Holiday

The Holiday
2006
7,2 208 tys. ocen
7,2 10 1 207994
6,3 41 krytyków
Holiday
powrót do forum filmu Holiday

lubię oglądać ten film, zrobiłam to już ładnych parę razy:) Cameron jest
genialna w swoim fachu, podobnie jak Law. Fajnie dobrana obsada.

ocenił(a) film na 9
pumpkinhead

mnie całkowicie zaskoczył ten film. spodziewałam się typowej komedii romantycznej. dwie kobiety, którym życie osobiste całkowicie się posypało, zapracowane, samowystarczalne. jeden impuls całkowicie zmienia ich życie, sprawia że pakują walizki i zamieniają się domami. zaskoczyła mnie treść tego filmu - ukazanie dramatu ojca, który nadmiernie randkując próbuje poskładać swoje życie do kupy i pokazać córkom, ze potrafi sobie radzić, a kiedy spotyka Amandę całkowicie dla niej odlatuje, to własnie postać Grahama poruszyła mnie najbardziej - i tu brawa do Jude'a. Kolejną z takich postaci jest Arthur - starszy człowiek, który moim zdaniem pragnął zapomnieć o swojej przeszłości związanej z zawodem scenarzysty - czasem z dobrym skutkiem :) chciał żeby patrzono na niego przez pryzmat skromnego, starszego człowieka i tak patrzyła na niego od początku Iris. Oczywiście zarówno Kate, Cameron jak i Jack spisali się doskonale. Muzyka Zimmera od razu zwróciła moją uwagę, a po skończeniu oglądania soundtrack znalazł się w moich łapkach ;)

wielki plus za scenerię :) piękna, zimowa anglia i słoneczne USA :)

moja ocena filmu 9/10 - w święta z pewnością go sobie przypomne i to z miłą checią :)

natou

zgadzam się jak najbardziej z moim przedmówcą, ten film mile mnie zaskoczył, to chyba najinteligentniejsza komedia jaką oglądałam, ma w sobie taką magię, te wszystkie postacie, aktorzy idealnie dobrani, muzyka, która sprawia, że film ogląda się jeszcze z więkaszą pasją, niby zwykła komedia romantyczna o 2 nieszczęśliwych kobietach, które za sprawą zmiany otoczenia i poznanych nowych ludzi odkrywają sens życia i rozpoczynają swoje życie na nowo, a jednak ma w sobie taki morolizatorski wydżwięk. Podoba mi się tam mmm nie pamiętam jak się nazywał ten facet chłopak Amandy, co miał 2 córki, Judy świtnie zagrał w tym filmie pasował do tej roli przystojnego samotnego Anglika. Ten fim jest niby przewidywalny ( widomo było, że Amanda będzie z tym chłopakiem itd.), ale jednocześnie pełen zaskakujących zwrotów akcji jak z tymi córkami, kto by pomyślał, że ten facet ma córki. Polecam wszystkim, którzy nie milei jeszcze okazji go zoabczyć.