W chyba kazdym zwiastunie drugiej czesci hobbita jest scena (tutaj nawet jest ona jako obrazem glowny zwiastuna (zwiastun nr3) w ktorej azog wdrapuje sie w srodku dnia na jakies mury. Pustkowie smauga ogladalem juz 2 razy (raz w kinie i raz na kompie - przed chwila) i nie ma w tym filmie takiej sceny. Dodatkowo przejrzalem sobie 1 czesc filmu (przedluzona) i tam rowniez nie ma takiej sceny. Raczej watpie aby byla to scena z przedluzonej wersji drugiej czesci bo w sumie nie ma kiedy ja umiescic (azog jest wezwany do saurona juz na samym poczatku filmu i nie bierze udzialu w walkach a ta scena jawnie jest scena, ktora ma miejsce w trakcie jakiejs walki) czy jest to moze urywek z 3 czesci z wojny 5 armii. Co o tym sadzicie? a moze ktos bardziej ogarniety ode mnie obczail ta scene w filmie?
Scena została prawdopodobnie wycięta i wyrzucona z filmu, gdyż Azog został zastąpiony przez Bolga i to Bolg ściga dalej Krasnoludy.
mysle ze takie zmiany jak zastapianie azoga bolgiem nie sa wprowadzane po nakreceniu scen i obrobce komputerowej. dlatego mysle ze ta scena w filmie bedzie miala miejsce, pytanie tylko kiedy :)
w sumie jak tak sobie ogladam teraz od nowa te zwiastuny to zaczynam przekonywac sie do Twojej tezy ze jednak nakrecili cos, obrobili i wywalili. W 1 zwiastunie jest scena z dol guldur w ktorej jakis ork skacze z wysoka na gandalfa. W filmie takiej sceny nie ma. Pomyslalem ze moze bedzie w wersji rozszerzonej ale jak sobie to zbadalem to gandalf dowiaduje sie o tym ze sa tam orki w momencie jak azog go atakuje. w tym momencie gandalf traci kapelusz (a w tej chcenie ma go na glowie). uznalem ze moze to bedzie z 3 czesci i ze to bedzie w trakcie ucieczki gandalfa ale sauron zniszczyl mu laske a w tej scenie trzyma ja w reku. wniosek jest tylko jeden, calkowicie usunieta scena.
Po pierwsze to nie ork skacze w zwiastunie na Gandalfa tylko Thrain, ojciec Thorina który jest uwięziony w Dol Guldur, a po drugie scena z Azogiem rozgrywa się w momencie kiedy krasnoludy zostają uwięzione w beczkach na bramie elfów. To na ta bramę (mur) wskakuje Azog - przyjrzyj się. Ekipa filmowa na początku miała widocznie inną koncepcję, że to Azog będzie ścigał krasnoludy do końca, ta koncepcja została jednak zmieniona na rzecz Bolga który przejął to zadanie od tatusia.
A więc obie sceny zostały wycięte, jedynie ta z Thrainem i Gandalfem może jeszcze pojawić się w wersji rozszerzonej, jest takie ujęcie z góry na Gandalfa tuż przed uderzeniem Azoga, dokładnie z tej wysokości Thrain skacze na Gandalfa, a więc można przypuszczać że ta scena została wycięta i zobaczymy ja w wersji rozszerzonej.
Scena z Thrainem jest opisana w Kronice 3 do Pustkowia, więc pewnie będzie w EE. Ewentualnie pasowałaby jeszcze jako prolog do 3 części.
Tyle, że scena z ojcem Thorina nijak nie pasuje do tej sceny z filmu ... to musi być retrospekcja, gdyż Thrain dał Gandalfowi klucz i chyba mapę, którą obecnie posiada Thorin, więc jego pojawienie się podczas pobytu Gandalfa w Dol Guldur w " Pustkowiu " byłoby nielogiczne ...
