Poznaj mroczną historię Malachiego Martina, byłego księdza, który pasjonował się badaniem zjawisk paranormalnych i odprawiał egzorcyzmy.
tak, na kokosiku jest jak bys chciał zobaczyć, ale powiem ci zawiodłem sie nim strasznie, myślałem ze będzie więcej udokumentowanych relacji video z egzorcyzmów, a tam bardzo skromnie to wygląda, ale jak lubisz taka tematykę to idzie zobaczyć
szczerze mówiąc to liczyłem, ze to będzie coś w stylu filmu "atticus instytut" tylko ze oparty na prawdziwej historii hehe
no taki zaskakujący, i świetnie zmontowany, tak sie to ogladalo ze niby tamte wydarzenia mialy miejsce na prawde hehe
Jest na Netfliksie.
To raczej biografia księdza Martina, nie horror, niemniej opowiedziana bardzo interesująco, z licznymi relacjami świadków, przyjaciół, współpracowników, technicznie również bardzo ciekawie zrealizowana. Nie nudzi.
Dokument pozostawił u mnie takie wrażenie, że postać Martina to postać względem, której można było żywić tylko jednoznaczne uczucia - podziw lub zwątpienie.
Został przedstawiony jako człowiek niesamowicie charyzmatyczny, inteligentny i skupiony na swojej pracy. Przyznam, że miał to coś w sposobie w jaki się wypowiadał
i patrzył na człowieka. Dokument został jednak tak zmontowany, że gryzł mnie kontrast pomiędzy archiwalnymi nagraniami z wypowiedziami Martina, a tym co mówili jego
współpracownicy. Psuły one aurę tajemnicy, która otaczała Malachiego Martina i za bardzo trąciły fanatyzmem. Poza tym ja również spodziewałam się odrobinę mocniejszych akcentów
z jego pracy, stąd niezbyt wysoka i pośrednia ocena 5, czyli nie był zły, ale nie był też wybitny.
Książki dużo lepsze i oddają prawde w jakiej rzeczywistości ludzkość obecnie żyje . Opętana osoba nie będzie chciała religii , będzie czuła niechęć lub nienawiść , religia będzie jawić się jako zbędna , będzie miała trudności z wypowiedzeniem słów Jezus lub Maryja . A całe złe uczucia które bezpodstawnie się pojawiają nie pochodzą z pewnoscią od Boga , bo Bóg jest samą miłością i stworzył wszystko doskonałe , piękne i harmonijne , a diabeł to wszystko wykrzywia i parodiuje . Serdecznie polecam książki które są na faktach