PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328324
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Smaug

ocenił(a) film na 8

Bo w sumie mamy dość mgliste pojęcie o tym, jak naprawdę wyglądał Samug! :-)
Co prawda mamy grafiki samego Tolkiena i innych, że się tak wyrażę: błogosławionych przez Tolkiena artystów, ale opis książkowy tego potwora jest nader skromny.

Jakich był rozmiarów?
Wiadomo, że był ogólnie "dość klasycznie smoczy", że ział ogniem i że należał do gatunku smoków skrzydlatych.
A kolorystyka?
Opancerzenie? ( - Brzuch wrażliwy, rzecz jasna)
Predyspozycje i zdolności motoryczne?

Gadzina mignęła nam w filmowej pierwszej części przygód Hobbita, a teraz ponoć nieco śmielej się pokaże. Ciekawe, czy spełni pokładane w niej nadzieje?
I jak Dżekson wybrnie z faktu, że tak przeogromnego potwora można załatwić na amen jedną strzałą z łuku, niczym czarną wiewiórkę z Mrocznej Puszczy...

ocenił(a) film na 7
Thauron

Odniosę się tylko do ostatniej części Twojego postu. Skoro Tolkien bardzo łądnie opisał sprawę weak spot u Smauga, po cóż Dżekson miałby kombinować. Wersja książkowa jest jak najbardziej dobra. Pozdro

ocenił(a) film na 8
Thauron

Smaug - Fajnie się nazywa i chyba w zasadzie ciężko na jego temat coś powiedzieć. Wiem że w Encyklopedii Sródziemia Jest troszkę na ten temat ale też nie za wiele. Moim zdaniem w Bitwie nie ma co się pokazywać po skupi większość uwagi na sobie :) Choć zobaczymy. Co do charakterystyki miejmy nadzieję że podrasują go troszkę i zrobią z niego morderczego gada z wielkim cielskiem i co mnie interesuje to żeby MÓWIŁ XD jakimś zajebistym burczącym wrednym głosem. To tak tyle ode mnie.

ocenił(a) film na 6
Jarobsky

Będzie mówił głosem Benedicta Cumberbatcha.

ocenił(a) film na 7
Joecrou

Pewnie wokal przepuszczą przez jakieś efekty więc nie będzie to zapewne czysty wokal Benedicta.

ocenił(a) film na 6
straightlines

Ale napewno nie znacznie. W końcu nie bez powodu wybrali go do tej roli ; )

ocenił(a) film na 7
Joecrou

A oglądałeś Benedicta w Sherloku? Tam ma chyba najbardziej naturalny głos. W ogóle nie przystający do Smauga. Ale już np w Star treku miał świetny wokal, więc w tą stronę być może poszli...

ocenił(a) film na 6
straightlines

Nom, pewnie tak. Chociaż pewnie jeszcze nieco zmodyfikują, ale nie znacznie.

ocenił(a) film na 10
Thauron

W "Atlasie Śródziemia" było podane, że Smaug miał (według rysunku Tolkiena) jakieś 18-20 metrów długości. Był opisany jako czerwony. Mnie tam najbardziej będzie obchodził jego głos :3 Jedyna jego cecha, o którą się nie martwię.

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

Zgadzam się , głos Smauga w ciemno obstawiam , że będzie genialny. W zasadzie jestem ciekawa jak zmienią głos Benedicta przy postaci Saurona i Smauga. Te dwie postacie raczej identycznej tonacji głosu nie będą mieć.

ocenił(a) film na 10
calays

Chyba, że zrobią coś w stylu, że Sauron przemawia przez Smauga...
Ja już się umówiłam z młodszą siostrą, że "Pustkowie ... " obejrzymy z napisami, żeby nie zagłuszać Benedicta.

