Hubal

1973
7,6 11 tys. ocen
7,6 10 1 11132
6,3 3   krytyków
Hubal
powrót do forum filmu Hubal

ocenił(a) film na 10

Bardzo dobry film! Świetna muzyka, genialne sceny batalistyczne oraz gra Rryszarda Filipskiego. To bez wątpienia najlepszy polski film wojenny.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 8
Nightwing_2

Ode mnie 9/10, rewelacyjna muzyka, końcówka zawsze wyciska mi łzy z oczu, polecam!

Nightwing_2

Ja ma zdanie odmienne co do tej muzyki i świetnych scen batalistycznych. Muzyka to kwestia gustu i mi się w ogóle nie podobała, szczególnie podczas większości szarż na koniach (taka jakaś lekka zupełnie nieoddająca nastroju). Jakoś śmiać mi sie z tego chciało, właśnie dzięki tej muzyce(jak z "Bonanzy" czy z czegoś). Teraz sceny batalistyczne. Moim zdaniem bardzo zalatują naftaliną. Już nie chodzi o marne wybuchy czy wystrzały z pistoletów (z karabinów maszynowych to jeszcze strzelali ślepakami natomiast z pistoletów to udawali tylko - efekt tragiczny)ale o grę aktorów i statystów. Teatralne upadki, walka na kolby lub na szable polegająca na niemrawym dotykaniu się, ogólny brak dynamizmu, sztuczność i drętwota. Udźwiękowienie standardowo jak na tamte czasy fatalne. Fabularnie nie było źle. Oglądałem z zainteresowaniem. Aktorzy grali całkiem przekonywująco (prócz tych scen walki oczywiście)a główna rola Filipskiego bardzo mi się podobała. Jak dla mnie 6/10.