PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=515695}
4,9 216  ocen
4,9 10 1 216

Hostage to the Devil
powrót do forum filmu Hostage to the Devil

Poznaj mroczną historię Malachiego Martina, byłego księdza, który pasjonował się badaniem zjawisk paranormalnych i odprawiał egzorcyzmy.

floster79

oglądałeś ;> ?

diabol44

tak, na kokosiku jest jak bys chciał zobaczyć, ale powiem ci zawiodłem sie nim strasznie, myślałem ze będzie więcej udokumentowanych relacji video z egzorcyzmów, a tam bardzo skromnie to wygląda, ale jak lubisz taka tematykę to idzie zobaczyć

floster79

Tak jak napisałeś, to film dla osób, których interesuje ta tematyka.

Mia85

szczerze mówiąc to liczyłem, ze to będzie coś w stylu filmu "atticus instytut" tylko ze oparty na prawdziwej historii hehe

floster79

ten, który wspominasz był naprawdę dobry, a lubię też tą tematykę w kinie, więc na pewno obejrzę :)

diabol44

no taki zaskakujący, i świetnie zmontowany, tak sie to ogladalo ze niby tamte wydarzenia mialy miejsce na prawde hehe

ocenił(a) film na 7
diabol44

Jest na Netfliksie.
To raczej biografia księdza Martina, nie horror, niemniej opowiedziana bardzo interesująco, z licznymi relacjami świadków, przyjaciół, współpracowników, technicznie również bardzo ciekawie zrealizowana. Nie nudzi.

missing_letters

Dokument pozostawił u mnie takie wrażenie, że postać Martina to postać względem, której można było żywić tylko jednoznaczne uczucia - podziw lub zwątpienie.
Został przedstawiony jako człowiek niesamowicie charyzmatyczny, inteligentny i skupiony na swojej pracy. Przyznam, że miał to coś w sposobie w jaki się wypowiadał
i patrzył na człowieka. Dokument został jednak tak zmontowany, że gryzł mnie kontrast pomiędzy archiwalnymi nagraniami z wypowiedziami Martina, a tym co mówili jego
współpracownicy. Psuły one aurę tajemnicy, która otaczała Malachiego Martina i za bardzo trąciły fanatyzmem. Poza tym ja również spodziewałam się odrobinę mocniejszych akcentów
z jego pracy, stąd niezbyt wysoka i pośrednia ocena 5, czyli nie był zły, ale nie był też wybitny.

floster79

Książki dużo lepsze i oddają prawde w jakiej rzeczywistości ludzkość obecnie żyje . Opętana osoba nie będzie chciała religii , będzie czuła niechęć lub nienawiść , religia będzie jawić się jako zbędna , będzie miała trudności z wypowiedzeniem słów Jezus lub Maryja . A całe złe uczucia które bezpodstawnie się pojawiają nie pochodzą z pewnoscią od Boga , bo Bóg jest samą miłością i stworzył wszystko doskonałe , piękne i harmonijne , a diabeł to wszystko wykrzywia i parodiuje . Serdecznie polecam książki które są na faktach