PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327706
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Zasady jak i temat są zaczerpnięte z forum "Gry o Tron".

Zadajemy sobie pytania, z całego uniwersum (wszystkie książki dotyczące Lotr'a itp.)

Jeśli odpowiesz na pytanie i jesteś w 100% pewny że odpowiedziałeś dobrze, to zadajesz,
inaczej czekaj na potwierdzenie :)

Pozwolę sobie zadać pierwsze pytanie:

Co takiego Gimli zobaczył w Helmowym Jarze że postanowił tam kiedyś powrócić ?

retyk1

Podchwytliwe pytanie :P

retyk1

doceniam podchwytliwość pytania, ale bez jaj, ile razy było mówione, że orkowie i gobliny to to samo?
równie dobrze można zadać pytanie kim był Feanor i czekać aż ktoś odpowie, że gnomem, bo tak Tolkien nazywał Noldorów we wczesnych stadiach twórczości

ocenił(a) film na 8
Xoxoxox

Różnica pomiędzy goblinem a wielkim białym orkiem rzeczywiście jest bardzo mała...

retyk1

A to w książkach jest jakaś? Poza tym, że zwykły ork jest wyraźnie niższy od przeciętnego człowieka, więc "wielki biały ork" najwyżej nieco od takiego człowieka wyższy?

ocenił(a) film na 8
Xoxoxox

Za dużo by o tym pisać. Następne pytanie zadaje kordrum. I tak, orki to co innego niż gobliny. Wystarczy przyjrzeć się samemu filmowi, aby to stwierdzić (w książce także prędzej czy później to znajdziesz).

retyk1

No film filmem, ale czytając książki można odnieść wrażenie, że gobliny wymarły jakoś w ciągu 60 lat oddzielających Hobbita od początku Władcy Pierścieni :D

ocenił(a) film na 10
Xoxoxox

Koniec końców to jednak nie jest to samo. Równie dobrze mógłbyś mówić że Uruk-Hai i orkowie to jeden pies... ale tak nie jest, bo Urukowie to wyższe stadium tej odrazy. Albo Warg=/=Wilk., bo wargowie to "wilki Angmaru".

Carcharoth

Różnica jest taka, że słowa goblin i ork są używane zamiennie, a urukowie to podgrupa orków (przy czym tak, to jest jeden pies, skoro sama nazwa Uruk-Hai znaczy tyle co "orcze plemie" czy jak tam przetłumaczymy na polski słowo folk).

ocenił(a) film na 9
Xoxoxox

Wszystko w temacie, brawo !

pytanie ode mnie : Co zrobił Gimli z włosami Galadrieli po zakończeniu 3 ery ?

ocenił(a) film na 9
retyk1

Jeżeli był goblinem to prędzej "kim".
Tolkien pisał, że goblin = ork - różnicowanie jest raczej na podstawie tego skąd pochodzą - orkowie przeważnie z mordoru, gobliny z gór mglistych/

Jak nazywał się i co przewidział Elf, który po śmierci wrócił do śródziemia.
(I, jeżeli w ogóle była o tym mowa - dlaczego mógł wrócić - tego nie pamiętam., czy w ogóle było wyjaśnione.)

kordrum

Glorfindel, przewidział, że zguba dosięgnie Czarnoksiężnika daleko od Arnoru i nie z ręki męża.
Nie wiem czy gdzieś Tolkien dokładnie wyjaśnia dlaczego wrócił do Śródziemia - teoretycznie zakazu opuszczania Valinoru już wtedy raczej nie było (?)

ocenił(a) film na 9
Xoxoxox

Twoja kolej na pytanie.

kordrum

damy coś trudniejszego

we wczesnej wersji twórczości Tolkiena przewija się postać nazywana Władcą Kotów (imienia nie podaje, żeby nie dało się wygooglać w 5 sekund), będąca wczesną wersją postaci dobrze nam znanej z Silmarillionu i LOTR - o kogo chodzi?

ocenił(a) film na 9
Xoxoxox

Czy chodzi o Saurona Wielkiego ?? :)

Valarin

Tak, pierwotnie nazywał się Tevildo. Tolkien niestety nie przepadał za kotami, no ale nikt nie jest doskonały.

ocenił(a) film na 9
Xoxoxox

Tera Jo :) Jedyna Pani Krasnoludowa wymieniona z imienia to ... ? I czyją była matką ?