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

Może Smaugowi bardziej obniżą tonację głosu? W Sherlocku gdy mówił bardzo nisko i spokojnie robił mu się taki fajny głęboki głos, który pasowałby do Smoka. Tylko teraz co zaproponuje do Saurona? I tu się zastanawiam czy obie postacie przypadną mi do gustu czy stwierdzę, że Benedict lepiej wypadł w jednej roli. W sumie ma podwójnie trudno. Bo może zagrać świetnie obydwie postacie albo równocześnie zawalić jedną z nich . Nie życzę mu tego, ale na pewno porównania się pojawią- gdzie sobie lepiej poradził.

ocenił(a) film na 10
calays

On zawsze ma "fajny, głęboki głos" ;) Sauron mnie się zawsze kojarzył z takim lekko zachrypniętym głosem, ale kto wie... Na pewno obydwaj wyjdą mu świetnie. Takich porównań zresztą nie ma po co przeprowadzać moim zdaniem..

ocenił(a) film na 8
Thauron

wydaję mi się, że gdzieś w książce, było powiedziane, że jest czerwony. Oprócz tego jest dość inteligentny i ma słabość do zagadek, jak Gollum. :) Własnie, jak myślicie, jaka będzie rola Golluma w filmie?

ocenił(a) film na 7
natadragon

W którym w Pustkowiu? No raczej żadna.

ocenił(a) film na 8
straightlines

ale przecież jest an trzecim miejscu w obsadzie

natadragon

Nie potwierdzono, czy wystąpi w filmie. Gdzieś czytałem, że już go nie będzie.

ocenił(a) film na 8
hr_dooku

aha, to trochę szkoda, bo mógłby być ciekawy wątek z nim :)

ocenił(a) film na 10
natadragon

Może wyjdzie z jaskini szukać Pierścienia?..
Ale to w końcu "Pustkowie SMAUGA", więc wiadomo, kto będzie grał pierwsze skrzypce.

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

to przecież jasne, że Sauron :)

ocenił(a) film na 10
natadragon

Dostałam napadu śmiechu, Nazgulu xD
SMAUG!!! SMAUG WSPANIAŁY!!! W ogóle kto wymyślił, aby go nazywać "pierwszą i najgorszą plagą świata"?!

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

No, chyba raczej Melkora można tak nazwać, a nie ta przerośniętą jaszczurkę!

ocenił(a) film na 10
natadragon

Tak czy siak, na razie to Melkor za wiele nie zrobi. W przeciwieństwie do Smauga :3

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

kto wie co wymyśli Jackson... :)

ocenił(a) film na 10
natadragon

Ja nie chcę Morgotha w filmie! Jackson by go zniszczył :(
Oby nie zniszczył Smauga!

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

Benedickt mógłby go zagrać :) Ale raczej nigdy nie zobaczymy Morgotha, tak jak Silmarillionu :(

ocenił(a) film na 10
natadragon

Że też ja o tym nie pomyślałam! o.O Dzięki Tobie mam w końcu pełne wyobrażenie Morgotha (dotychczas za nic nie umiał mi się "zmaterializować" podczas czytania "Silmarillionu"). Może to i dobrze?.. Każdy będzie miał własne wyobrażenie...
W tej części pewne jest jedynie to, że głos Smauga będzie przeepicki (brakło mi określeń).

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

tylko do tej roli, według mnie powinien mieć dłuższe włosy

ocenił(a) film na 10
natadragon

Mnie by pasował Morgoth taki rozczochrany jak Sherlock :3

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

tylko jak mają robić Silmarillion, to niech się trochę pospieszą, bo nie wiadomo ile jeszcze Christopher Lee będzie żył. A nie wyobrażam sobie innego Sarumana/ Curunira :(

ocenił(a) film na 10
natadragon

Póki żyje Christopher Tolkien, nie zrobią "Silmarillionu" :(

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

wiem :( A tu takie coś na poprawę humoru, jak nikt nie widział jeszcze :)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cBlRbrB_Gnc#t=248

ocenił(a) film na 10
natadragon

Może w najbliższym czasie rysnęłabym jakiś komiks na podstawie Silma :)

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

chętnie zobaczę :)

ocenił(a) film na 10
natadragon

Przed chwilą skończyłam szkicować Smauga warującego na skarbach. Rysuję go non-stop, także w szkole xD

ocenił(a) film na 8
RaptorRed

to fajnie! Dasz linka :)

ocenił(a) film na 10
natadragon

Może jutro zeskanuję, razem ze szkicami mordki Smauga :3

ocenił(a) film na 9
Thauron

Z tego co ja wiem Smaug był największym smokiem 3 ery słońca, kolor miał czerwony, opancerzenie smocza skóra(łuski) i pancerz ze złota w końcu 60 lat na nim spał więc przywarło mu to do skóry, zapewne umiał mówić miał też jakieś zdolności magiczne nie pamiętam jakie i miał słabość do zagadek jak nasz mały promotor anoreksji.