Holiday

The Holiday
2006
7,2 208 tys. ocen
7,2 10 1 207982
6,3 41 krytyków
Holiday
powrót do forum filmu Holiday

Bylam dzis na tym filmie po raz drugi i naszly mnie nowe reflekse.Bo oczywiscie film przesympatyczny,cieply,lekki i zabawny.Wedlug mnie jest to jednak cos jeszcze.Otoz wedlug mnie Nancy Meyers chciala tym filmem okazac szacunek tworcom filmow i kinematografii jako takiej.Najwazniejszym watkiem swiadczacym o tym jest historia Arthura Abbota i cala jej otoczka.Arthur wspomina tez o Carym Grancie, co jest o tyle ciekawe,ze Grant wystapil w filmie o tytule HOLIDAY w 1938 roku:) Stojaca w pokoju Abbota statuetka Oscara jest aluzja duzo bardziej pczywista. Podobnie jak "przeglad klasykow" ktorego dokonuje filmowy Miles z Iris w wypozyczalni video. Z kulminacyjnym momentem ktorym jest epizod Dustina Hoffmana przy okazji wspomnienia o filmie "Absolwent".Ponadto nie jest raczej przypadkiem,ze az dwoje z glownych bohaterow pracuja w biznesie filmowym.Trudno tez nie dostrzec epizodycznej roli Lindsay Lohan w trailerze,ktory tworzy Amanda. W tej chwili to wszystko co przychodzi mi do glowy,jednak podobnych smaczkow na pewno daloby sie w filmie jeszcze wiele odszukac:)