Valarin

Zapewne chodzi o Dis, siostre Thorina Dębowej Tarczy a matke Kiliego i Filiego :)

ocenił(a) film na 9
MrBaggins

Dokładnie Panie Baggins:) Twoja kolej :)

Valarin

Jako ze moim ukochanym miejscem w Śródziemiu jest Rivendell moje pytanie bedzie dotyczylo tego miejsca :)
Kto w filmie i w ksiazce przywozi rannego Froda do Rivendell, a nastepnie broni tego miejsca przed Upiorami topiac ich wraz z konmi w wodach Bruinen?

MrBaggins

znowu jakiś podstęp

w filmie Arwena odwala całą robotę, w książce Glorfindel/Frodo sam się przewozi przez rzekę, Nazgule topi Elrond, Gandalf odpowiada za kształty końskich łbów wychodzące z fali

Xoxoxox

Nie bylo zadnego podstepu :) pytanie bylo proste ale dla tych co czytali ksiazke :)
Odpowiedz prawidlowa zatem Twoja kolej na pytanie :)

MrBaggins

aaaa to ok.

w ekranizacji Drużyny Pierścienia w dokumencie Isildura podano złą datę pokonania Saurona - skąd ta różnica względem książek?

Xoxoxox

Hmm... nie wiem czy dobrze odpowiem na Twoje pytanie ale sprobuje.
Ksiazkowy opis oblezenia Barad Dur trwal prawie 7 lat - zaczal sie w 3434 roku II Ery i skonczyl w 3441 II Ery. Ginie najpierw Anarion (w 3440), a nastepnie Elendil i Gil-Galad (obaj w 3441). Wtedy tez Isildur zlomkami Narsila scina Pierscien z dloni Saurona - czyli ostateczne pokonanie Saurona to rok 3441 II Ery. Duch Saurona ucieka a ludzie i elfowie burza Bard Dur.
W filmie Gandalf przybywa do Minas Tirith i odczytuje z dokumentu date "Rok 3434 drugiej Ery. Oto rzecz o Isildurze królu Gondoru i odnalezieniu Pierscienia Władzy (...)" a nastepnie streszcza fragment o tym jak Isildur scial Pierscien i zachowal dla siebie.
Wg mnie wynika to z faktu, ze Jackson skrocil caly okres Bitwy na Dagorlad i oblezenia Bard Dur juz w prologu do "Drużyny Pierścienia". W zasadzie cala wojne z Sauronem pokazano jako jedna walke na stokach Orodruiny gdy to Sauron wyszedl z fortecy i rzucil sie w wir bitwy zabijajac obu wladcow ludzi i elfow. Czyli sugerujac sie prologiem mozna przyjac, ze caly Ostatni Sojusz byl jedna acz konkretna bitwa majaca miejsce w 3434 roku II Ery gdy to Isildur "skasowal" Saurona i zabral Pierscien.
Stad ta roznica :)

MrBaggins

no chodziło o to, że wycięto 7 letnie oblężenie Barad Dur, zadajesz Panie Baggins

Xoxoxox

Jakie pierwotne nazwy nosilo Śródziemie w poczatkowych etapach tworzenia tego uniwersum przez Tolkiena?

ocenił(a) film na 9
MrBaggins

Golodhinand, Broseliand/Broceliand, Bladorinand, Ossiriand, Noldórinan, Geleriand, Belaurien, Arsiriand, Lassiriand. Trudne pytanie, ale mam nadzieje, że podołałem :P

Valarin

Prawidlowa odpowiedz to po prostu Krainy Zewnętrzne i Wielkie Ziemie :)

MrBaggins

bliższe ziemie, wielkie ziemie, krainy zewnętrzne

Xoxoxox

Chodzilo mi wlasnie o te nazwy - prawidlowa odpowiedz to Krainy Zewnętrzne i Wielkie Ziemie :) Zadajesz pytanko Panie Xoxoxox ;)

MrBaggins

powinno być łatwo:

ilu spośród Nazguli wywodziło się z Numenoru?

ocenił(a) film na 9
Xoxoxox

Byli to trzej książęta Numenorejscy.

