PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10054309}

I'm Still Here

Ainda Estou Aqui
2024
7,2 4,3 tys. ocen
7,2 10 1 4305
7,0 30 krytyków
I'm Still Here
powrót do forum filmu I'm Still Here

bo i takie sprawy są i będą od zarania świata. Zamiast dyktatury może być bigpharma, bigtech, jakiś inny "-izm" czy jakaś inna opresja. Bez kontekstu (a ja go nie znam) taki sobie dramat. Polaka miała swoje moralne niepokoje, ten jest po prostu brazylijski i oni przynajmniej mieli ciepło i plażę. Nie mogę sie jakoś utożsamiać i angażować, ale dobry film.

ocenił(a) film na 8
dave_semafor

I oceniłeś na 10? W tym filmie jest znacznie więcej niż tylko problem dyktatury. Np. angażujące są relacje między członkami rodziny i to jak wydarzenia wydają się realistyczne.

ocenił(a) film na 1
orzeh8

właśnie myślę cały czas i dam 1. Spoko, jak Ciebie wciąga ok. Czy stosunki są angażujące? miliard razy widziałem w "Nasionach świętej figi" ostatnio. A wydarzenia to raczej są na faktach więc z definicji realistyczne. Czy obchodzi mnie los desaparecidos kiedy nam bezpieka zabijała setki obywateli? raczej nie. Dla mnie gniot straszny a końcówka to już czysta martyrologia męczennicza. Naoglądałem się tego u nas więc podziękuję za to samo z Brazylii. Wniosek że totalitaryzmy się nie różnią a ludzie zawsze cierpią i walczą też nie jest odkrywczy. I jeszcze raz powtórzę - oni przynajmniej mieli plaże, słońce, ocean a my koksiaki i śnieg po pas.

ocenił(a) film na 7
dave_semafor

Film może nie jest przesadnie odkrywczy jeśli chodzi o fabułę, ale ocenianie go na 1 to jakieś totalne nieporozumienie. Bardzo dobrze zagrany, rewelacyjne zdjęcia i muzyka. Do "nasienia świętej figi" startu nie ma, ale 6/10 lekką ręką można mu dać.