsza scena z Kilim i Tauriel w lochach nie była taka zła, raczej zwykła gadka z elfką, która nie ma nic do krasnoludów, chciałaby, aby ich rody się pojednały i wgl zabawiłaby się w ratowanie świata, więc jest miła, etc., ale ta druga scena, w Laketown... jakaś masakra, co ten Kili odpie***a?!

Byłem dzisiaj drugi raz. Poszedłem z kuzynami z podstawówki na dubbing. Podobnie, jak w zeszłym roku. Niestety, masakra... aczkolwiek dubbing Smauga i tak wypadł lepiej, niż Golluma w AUJ :D

Dodam, że podczas dzisiejszego seansu, ta scena z krasnoludami i Smokiem w Ereborze mi się nie dłużyła. Ten minus, muszę chyba cofnąć.

ocenił(a) film na 7

auj:)

ocenił(a) film na 9

Świetna ocena, pomimo że ja dałem dychę, to i tak bardzo smacznie to ujołeś.

użytkownik usunięty
RedChrisMaster

Starałem się być obiektywny, ale myślę, że są rzeczy, które innych nie musiały drażnić jak mnie i 10 mogli wystawić(byle uzasadnione). :)

ocenił(a) film na 10

Owszem parę minusów było właśnie ten Beorn i Mroczna Puszcza powinna być dłużej no ale mam nadzieję,że wersja rozszerzona nam to jakoś wynagrodzi :P :)

Odnośnie orków. Czy wam też się wydawało, że w Hobbicie I, orkowie byli mniej "realistyczni" (wiem dziwnie brzmi, ale mam tu na myśli podobieństwo do kanonicznych orków z LOTR), a w szczególności gobliny - mało straszne, bardziej brzydkie niż przerażające, a w Hobbicie II orkowie przypominają już tych z LOTR? Dla mnie to duuuży "+".

ocenił(a) film na 8

o kurde...idealne podsumowanie, jakbym czytała swoje myśli po wyjściu z kina :D choć mnie sama Tauriel nie przeszkadzała (lubię tę aktorkę za LOSTy, jest śliczna no i wykapana elfka, ale faktycznie wątek zauroczenia z Kilim niepotrzebny)

dla mnie jeszcze ogromnym plusem (takim, który trzeba zaznaczyć osobno) jest genialny Martin Freeman.

ocenił(a) film na 8

a, wiadomo kiedy mniej więcej będzie wersja reżyserska?

użytkownik usunięty
Sathyriasiska

Wg mnie, Martin Freeman powinien dostać przynajmniej nominację do oscara. Naprawdę rewelacyjnie odgrywa postać Bilba.
Wersja reżyserska, jak w przypadku części pierwszej, pojawi się zapewne w listopadzie. :)

ocenił(a) film na 8

Eh, tak myślałam...bardzo późno :/
Co do nominacji - niestety pewne jest wręcz z urzędu, że jej nie dostanie. A zgadzam się z Tobą, że zasłużył.

ocenił(a) film na 8

Moja ocena wyglądała podobnie, jednak wątek romantyczny nie pozostawił mi niesmaku - doskonale podkreśliłeś Legolasa "prawie jak Achilles"

Po za tym zabawa w kotka i myszkę - to jednocześnie jest jako plus i minus ponieważ:

minus - przedłużył się niepotrzebnie film.
plus - mogliśmy przez dłuższy czas podziwiać Smauga.

Z większością się zgadzam poza tym, iż punkt o Legolasie rozszerzyłbym o to, że w ogóle walki były przegięte na korzyść tych "dobrych" (kurde, np. scena z Bomburem w beczce jak wymiata zaprawionych w bojach orków...), zachowanie choć szczątków pozorów realizmu walki panie PJ by się przydało, w końcu nie tylko amerykanie to oglądają... ;) Nie zgadzam się tylko z tym plusem dla zmian względem książki, wspomniany PJ wyciął co mu się rzewnie podobało a dodał za dużo swoich "poprawek" do książki mistrza Tolkiena

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Denisstradowski45

A ty następnym razem czytaj uważnie posty, napisałem, że jest za dużo orków zrobionych w technologii CGI, a nie za dużo orków jako postaci...

ocenił(a) film na 7

Idealne podsumowanie. Nic dodać, nic ująć.