Jest w tym filmie znamienna scena, która dobrze obrazuje mentalność w krajach pokolonialnych. Rzecz dzieje się w kuchni hotelowej i o ile dobrze pamiętam dialog wygląda tak :
PR: -I wracajcie do pracy. Mamy hotel do utrzymania.
Ktoś: -Tu i tak nie ma nic do roboty. Szefowie wyjechali.
PR :-Ja jestem waszym szefem.
I wtedy pracownicy (czarni) zaczynają się śmiać pod nosami.
Widać jak na dłoni, że cała ta europeizacja to była tylko okupacja i zniewolenie narzucone Afrykańczykom i jedyny jej skutek to podziały i niewyrównany rachunek krzywd. Dlatego uważam, że wojny w takich krajach to w zasadniczej części wina Europejczyków.
boshe... a ja mysle ze to pokazuje jak bardzo mało inteligentni, niezaradni i głupi są niestety w większości czarni mieszkańcy Afryki...
a ja mysle za jak ktos pisze z wlasnej woli wyrazy z bledami to taki wlasnie jest jak napisales to o czarnych mieszkancach afryki !!
a brak edukacji bieda i wyzysk to sadzisz ze jest ich samych wina stwierdzili pewnego pieknego poranka "zaprosmy do nas bialych troche nas wyzyskaja ale przywioza "kulture""?? bo ja sadze ze tak nie bylo !! wiec zastanow sie dobrze zanim zaczniesz cos pisac czlowieku !! oni europy u siebie nie chcieli a napewno nie w takim wydaniu jaka dostali !!
Swietna argumentacja z tymi celowymi błedami... gratuluje... pewnie dostales wielokrotnego orgazmu jak to pisales... zabawiles sie moim kosztem szwintuszku!;)
gdyby nie europa to by nadal siedzieli na drzewach... a tak przynajmniej inteligentniejsza czesc murzynów ma szans na normalne zycie poza afryką a reszta tak jak i wtedy bedzie sie wybijac albo umierac z głodu bo nie sa w stanie nic samemu zrobic, wymyslic czy zbudowac... głupi ludzie zawsze doprowadzą się do ruiny, a to co mozna zarzucic nam - białym - to to ze wysylamy tam pomoc humanitarną. Inteligentniejsi murzyni juz od dawna apeluja ze Afryka nie chce pomocy w takiej formie jaka oferuje teraz swiat (czyt. Live Aid i inne idiotyczne inicjatywy zeby sumienia darczynców byly zadowolone i kieszenie organizatorów tez) Prawda boli... ale jak mowil Jan Paweł 2 "tylko prawda was wyzwoli" AMEN:)
Zapominasz o tym, że Europejczycy nie jechali do Afryki, żeby nieść kaganek oświaty. Oni tam po prostu trzepali kasę: na surowcach naturalnych, terenach rolniczych, na taniej sile roboczej (mówię o czasach po "wyścigu o Afrykę", czyli końcu XIX wieku, kiedy niewolnictwa już nie było, lub było w odwrocie, chociaż na przykład w Kongu belgijskim wręcz przeciwnie), a też poza zwykłym łupieniem i eksploatowaniem wszelkich dóbr, skorzystali na powiększeniu strefy wpływów. Zapominasz jeszcze o tym, że to Europejczycy mieli najlepsze ziemie (albo w ogóle tylko oni je mieli), a także o tym, że Czarni byli do brudnej roboty i prawie w ogóle ich nie kształcono (po odzyskaniu niepodległości przez Kongo, na cały kraj pozostała garstka Murzynów z wyższym wykształceniem - bodajże 18, ale nie chcę skłamać, bo dokładnie nie pamiętam).
To co zostało Afrykanom po Europejczykach, to marne ochłapy z dóbr europejskiej cywilizacji i gigantyczny, niewyrównany rachunek krzywd.
A co do pomocy humanitarnych, Live Aid i innych bzdur dla bogatych Europejczyków tłumiących wyrzuty sumienia, to zgadzam się z Tobą w 100%. Afryce trzeba dać wędkę, a nie ryby.
wiesz może lepeij byłoby im na tych drzewach gdyby mieli szanse na nie wejść zanim kolonizatorzy ich zabili a przynajmniej stłamsili,a to że teraz wysyłają pomoc która okazuje się zbędna świadczy bardziej o niewielkeij inteligencji "pomagających",a w ogóle co to jest najinteligentniejsza część murzynów,jeśli już mówic o czymś takim Ty należysz do najmniej inteligentnej części białych-jak się domyślam.a normalne życie poza Afryką???co to w Afryce wszyse siedzą na drzewach i prowadzą nienormalne życie, czekając na zrzuty żywnośći,mało który ma poziom inteligencji przekraczający 50,tak tak wszyscy sa półgłowkami hehehe masz pojęcie człowieku o Afryce pozazdrościć, cytac również bardzo trafiony....
masz rację,co więcej kiedy wyraźna jest też wypowiedź reportera,kiedy w jednej ze scen opowiada o podziale na Hutu i Tutsi,wprowadzonym przez kolonizatorów belgijskich ,podział oparty na szerokości nosa i kolorze skóry(?) sztucznym i zupełnie bezsensowynym,przez który to właśnie w ogromnej mierze rozegrały sie wydarzenia przedstawione na filmie...jak dla mnie smutna prawda, co gorsza bezsens i głupota leżąca u podstaw wojny przeraża...