Noty tego filmu widzę, że raczej niskie. ALE niektórzy go bronią. Zatem bardzo proszę - czy ktoś może wytłumaczyć o co dokładnie chodziło, bo ja niestety nie załapałem. Czy to ma jakąś (nawet mocno naciąganą) logikę? Dziękuję
Aha, póki co - daję filmowi 5/10 choć trochę z nawiązką, bo liczę, że mi go ktoś wytłumaczy.
Moim zdaniem wyglądało to tak:
...;;;SPOILERUJĄC;;;...
na poziomie wizji - Beatriz rozpoczyna pracę w nowoczesnym ośrodku psychiatrycznym. Nawiązuje tam kontakt z młodą pacjentką, która znajduje się w ciężkim szoku. Później Beatriz podsłuchuje sesję pacjentki, podczas której lekarz sugeruje jej popełnienie samobójstwa. W nocy pacjentka zostaje znaleziona martwa. Beatriz trafia także do Uolli - pacjenta, który prawdopodobnie wie co się może wydarzyc. Natomiast podczas lezenia Miguela dowiaduje się, że ten jest policjantem, który bada sprawę samobójstw od środka. Gdy zaczyna wierzyc swym podopiecznym próbuje uciec z ośrodka, ale sama zostaje w nim zamknięta w charakterze pacjentki i jest poddawana niebezpiecznej kuracji...
na poziomie rzeczywistym - Beatriz jako nastolatka (w wizji młoda pacjentka) w typie lolity próbuje uwieśc swego ojca/ojczyma (Miguel). Sytuację widzi matka (Elena) i źle odczytując sytuację zaczyna się szarpac ze swym ukochanym. W efekcie kłótni kobieta ląduje - po drodze rozbijając stół - na podłodze. Podirytowana faktem odmachuje się w Miguela śrubokrętem, a ten w napadzie szału czyni toż samo tylko po wielokroc i ucieka z mieszkania. Beatriz doznaje wstrząsu i w takim stanie odnajduje ją policja. Trafia potem do kliniki gdzie jest leczona przez lekarzy znanych z wizji. Gdy Beatriz zaczyna akceptowac prawdę ze szpitala odbiera ją Miguel i razem padają ofiarą ciężarówki.
ciężarówka - całkiem możliwe, że Beatriz widziała jakiś wypadek ciężarówki wcześniej. Ta z początku, to zapowiedź finału.
Ulloa - chyba jej chłopak, choc równie dobrze mógł to byc jakiś przyjaciel lub brat. Rysunki, które rysował w wizji, w rzeczywistości były jej dziełem.
Elena + Miguel - powracające wspomnienia matki i ojca. Możliwe, że kiedyś ich podejrzała w sytuacji wiadomej, co stanowiło motywację do jej zachowania jako nastolatki.
Miguel policjant - Zapewne Miguelem jako zbiegiem zainteresowała się policja. Beatriz usłyszała o tym w szpitalu, albo jeszcze w drodze do niego. By nie niszczyc wizerunku taty wmówiła sobie, że to on jest policjantem.
samobójstwa - Beatriz próbowała takowe popełnic, ale została odratowana. Później próbowała wyprzec i to wspomnienie.
mrówki - nie mam pojęcia, ale na miejscu zbrodni było ich sporo.
Czemu myślała, że jest panią psycholog? Bo to środowisko najlepiej znała.
Czemu gdy policja przyjeżdża na miejsce zbrodni nie ma światła, mimo że ciężarówka, która wyłączy miasto rozbije się kilkanaście lat później - nie wiem. :(
Naprawde cholernie zawiły film, wiele akcji tutaj nie rozumiem..
@up troche rzeczy wyjaśnił, chociaż i tak ciezko jest ten film zrozumieć w 100% O_O
Fajnie wytłumaczone ale nie rozumiem:
Czy Beatriz, która uwodziła Miguel'a była tą samą Beatriz co pani psycholog?
Wkońcu Pani psycholog widziała ją jak malowała...
I gdyby nie to wytłumaczenie to chyba nie dowiedziała bym się o co chodzi w tym filmie :/ Strasznie dziwny.
Jeśli chodzi o Beatriz to ona chciała wyprzec traumatyczne wspomnienia z tego okresu, dlatego właśnie patrzyła na siebie jak na kogoś innego. Beatriz-dziecko to jej ego, to jaka jest naprawdę. Beatriz-psycholog to superego, postac którą chce byc.
Poza tym - miło mi, że mogłem pomóc. :)
Dlaczego? Przecież na samym końcu zostaje przedstawiona sugestia, że cała dotychczasowa fabuła filmu była jedynie przedstawieniem świadomości Beatriz, a nie rzeczywistością.
Wg mnie Beatrice nigdy nie pracowała w szpitalu.
Od początku była tylko pacjentką.
O tym świadczą choćby słowa jej "matki" pielęgniarki- która oprowadzając Beatrice po szpitalu tuż po jej przyjeździe, mówi, że w specjalnym budynku przebywa dziewczyna od 12 lat i jest to ciężki przypadek- to było już o Beatrice tej prawdziwej.
Pod koniec filmu widać również, że w szpitalu nie pracuje jej matka (jako pielęgniarka), momentami ta sama osoba ma zupełnie inny wygląd- w postacie swojej matki widzi ją tylko Beatrice.
Cały świat jest tylko wizją Beatrice lub .... sugestią HIPNOTYCZNĄ leczących ją lekarzy ? Stąd tytuł filmu?
Prawdą jest, że Beatrice zalecała się do ojczyma co widzi matka, ojczym ją zabija, Beatrice doznaje szoku i trafia do szpitala psychiatrycznego.
Cała reszta to świat jej umysłu
Uiolla to wg mnie jej brat- widać go na zdjęciach w domu.
Film wg mnie rewelacyjny również ze względu na możliwość różnorodnej interpretacji.
Podobnie jest w filmie PRESTIŻ (choć o czymś totalnie innym)- tam również interpretacja może być różna, każdy wybiera to co woli.