Po obejrzeniu trailerów oraz przeczytaniu kilku informacji, odnoszę wrażenie, iż Peter Jackson przeniesie część wątków z książkowego Władcy Pierścieni do filmowego Hobbita. W Powrocie Króla dowiadujemy się, iż na Północy również miała miejsce wojna (hordy z Dol Guldur kontra Erebor i Mroczna Puszcza). Wydaje mi się jednak, że wątek ten zostanie przełożony już do fabuły filmowego Hobbita (wielka wojna na północy, której małym epizodem jest sprawa ze smokiem). Chodzi mi o te armie które wychodzą z Dol Guldur w trailerze, oraz Gandalfa, który w filmowej Druzynie Pierscienia był na początku przekonany, iż Sauron został definitywnie pokonany (do czasu aż nie odkrył Pierscienia u Froda). Moja teoria więc brzmi następująco - Peter pokaze nam wojnę na północy już w Hobbicie i będzie to ostateczne zamknięcie wątku Dol Guldur i wyparcie złych sił z tej części Śródziemia. Dzięki temu fabuła książek całkowicie się uzupełni. Mam nadzieję, że temat nie był już wcześniej poruszany. A jakie Wy macie przypuszczenia ?
nie jestem pewna, czy to tak będzie, bo wiemy na pewno, że druga część skupia się na podróży krasnoludów: dom Beorna --> Mroczna Puszcza, w tym Pałac Thrandurila --> Erebor ---> Samotna Góra. Część z domem Beorna pewnie będzie wyglądać inaczej niż w książce, co widzimy po licznych ujęciach Beorna( chyba, że pokazują one co robił po odejściu krasnoludów), w Mrocznej Puszczy będzie jakaś walka z pająkami, w międzyczasie powinno być coś z Gandalfem, Białą Radą i Dol Guldur, bo wiadomo, że Gandalf opuszcza kompanię przed Mroczną Puszczą. Film zapewne zakończy się śmiercią Smauga i widokiem armii idących na Bitwę,więc na trzecią część zostanie bitwa Pięciu Armii, która raczej nie powinna trwać dłużej niż godzinę. Mimo to nie wiem, czy da się tam wcisnąć całą wojnę na północy, bo film nie może raczej składać się z samym scen batalistycznych. Taka jest moja teoria, myślę, że dość prawdopodobna. Co o tym myślicie?
Zobaczymy z pewnością wypędzenie Saurona z Dol Guldur mające miejsce w tym samym roku co wyprawa Thorina (2941 r). To było wiadomo już od dawna.
Myślę, ze tak będzie. Może Galadriela zburzy mury Dol Guldur z Nekromantą w środku i Gandalf powie: "Oto koniec naszego wroga". A w Lotrze okazuje się ze przezył. Mozna by było także pokazac jego ucieczkę do Mordoru. A co do wojny to wszystko wskazuje na to, że tak będzie. Sam Andy Serkis powiedział, że to będzie naprawde wielka bitwa i większe niż ktokolwiek sie spodziewa. A Jackson powiedział, że gdy skończą może powstac nawet 7, 8 lub 9 armii!
Temat o Dol Guldur już był. Z góry zakładam, że nie jest warto już się nad tym tematem rozwodzić, bo tak naprawdę wątek Dol Guldur jest chyba najmniej jasnym motywem filmu. Praktycznie żadnych oficjalnych informacji na ten temat nie ma i gdybać sobie można do upadłego.
Lepiej zaczekać do grudnia i zobaczyć co faktycznie druga część filmu w temacie Dol Guldur przyniesie.
Jedno jest pewne. Forteca na pewno będzie pokazana i wyprawa Gandalfa do niej również.
Cała reszta to jedno wielkie gdybanie.
To byłoby baaaaardzo głupie ponieważ wojna z Sauronem na północy zaczęła się wiele lat po wydarzeniach zawartych w Hobbicie. Jak rzekł khazad7_2 należy czekać a nie wysnuwać coraz to głupsze wnioski.
Pytanie do obeznanych w temacie odnośnie Dol Guldur. Wiadomo, że Biała Rada przeprowadziła atak na Dol Guldur a Galadriel zburzyła zaklęciem jego mury. Jednak patrząc na tą fortece to właściwie co tam jest do burzenia? Przecież to już są ruiny. Możliwe, że atak na Dol Guldur miał już miejsce??
jak coś stoi opuszczone przez 2 tys. lat, to myślisz jak to będzie wyglądać? :) Sauron nie miał czasu na renowację!
Z tym, że wygląda to ewidentnie jak po bombardowaniu :) Raczej samo z siebie by się tak nie rozpadło
Sauron miał tam bazę już w drugiej erze Śródziemia więc pewnie ją zburzyli po zwycięstwie ostatniego sojuszu. Ale murów Dol Guldur galadriela na pewno burzyć nie będzie bo to stało się już po zwycięstwie króla Elessara pod Morannonem. Bodajże 2 lub 3 dni po. Sauron po ucieczce z Dol Guldur do Mordoru umiescił w Dol Guldur nazgula Khamula, który odbudował fortecę i stworzył z niej bazę do (jak już wiemy) nieudanej inwazji.