Ale nie koniecznie musiał to dać Gandalfowi w Dol Guldur bo wtedy raczej Suron by mu to odebrał pierwszy, tylko np. przed bitwą w Azanulbizar
Z " Niedokończonych Opowieści " wynika, że Thrain dał Gandalfowi klucz i mapę w Dol Guldur 91 lat przed wyprawą kompanii Thorina, więc nie mógł zrobić tego podczas akcji w " Hobbicie ', gdy Thorin posiada już owe przedmioty, byłoby to nielogiczne.
No ale właśnie o tym mówię, czytaj ze zrozumieniem:) Nie mówię że dał to w trakcie akcji Hobbita tylko przed, a akcja z Dol Guldur to kolejne spotkanie Gandalfa z Thrainem tym razem nie oczekiwane, bo Gandalf nie wiedział że Thrain został schwytany i uwięziony przez Saurona i odebrał mu jeden z siedmiu krasnoludzkich pierścieni. Jest z resztą o tym mowa w trakcie Białej Rady kiedy Gandalf pyta Sarumana czy nie niepokoi go fakt zniknięcia Thraina wraz z pierścieniem.
Wybacz ale trochę nie rozumiem Twojego toku rozumowania ;)
zrozumiałem to tak, ze w filmie Gandalf miałby dwa razy spotkać Thraina w Dol Guldur; za pierwszym razem ten dałby mu mapę i klucz a za drugim wpadliby na siebie od tak, w momencie, gdy czarodziej przybywa do Dol Guldur aby odkryć tajemnicę Nekromanty?, tak?
wydaje mi się jednak, że sędziwy krasnolud zmarł zaraz po pierwszym spotkaniu z Gandalfem? ...
sorki ale nie czytałem jeszcze dogłębnie ani " Niedokończonych Opowieści " ani " Silmarilliona "....
Tak, dokładnie tak jak piszesz, nie koniecznie pierwsze ich spotkanie musi być pokazane w filmie (to kiedy Gandalf dostaje klucz i mapę), ale właśnie to drugie "niespodziewane" w Dol Guldur.
Szczerze?, wolałbym zobaczyć to pierwsze gdyż to drugie byłoby zbyt naciągane - ale to Jackson ;)
I oby się to sprawdziło... też liczę na scenę spotkania Gandalfa z Thrainem i przekazanie Gandalfowi klucza oraz mapy. Jeśli się ta scena w filmie nie znajdzie to będzie po prostu jedna wielka lipa... moim zdaniem jest to wyjątkowo istotny wątek i wart pokazania.
Na mój nos scena o której wszyscy mówicie będzie w prologu trzeciej części, co zazębiałoby się ze sceną w Bree. Moje pytanie natomiast brzmi: Jak wytłumaczą to że Gandalf będąc w Dol Guldur po raz pierwszy, nie wyczuł Saurona? Może wtedy twierdza należała tylko do orków, albo Sauron był jeszcze zbyt słaby by się "pokazać"
prawda jest taka ze kazda czesc zaczyna sie od retrospekcji. dlatego moim zdaniem prawdopodobne jest to ze np 3 czesc zacznie sie od retrospekci jak gandalf dostal mape i klucz w dol guldur
mam nawet mala teorie do tych zmian. jak wiadomo film mial skladac sie z 2 czesci ale w pewnym momencie uznano ze jednak zrobia kolejna trylogie. oczywiscie brakowalo im troche scen to uznano ze dorzuca wiecej legolasa. ale przydalby sie dla niego jakis specjalny boss. smauga wiadomo kto zabije, azoga tez latwo sie domyslec. tak wiec wyslano azoga do dol guldur (zmieniajac przy okazji tamtejsze sceny, mozliwe ze faktycznie wczesniej tam atakowal gandalfa ojciec debowej tarczy ale uznano ze moze go zastapic azog) a w jego miejsce dorzucili kogos fajnego do zabicia legolasowi. no i dzieki temu mamy dodatkowe 30 minut latania legolasa za bolgiem w ostatniej odslonie filmu.