Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328945
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Rozumiem, że przerywanie w ekscytującym momencie to już motyw bardzo popularny, ale to... to jest przesada :o

Edgar01

Przesadą by było, gdyby zakończyło się np. przy wejściu do Ereboru.

ocenił(a) film na 8
Edgar01

Przecież o to chodzi. Jeśli nawet film się komuś nie podobał, to pójdzie do kina na kolejną część z czystej ciekawości, co będzie dalej. A każde pójście do kina = kasa dla twórców. Moim zdaniem zakończenie odbyło się w bardzo dobrym momencie :-D

ocenił(a) film na 7
Luthien2707

Bez przesady. W żadnym wcześniejszym filmie (mówię o Śródziemiu) nie było takiego cięcia. Jakos każda częsc miała wyeksponowany epilog, mimo że 3 z nich nie były ostatnimi częściami, i było dobrze.

ocenił(a) film na 8
Banner

Masz rację. Ale 3 część Hobbita najprawdopodobniej będzie ostatnim filmem PJ związanym ze Śródziemiem :-( , więc na pewno mu zależy, żeby dużo osób go obejrzało. Możliwe też, że po prostu miał taki kaprys, żeby ludzie się denerwowali zakończeniem :-D

Luthien2707

masz racje są trzymać widzą w napięciu ale z tym ostatnim filmem mam nadzieję że się mylisz :)

ocenił(a) film na 8
wort801

Też mam taką nadzieję :-D

Luthien2707

to dobrze :)

ocenił(a) film na 8
wort801

Mam nadzieję, że nie pomyślałeś, że nie chcę ekranizacji innych dzieł Tolkiena, bo to jest jedno z moich największych marzeń =) Ale te akurat rozmyślenia nadają się na inny temat na Filmwebie.

Luthien2707

aha ok rozumiem ale trzeba trzymać kciuki :)

ocenił(a) film na 8
wort801

Trzeba :-)

ocenił(a) film na 8
Banner

Gdyby w drugiej części ubito smoka i na tym zakończono film, uleciałoby całe budowane w końcówce napięcie a tak mamy zakończenie przypominające odrobinę " Imperium Kontratakuje ", triumf zła, Gandalf w niewoli, wymarsz Orków z Dol Guldur, Thorin zawiódł, smok leci na Esgaroth, Bard uwięziony, nie ma nadziei.

Luthien2707

najważniejsza jest kasa :) dużo ludzi pójdzie do kina z pewnością :)

ocenił(a) film na 8
Edgar01

Zakończenie jest świetne. Dreszczyk emocji przy głosie Cumberbatcha.. aż się chce oglądać dalej :]

ocenił(a) film na 6
Edgar01

Zakończenie jak z serialu, u mnie też wzbudziło niesmak.
Z drugiej strony chyba ciężko byłoby to jakoś sensownie zakończyć będąc w środku książki.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

A z trzeciej strony sensowniej byłoby zrobic dwa filmy. Pierwsza częśc się kończy przed Mroczną Puszczą, a druga jak książka.

ocenił(a) film na 6
Banner

Zgadzam się.

ocenił(a) film na 8
Edgar01

Też czuje nie smak ;/ najgorsze jest to, że na następną część pewnie poczeka się z rok-dwa jak nie lepiej :(

ocenił(a) film na 6
kowal1528

Rok. Premiera w grudniu 2014.

ocenił(a) film na 7
Edgar01

mogli jeszcze na koncu napisac "to be continued" jak w matrix 2. tak samo urwane :D