6,3 11 tys. ocen
6,3 10 1 10769
4,2 5 krytyków
Huśtawka
powrót do forum filmu Huśtawka

Fakt ,faktem film dość ciekawy i wciągający. Brakowało mi tylko jakiegoś podsumowania. Możliwe, ze nie potrafię wyciągnąć refleksji z tej historii... 'Chrzest' M.Wrona był o wiele lepszy. Zakończenie jest szokujące, mrożące krew w żyłach i śmiało można powiedzieć 'mocne kino',a tu ? Wydłużająca się bajeczka o relacjach damsko-męskich.

rozyczka_filmweb

wydaje mi sie, ze takim podsumowaniem bylo to, ze chcial jedna i druga, a dwie go pogonily.
ciekawe czemu michal szybciej nie chcial odejsc od zony skoro tak kochal karoline...

ocenił(a) film na 6
Gryzio

eee tam... dla mnie to opowość o gościu ktory nie wie czego chce. Ciekawe, całkiem do przejscia opowiadanie o relacjach męża z żoną, męża z kochanką. Dodatkowo beznadziejne zwieńczenie. Prawdziwiego scenarzyste poznajemy po tym jak kończy. Tu wypadł marnie... bardzo. Generalnie nie polecam.

ocenił(a) film na 7
rozyczka_filmweb

Nie powiedziałabym, że "wydłużająca się bajeczka". Film był mocny, na swój sposób. Prawdziwa HUŚTAWKA.
Tutaj zakończenie też było mocne, do tego bardzo wymowne.

ocenił(a) film na 6
rozyczka_filmweb

Zgadzam się, jakoś zabrakło tu puenty... niby łatwo zakończenie zinterpretować, ale wiele w nim niedomówień i wyrazistego akcentu, niestety, brak. Hm... tak, wiemy, że Michał 'huśta' się w swoich odczuciach od jednej do drugiej (a nawet ma więcej kobiet), ale... oczekiwałam innego zakończenia. :)

ocenił(a) film na 8
rozyczka_filmweb

A mi się wydaje że tej historii nie da się podsumować,jednoznacznie określić końca, tak jak główny bohater nie był wstanie określić się czy woli ustatkowane życie w pełnej spokojnej rodzinie czy szalone z kochanką. Po prostu Huśtawka, raz w tą raz w tamtą stronę się kieruje a cała zabawa polega na tym że nie może stać w miejscu. Przyznam szczerze że na końcu to jego niezdecydowanie zaczynało mnie irytować. Ale ogólnie film baaaaaaaaaaaaaaardzo mi się podobał. Niezła chemia między Michałem a Karoliną;)

ocenił(a) film na 7
rozyczka_filmweb

Oj przecież podsumowanie jest najprostsze w świecie, on wciąż nie chciał żony (zależało mu tylko i wyłącznie na dzieciach), a Karolina po prostu nie zdawała sobie sprawy, że z dziećmi nie można walczyć o uczucia ojca i zrezygnowała.

ocenił(a) film na 7
rozyczka_filmweb

a po co morał? każdy ma swój rozum i może zinterpretować końcówkę na swój sposób. Moralność też jest rozumiana przez każdego inaczej. Współczesny widz często oczekuje, że na końcu filmu ktoś wyjdzie i mu powie o co chodzi... a to chyba nie tak ma być. Film ma skłaniać do refleksji (nie dawać jedno właściwe rozwiązanie) i ten skłonił wielu użytkowników tego forum ;-)

ocenił(a) film na 5
hogator

Jest w tym trochę prawdy ;> Film ma pobudzać wszelkie receptory, rozpalać dyskusję. I ten rzeczywiście taki jest..skłania do głębszej refleksji.

ocenił(a) film na 8
rozyczka_filmweb

Zgadzam się w zupełności z hogator. Moim zdaniem to dobrze że końcówka nie wyjaśniała do końca wszystkiego bo przynajmniej każdy może wysnuć sobie inne wnioski. A jak było na prawdę tego się nie dowiemy :P Film ogólnie dobry, może nie aż tak dobry jak Chrzest ale moim zdaniem warto obejżeć. Życiowy, skłaniający do refleksji czyli wszystko jest tak jak powinno być :)

ocenił(a) film na 7
Meg91

Dobry, niedojrzały, antypatyczny bohater. Słabe zakończenie.