Czy ktoś mi jest w stanie wyjaśnić, dlaczego ten film jest tak dobry, by mieć na filmwebie średnią ponad 7?
Muzyka świetna (jak zawsze Zimmer), aktorsko dobrze (chociaż nie znoszę Cameron jako aktorki), ale poza tym co? ani fabuły, ani polotu, ani nie wciąga, miejscami wręcz nudzi. Jakby zostawić sam wątek z Winslet to podejrzewam, że o wiele lepsza byłaby moja ocena tego filmu, bo wątek z Cameron był tak naciągany, wręcz idiotyczny czasami. Dlatego naprawdę nie rozumiem, skąd ta ocena!
ten film jest magiczny :) urokliwy, pociągający, wciągający, podczas oglądania ma się uśmiech na twarzy :) powoduje, że człowiek choć przez krótką chwilę szczerze wierzy w miłość, w możliwość zaznania szczęścia (w jakiejkolwiek byłoby się sytuacji). dla mnie cudo!
Ilekroć oglądam ten film, a było już z 10 razy podobnie jak przedmówca/czyni szczerzę ząbki. Też nie lubię Cameron ale też nie przepadam za Winslet; mimo to absolutnie mi w tym akurat filmie nie przeszkadzają. Scenariusz super, muzyka bajeczna, Jude Law przesłodki. Świetne kino na poprawę nastroju. Oczywiście kwestia gustu, ale tym którzy zastanawiają się nad obejrzeniem gorąco polecam.
Mnie on za każdym razem bawi.Jest świetny i do tego ta muzyka! Świetny lekki film:)
Film znakomity, dialogi chwilami przezabawne i przy tym błyskotliwe, a muzyka wpaniale oddaje klimat i nadaje lekkości. Znam już go prawie że na pamięć, jednak zawsze czuję jakbym poznawała go na nowo.
To ja dodam jeszcze, że to co mnie najbardziej w tym filmie urzeka, to zderzenie kultur- amerykańskiej i angielskiej. Fajny efekt końcowy, mimo że film ckliwy straszliwie:-)
Ten film posiada w sobie to coś czego nie maja inne tego typu romansidła a konkretnie niesamowitą fabułę , historię i wyborową obsadę .
Dokładnie, zgadzam się z Nightforce, film jest po prostu urokliwy, jest pełen ciepła, człowiek chce się zapaść w fotelu pod kocem i z lampką wina, zupełnie jak postać grana przez Diaz w tym bajkowym angielskim domku :)
Problem z filmwebem jest taki, że filmy są różne, a oceny odnoszą się do wszystkich filmów jednakowo. W sensie, że czasem człowiek ma ochotę na coś głębokiego, do refleksji, co może z czystym sumieniem ocenić na 8 czy 9. Ale czasem człowiek chce tylko odpocząć, nie szuka intelektualnych czy moralnych wyzwań, chce czystej przyjemności, bajkowości, a nawet głupiutkiej, naiwnej prostoty i zarówno taki obraz trafi w serce widza jak i nie wiem "Lot nad kukułczym gniazdem" - filmy absolutnie nie do porównywania ze sobą, bo różni je dosłownie wszystko. Stąd rodzi się problem, bo tak dwa odległe od siebie obrazy mogą mieć dobre noty i potem rodzi się oburzenie "jak to? Przecież to gówno w porównaniu do tamtego", ale tego nie powinno się nawet porównywać. Na początku sama tak myślałam, potem przestałam porównywać filmy i oceniać każdy z osobna, pod względem innych kryteriów.
I rozumiem, dlaczego film może mieć tak dobrą ocenę, sama dałam mu 7, bo jak na komedię romantyczną, która często jest odrealniona, naiwna i prosta, ten tytuł spełnia swoją rolę wręcz bardzo dobrze. Ba, nawet zaskakuje, gdy okazuje się, że Law nie ma panienek na boku co chwila, tylko jest samotnym ojcem. Nie wiem, dla mnie ten film był po prostu przyjemny, czasem niczego więcej nie trzeba ;)
Pozdrawiam :)
w końcu - RZADKOŚĆ - zbyt wysoka opinia SENSOWNIE uzasadniona. Jest sporo racji w tym co piszesz... no ale ja na ten przykład jednak nie rozdzielałem kryteriów - i biorąc pod uwagę że zdarzają się komedie romantyczne na dużo wyższym poziomie - dałem temu filmowi 3/10. Pozdrawiam :)
Ciężko znaleźć komedie romantyczną w której jest do przesady słodko i wszystko sprowadza się do banalnego zakończenia . Film jest fajny , lekki i przyjemny . spokojnie można dać mu 7/10 POLECAM ;)
obejrzałam dzisiaj,wieeeeeeelkie zaskoczenie,ze tak mnie wciagnął :D
Przede wszystkim Jude Law mnie zachwycił ! świetna gra aktorka !
u mnie 9ka,bardzo polecam ! :)
Ten film to nie fenomen. Jedno z wielu filimideł, o którym zapomina się po tygodniu od obejrzenia. Hollywood produkuje tego pokroju rzeczy taśmowo. Także średnia 7,5 to jakiś żart. Sprawdźcie jaką ma na imdb.com, znacznie bardziej wiarygodnym źródle.
Źródłem są oceniający, którym film się podobał lub nie. Każdy może dostrzec coś dla siebie, no i jak widać więcej jest takich, którym film się podobał. Chcesz powiedzieć, że społeczność oceniająca na imdb jest bardziej wiarygodna, np. ze względu na swój charakter, bądź taki a nie inny stosunek do tego typu filmów, hm?
Zapomina się o nim po tygodniu??? Hehe, naiwniak. Powiedz to osobom, które oglądały ten film po kilkadziesiąt razy...- nie w jednym tygodniu ;P
Mnie się on podoba, bo wnosi jakiś przedziwny spokój, a tego mi właśnie w życiu brakuje- po prostu czasami trzeba się odseparować od zaganianej rzeczywistości, czemu nie wykorzystać do tego takiej przyjemnej bajki dla dorosłych? ;) :)
Przyjemny film, podczas którego wyłączasz się i z uśmiechem na twarzy wierzysz, że miłość która spotyka tych bohaterów, może spotkać także i Ciebie. Prosty i urzekający, no ale trzeba mieć na niego dobry dzień:)
dokładnie jako komedia romantyczna to dobry film, a porównywać do innych filmów tj gatunków to nie ma sensu, bo każdy gatunek filmowy ma coś innego na celu.