PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10054309}

I'm Still Here

Ainda Estou Aqui
2024
7,2 4,1 tys. ocen
7,2 10 1 4132
7,0 29 krytyków
I'm Still Here
powrót do forum filmu I'm Still Here

W 1946 roku komuniści przejmują władzę w Brazylii. W1964 dochodzi do zamachu stanu z powodu obaw przed wprowadzeniem ustroju komunistycznego w kraju. W 1971 ginie komunista Paiva. I dlaczego ja w 2025 roku mam płakać po komuniście Paivie, który chciał zrobić z Brazylii Kubę??? I ja wiem dlaczego, ale moja wiedza wykracza poza film. Bez tej wiedzy film jest absolutnie niezrozumiały.

edgemoon

po komuniście nie musisz płakać, ale po ofiarach tego późniejszego reżimu nie będziesz?? podobnie w Chile, Hiszpanii, Portugalii.. rozumiemy, że cię to nie rusza..

ocenił(a) film na 7
edgemoon

Nie płacz... Nikt ci nie każe płakać po ludziach bezprawnie zabranych od swoich rodzin, torturowanych, zamordowanych, a następnie pochowanych w bezimiennych grobach. Nie musisz też wykazywać się empatią w stosunku do cierpień ich rodzin. Nie ma takiego obowiązku. Tym bardziej w 2025 roku...

ocenił(a) film na 8
edgemoon

Może przed seansem powinni zapewnić również kurs języka portugalskiego albo kurs czytania. Bez tych umiejętności film jest absolutnie niezrozumiały.

ocenił(a) film na 6
edgemoon

Nie każdemu lewakowi na imię komuch. Nazwanie socjalisty Pavii komunistą to spore nadużycie. Ale to drobiazg w porównaniu z posądzeniem o komunizm generała Durta. "W 1946 roku komuniści przejmują władzę w Brazylii" = kpisz czy o drogę pytasz?