PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328341
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Miały być 5-tego ale właśnie zakupiłem je we Włocławskim empiku więc jeśli ktoś chce sobie
poczytać już dziś, wyrywajcie z domu do empiku:)

zioleklukas

Ja już zamówiłem:)

ocenił(a) film na 9
zioleklukas

Eee tam.... w D.... mogą sobie te wydania wsadzić, Kronikę olali więc moim zdaniem kompletnie nie docenili prawdziwego dzieła które coś do treści o Hobbicie jednak wnosi.
A trzecia kronika taka świetna miała być.... na WETA i AMAZON aż miło było zobaczyć co niedługo nas czeka.... cóż, CZEKAŁO, gdyż AMBER zwyczajnie dalszą publikację Kronik olało.....

Wydawnictwo AMBER = SHIT!!!

ocenił(a) film na 8
zioleklukas

Ja już mam oba wydawnictwa ( przewodnik i postaci i miejsca ) i muszę powiedzieć, że wydanie jest nieszczególne:
większość zdjęć w " Filmowych postaciach i miejscach " jest przejaskrawionych, jak w drugiej " Kronice ", ale jest trochę fajnych ujęć, w przewodniku jest trochę więcej materiału, ale zaskakująco mało jest o Ereborze i o Smoku, sporo jest za to o Dol Guldur ale na razie nic nie znalazłem o żadnej bitwie ( Mrocznej Puszczy też jest niewiele ).

lelen_lis

Sa jakieś nowe zdjęcia?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Sporo zdjęć się powtarza w obu albumach, jak to było w przypadku pierwszej części - jest trochę nowych zdjęć ale jest też sporo szkiców zamiast gotowych ujęć ( np. pałac leśnych Elfów czy Mroczna Puszcza ) - dodam jeszcze, ze Empik fatalni spakował obie książki, pakując je w folie i ściskając tak, jak gazety do kiosku, przez co poradnik jest powyginany, pofalowany ...

lelen_lis

Ja zamówiłem na stronie Amber. Jak zamawiałem ksiązki były dostępne, a teraz już nie, ale mam nadzieję ze po weekendzie normalnie mi przyslą, bo jak nie, to wyślę do nich skargę.
A możesz wrzucic jakieś zdjęcie z przewodnika?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Nie mam aparatu ;)
poza tym, w " Filmowych postaciach i miejscach ' nie ma rozkładanych stron, jak w jedynce i w tego typu wydawnictwach poświęconych WP a cała szata graficzna jest znacznie uboższa względem poprzedniej części ( dominują czarne strony z opisami ).

lelen_lis

Cóz, ja od początku wiedziałem ze z tymi przewodnikami tak będzie, bo tak tez było przy tych z Niezwykłej Podróży. Dopiero w 2 Kronice były pełne zdjęcia z filmu. Logiczne - Jackson nie pozwolił na wielką ilośc nowego materiału na 2 miesiące przed filmem. A o co chodzi z tymi czarnymi stronami?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Już obczaiłem, czarne strony z opisem poświęcone są stronie zła ;)
szkoda, że nie ma rozkładanych stron ... a co do Kroniki to pierwsza podoba mi się znacznie bardziej niż druga i dlatego tak czekałem na trzecią, gdzie też będą szkice i rysunki ...

lelen_lis

A mi bardziej podoba się Kronika 2 dlatego chętnie kupie Kronikę 4. A co jeszcze możesz powiedziec o Postaciach i Miejscach? Jest tam coś o Dol Guldur albo Nekromancie? Jakie sa opisane postacie?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Są ponownie opisane wszystkie Krasnoludy i te postacie, które mają w filmie wystąpić, nie ma nikogo nieznanego.

lelen_lis

Ale ze te same informacje co w pierwszym przewodniku?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Raczej nie, jeszcze nic nie czytałem, poza opisem ol Guldur - okazało się, że są tam grobowce Nazguli i Palantir ...

lelen_lis

Serio? To coś nowego. Co jeszcze jest o Dol Guldur?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Jest też wzmianka o Czarnoksiężniku zamieszkującym Dol Guldur ale nie jestem pewien, czy chodzi o Saurona czy o Czarnoksiężnika z Angmaru.

lelen_lis

I jeden i drugi będzie w Dol Guldur.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Tak chodzi mi tylko o to, który z nich jest opisany ;)

lelen_lis

Pewnie Sauron.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Wydaje mi się, ze to może być ten Palantir, którego później będzie używał Saruman - wszystko zależy od tego, czy Gandalf go zobaczy, czy nie, lu, jeżeli go zobaczy, czy Saruman nie okłamie Gandalfa, ze go zniszczył, lub coś w tym rodzaju a tak na prawdę, zawładnie go dla siebie.

lelen_lis

Ciekawe. Bardzo ciekawe.

lelen_lis

Może Saruman wykradnie Palantir z Dol Guldur by potem komunikować się z Sauronem.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ciekaw jestem, kto od kogo zwalał ale Miasto na jeziorze bardzo przypomina jedną z lokacji w Skyrimie ;)

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

Wydaje mi się też, że Smaug nie zostanie zabity w tej części filmu, dzięki temu więcej zostanie na trójkę.

ocenił(a) film na 9
lelen_lis

I się nie doczekasz bo kroniki 3 ani 4-tej w wydaniu AMBER nie będzie.
Tak więc pozostaje wersja anglojęzyczna.

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

I właśnie taką wersję zakupię.