Coraz bardziej nabieram ochoty, aby ją obejrzeć.
Ale czy mi się wydaje, czy ten Smaug ma tylko dwie łapy i skrzydła?..
On używa to tego tych swoich haczyków na końcu skrzydeł, tak jak smok w Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2. BTW można było przez chwile zobaczyć go tak w drugim zwiastunie.
W drugim zwiastunie nie zauważyłam, aby opierał się na skrzydłach i nogach.. smok z HP nie przypadł mi specjalnie do gustu, najbardziej przemawiają do mnie smoki o czterech nogach i skrzydłach.
Ma może ze 2, 3 palce:
http://img833.imageshack.us/img833/605/xcj5.jpg
Na tym obrazku w locie to w zasadzie mało widać.
Ale na tym screenie w zwiastunie wygląda raczej, jakby stał na czterech nogach..
Pożyjemy, zobaczymy.
Chyba ma jednak 2 odnoza. Jesli posiada 4 to te z przodu musza byc mniejsze bo w czasei lotu ich nie widac.
W zwiastunie opiera skrzydła na kolumnach - tak mi się wydaje. W prologu w pierwszej części widać jego lewą przednią łapę (wbija się pazurami w ściany przy bramie, gratulacje jeśli zrobił to nogą...) oraz jak miażdży swymi łapskami krasnoludów. Układ kciuka do innych palców wskazuje na "ręce", jak i to że ma nadgarstek - link "www.youtube. com/watch?v=PgW7PRN-ADI"
Choć mogę się mylić - niewiele go widać i zbyt krótko.
Małe porównanie - <<www.youtube. com/watch?v=Wq1DEgOq4EQ>> ok. 50 sec.
Ło w mordę, albo nie masz co robić, albo masz iście wiedźmiński reflex.
Smaug wyglądał by lepiej jako 6-kończynowy, chociaż Motion-Capture Benedicta wskazuje inaczej.
Rozmiarami na szczęście nie odbiegnie od tego do którego go przyrównałem ( oby głos był równie znakomity)
Mi się jednak wydaje ,że ma cztery łapy. W miarę dobrze to widać jak idzie po krasnoludach.
Po za tym, idą tokiem "gatunkowym" z Sirmarillionu - nie było tam smoków mających skrzydła za przednie kończyny:
- Graurung posiadał 4 kończyny ale nie miał skrzydeł - przypominał wyrośniętego krokodyla z długą szyją (jeśli można to tak określić) i ział ogniem.
- smoki latające - np. Ancagalon - miały do tego skrzydła i również ziały ogniem
- smoki zimne - 4 kończyny, brak skrzydeł i zero ognia - po prostu wyjątkowo wyrośnięte i wredne jaszczury