PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=557619}
7,0 75 tys. ocen
7,0 10 1 75350
7,1 51 krytyków
Hugo i jego wynalazek
powrót do forum filmu Hugo i jego wynalazek

Film świetnie zrobiony, nie powiem. Co do fabuły to może jest już trochę gorzej. Odrobinę nudny, jednak bardzo podobało mi się w nim to, że były tam pokazane początki kręcenia filmów. Fragmenty filmów z początków XX wieku są naprawdę ciekawe, szczególnie, że uwielbiam całą historię filmu. Film polecam, ale raczej dla efektów specjalnych i ciekawie opisanej historii kręcenia filmów.

ocenił(a) film na 8
Tasha14

Jeszcze jedno: Skąd ten tytuł? Przecież film w oryginale ma tytuł "Hugo", więc jakim cudem polscy tłumacze stwierdzili, że ma być "Hugo i jego wynalazek"? "I jego wynalazek" jest zupełnie niepotrzebne, szczególnie, że nijak się ma do filmu, gdyż Hugo nie wymyślił tej "maszyny". Polscy tłumacze mnie dobijają i myślę, że nie tylko mnie. Można to z resztą zauważyć przy praktycznie każdym zagranicznym filmie, który jest emitowany w Polsce..

ocenił(a) film na 9
Tasha14

Pierwowzór książkowy nazywał się "Invention of Hugo Cabret", więc podejrzewam, że stąd wziął się polski tytuł.

ocenił(a) film na 8
nightmareisover

Penie masz rację, ale nie zmienia to faktu, że jednak powinni się sugerować tytułem filmu, który tłumaczą, a nie książką, nie sądzisz?

ocenił(a) film na 9
Tasha14

Jasne, że powinni ;) Ale chyba świat tłumaczy rządzi się własnymi prawami ;P

ocenił(a) film na 8
nightmareisover

Chyba masz rację ;)