Valarin

zgadza się

ocenił(a) film na 9
Xoxoxox

Jak brzmiał przydomek Belega, przyjaciela Turina ? Chodzi o elficką nazwę.

ocenił(a) film na 8
Valarin

Beleg nosił przydomek: Cúthalion co znaczy "Mocny Łuk", jako że był zawołanym łucznikiem.

ocenił(a) film na 9
emlava

Świetnie :) Teraz Ty zadajesz :)

ocenił(a) film na 8
Valarin

No to na początek tak z cienkiej rurki. ;)
Jaki finał miało spotkanie Bilba z Gollumem w pierwszym wydaniu Hobbita (sprzed 1951 roku)?

ocenił(a) film na 8
emlava

Gollum obiecał Bilbowi, że jeśli on wygra, to dostanie prezent. Jak hobbit wygrał, Smeagol popłynął na wyspę pośrodku jeziora po ten "prezent" i wtedy spostrzegł, że Pierścień się zgubił. Dalej już tak samo. Tak mi się przynajmniej wydaje :)

ocenił(a) film na 8
natadragon

Przykro mi, ale nie jest to prawidłowa odpowiedź.
W pierwszym wydaniu Hobbita (do 1951 roku) spotkanie Bilba z Gollumem miało znacząco inne zakończenie niż w obowiązującej teraz wersji nawiązującej do "Władcy Pierścieni".

ocenił(a) film na 9
emlava

Pierwszego Hobbita wydano mocno wcześniej.

ocenił(a) film na 8
kordrum

Dlatego napisałam "DO 1951 roku" - w 1951 wyszła zmieniona wersja Hobbita, dostosowana do koncepcji z "Władcy Pierścieni". Zdaję sobię sprawę z tego, że Hobbita po raz pierwszy wydano w 1937 roku. I dokładnie chodzi o tę wersję, która była drukowana od 1937 do 1951 roku.

ocenił(a) film na 9
emlava

Zwracam honor, nie doczytałem ;)

ocenił(a) film na 10
emlava

Gollum ginie? Nie wiem, strzelam, nie każdy ma na podorędziu wydanie Hobbit rok 1950.

ocenił(a) film na 8
Carcharoth

Nie, Gollum nie ginie.
Z tym pytaniem chyba przestrzeliłam, chcąc uniknąć trudniejszego, chociaż odpowiedź dość łatwo znaleźć w necie (np. Wikipedia), a streszczenie tej sceny z pierwszego wydania znajduje się w książce "Odkrywanie Hobbita J.R.R. Tolkiena" Coreya Olsena (hit wydawniczy z zeszłego roku). Btw: dwa palce prawej ręki bym oddała, żeby dostać w swoje okaleczone łapki pierwsze wydanie Hobbita. ;)

ocenił(a) film na 9
emlava

Prawie dobrze Natadragon :) Gollum postawił swój pierścień. Gdy przegrał był przerażony, że nie może dotrzymać obietnicy, bo Pierścień zniknął. W zamian pokazał Hobbitowi drogę do wyjścia i rozeszli się w pokoju :) Dobra odpowiedź ?? ;)

ocenił(a) film na 8
Valarin

Bardzo dobra odpowiedź. :) Uff, czyli jednak nie było takie znowu trudne. :) Zadajesz.

ocenił(a) film na 9
emlava

To było dość trudne :) To ja łatwe ;) Jakie armie zdobyły Gondolin ? Konkretny skład wojsk, podział na rasy :)

ocenił(a) film na 8
Valarin

Z opisu bitwy wyczytałam następujące oddziały Morgotha:
smoki ogniste, węże z brązu i żelaza, Balrogowie pod dowództwem Gothmoga, orkowie i gobliny(na czele z Othrodem, Balcmegiem, Lugiem i Orcobalem) i jakieś potwory o wielkich stopach. Obrońcy zabili 40 Balrogów, wielu orków, a jeden smok wpadł do fontanny :)

ocenił(a) film na 9
natadragon

+ wilki :) Odpowiedź zaliczona nawet obszerniejsza niż wymagałem ;) Pytaj :)

ocenił(a) film na 8
Valarin

no to teraz pytanie z zupełnie innej beczki :)
jak będzie w Sindarińskim:
topola-topole
ork-orkowie
bohater-bohaterowie,
a także wymień wszystkie czasowniki bezosobowe, występujące w tym języku :)

ocenił(a) film na 8
natadragon

chyba nikt się nie kwapi, więc ja spróbuję:
topola-topole: tulus-tylys
ork-orkowie: glamog-glam
bohater-bohaterowie: thalion-thelyn

czasowniki bezosobowe są tylko dwa: elia i boe