Czego by nie było to jednak sama obecność wątku Dol Guldur w filmie jest niebywale pozytywną rzeczą :-)
Owszem nie da się ukryć że wprowadzenie tego wątku to jedno z tych urozmaiceń które wyjdą filmowi na dobre. Zwłaszcza że w trailerach Jackson nic konkretnego nie podał czy podsycił tylko apetyt fanom Śródziemia :D
Ta ucieczka Gandalfa, walnięcie kosturem w półobrotu niczym Chuck Norris i nagłe pojawienie się Oka Saurona... miodzio, miodzio ;)
Swoją drogą, ciekawe dlaczego takie uderzenie Gandalf zastosował? Czyżby np. zamykał zaklęciem za sobą przejście? Bo przecież nikogo nie uderzył gdyż przed nim ani za nim nikogo nie było.... więc może to jednak zaklęcie?
Gdybać będą wszyscy aż do premiery filmu... taka prawda.
Lepiej sobie już odpuścić ten temat :-) Wiadomo tylko tyle, że Dol Guldur będzie ukazane :-) A co się tam wydarzy....cóż, zobaczymy :-)
Na pewno będzie wiele niespodzianek i wielkie widowisko!
Już w Hobbicie wszyscy piali,że będzie bitwa, w Pustkowiu również jej nie uświadczymy, nawet jeśli ktoś tak spojleruje w zabawkach LEGO
Tak tak. Ciekawe kto normalny liczył na bitwę w pierwszym Hobbicie? Nie zmyślaj. A będe sie smiał jak w 2 czesci naprawde będzie bitwa.
Olej go...gada od rzeczy.
Dol Guldur będzie na pewno ale w jakim zakresie pokazane etc. to jedna wielka niewiadoma.
Owszem. Też jestem zdania, że nawet jeśli widać tam Dol Guldur to nie maszeruje tam armia związana z fortecą i nie szykuje się do jej obrony. To raczej armia idąca na Bitwę Pięciu Armii.
Ale jak będzie naprawdę, zobaczymy w grudniu. Póki co gdybanie nie ma większego sensu.
Dla mnie jest jedno pewne. Dol Guldur będzie pokazane. Czy będzie bitwa....tego nie wiadomo.
W zasadzie nic nie wiadomo. Więc zakończcie ten temat i poczekajcie do grudnia :-)
Masz pewność że to Dol Guldur? Orkowie zapewne zmierzają na Bitwe Pięciu Armii, bo nie sadzę by brały w niej udział w większości gobliny, które padały jak muchy i nie stawiały żadnego oporu.
Proszę bardzo. Myślę, że to rozwiewa wszelkie wątpliwości co do tego, że bitwa będzie pokazana. Klocki nazywają się Dol Guldur Battle:
http://lego.wikia.com/wiki/79014_Dol_Guldur_Battle
Ale to, ze jest tam tylko 5 figurek, nie świadczy o tym, ze to nie będzie bitwa, co nie? Przy klockach z Lotra też tak było, no bo wiadomo, ze nie dadzą całej armii do klocków. Za duzo by to kosztowało. Myślę, ze bitwa będzie, a tu mam jeszcze link do ataku orków na pałac Thranduila.
http://lego.wikia.com/wiki/79012_Mirkwood_Elf_Army
PS. Pudełko do Bitwy w Dol Guldur wydaje się być naprawde duże. Może szykuje się spora bitwa.
http://lego.wikia.com/wiki/79011_Dol_Guldur_Ambush
A tu jest Dol Guldur z Beornem. O co chodzi? Są aż trzy zestawy z Dol Guldur: jeden z samym Gandalfem taki mały, drugi z Beornem a trzeci z Bitwą.
sądząc po nazwie będzie to scena zasadzki na Beorna....pytanie tylko czy scena ta będzie się działa przed spotkaniem kompanii ze zmiennokształtnym czy też po / w trakcie prowadzenia śledztwa przez Gandalfa.
Wydaje mi się że raczej po. Kiedyś było takie coś jak 10 rzeczy o których nie wiedziałeś o Hobbicie i tam było napisane, że Beorn ma "ubrudzić sobie łapy" przesłuchując kilku orków. Może własnie o to chodzi.
w taki razie byłaby to zasadzka Beorna na orków...ale w Dol Guldur...troche nie pasuje mi to...możliwe,że to o czym piszesz wydarzy się "po" a ta Lego scenka jest "przed" ;)
No ciekawe, ciekawe :-)))
Coś na pewno w Dol Guldur się wydarzy...Gandalf w trailerze raczej nie uciekał bo mu było duszno... zobaczymy zatem co tam Twórcy nam zgotują :-)
Jeśli w jakiś sposób skonfrontują Gandalfa, Radagasta z Sauronem czy jego sługami, byłoby świetnie!