PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106106}
4,4 29  ocen
4,4 10 1 29
Humanoids from the Deep
powrót do forum filmu Humanoids from the Deep

Remake horroru science-fiction z 1980 roku. Oryginał to klasycznie zły produkt ze stajni Rogera Cormana, jego przeróbka to... klasycznie zły film telewizyjny z Rogerem Cormanem na stanowisku producenta wykonawczego.
Nowa wersja z grubsza powiela szkielet fabularny z pierwszego obrazu, choć wprowadzone zostały pewne modyfikacje. Stwory są tu ostentacyjnie kiczowate, a aktorstwo rodem z soap-opery. Znajdzie się kilka krwawych momentów, ale ogólnie liczyłem na coś bardziej zabawowego. Pierwowzór w każdym razie dostarczył mi swego czasu znacznie większej frajdy. Tak czy siak: w sam raz do popukania się w czoło w leniwy wieczór.

ocenił(a) film na 3
Caligula

Witam,

Właśnie jestem świeżo po obejrzeniu za jednym podejściem obu wersji. Mogę więc na gorąco dodać – tytułem uzupełnienia, że w remake wykorzystano ten sam główny motyw muzyczny, co w pierwowzorze z 1980. Z tego ostatniego zapożyczono także szereg scen „przeklejając” je (w sensie dosłownym) w nowszą wersję. Np. scenę szamotania się potwora w sieci, eksplozję kutra pokazaną z perspektywy, czy wklejoną niemal w całości sekwencję zabicia psa. Zabieg świadczący, zdaje się o chęci ograniczenia do maksimum kosztów produkcji. Na koniec dodam od siebie złośliwie: czy nie prościej (i taniej) było by w ogóle tego remake nie robić…

Pozdrawiam.