I Bóg stworzył kobietę

Et Dieu... créa la femme
1956
6,7 5,8 tys. ocen
6,7 10 1 5840
6,6 15 krytyków
I Bóg stworzył kobietę
powrót do forum filmu I Bóg stworzył kobietę

Film - legenda.
Chociaż jedynym co w nim jest dobre i godne zapamiętania to Boska Brigitte Bardot w swojej przełomowej roli, oraz krajobraz Saint-Tropez.
Sam film niczym innym nie zachwyca, oprócz swobody postaci granej przez Bardotkę... A raczej nie granej, tylko przedstawianej przez Nią, gdyż B.B. przyznała, że w tym filmie nie grała, a była sobą - dziewczyną kochającą wolność, naturalność, Słońce, piasek, morze i piosenkę...
W roli każdego aktora jest taka rola i scena, z którą widzowie utożsamiają go całe życie.
Dla Audrey Hepburn była to pierwsza scena 'Śniadania u Tiffany'ego', dla Marilyn Monroe scena powiewu jej białej sukienki od podmuchu metra w 'Ślomianym wdowcu', dla Claudii Cardinale rola Jill z 'Pewnego razu na Dzikim Zachodzie', dla Ursuli Andress scena wyjścia z morza w przygodzie Jamesa Bonda pt. 'Doktor No'...
Brigitte Bardot zostanie na zawsze zapamiętana jako rozpalająca zmysły Juliette tańcząca diabelskie mambo...

ocenił(a) film na 7
bardotek69

Dla mnie też była boska dopóki się nie dowiedziałem, że kilkukrotnie usnęła ciążę. Teraz odbieram ją jakoś inaczej, to jej ciało mieniące się kolorami w "Pogardzie" ma teraz dla mnie bardziej złowrogą wymowę.

Vivre_sa_vie

Ja uważam, że lepiej dla tych dzieci było, że się nie narodziły, niż potem by miały wychowywać się w rozbitej rodzinie, bez matki. Bardotka nigdy nie chciała mieć dzieci, mówiła o tym od początku, otwarcie. Jacques Charrier namówił Ją na urodzenie Nicolasa, a potem tego sam pewnie żałował - macierzyństwo wcale nie zmieniło Brigitte. Nadal była niedojrzała i nieodpowiedzialna. Po prostu niektórym nie jest dane być dobrym rodzicem i idealnym we wszystkim, czego się dotkną.

bardotek69

Podobnie dla Żydów lepiej było nie istnieć, niż żyć w świecie przepełnionym antysemityzmem, więc Hitler słusznie ich eksterminował... To ta sama logika.

dave582

No niezbyt.

Hitler to psychopata które swoje chore wizje wprowadził w czyny.

A człowiek ma prawo żyć tak, jak mu się podoba.

bardotek69

Jeżeli w ogóle ma prawo żyć, bo może też zostać abortowany...

dave582

Lepiej zostać abortowanym niż żyć bez miłości matki, najważniejszej dla dziecka osoby.

bardotek69

nie rozumiesz...

dave582

Hitler w swoim życiu nie zabił ani jednego człowieka...więc Bardot to większa morderczyni.

LukasCVGL

Powiedz to rodzinom i bliskim wszystkich milionów zamordowanych z jego polecenia ludzi, ignorancie!

dave582

Hhehhehe....lewaków tu nie przekonasz.

ocenił(a) film na 5
Vivre_sa_vie

Ta, a ja nie lubię Picassa, bo zdradzał żonę. LOL

ocenił(a) film na 7
iacob

Nie to że jej nie lubię po prostu teraz jest dla mnie bardziej złowieszcza niż piękna ( w wywiadach szczyci się tym że miała tyle skrobanek że już nie pamięta ile), z resztą, moim zdaniem, ona nie jest dobrą aktorką, więc nie ma o czym mówić. A nie lub sobie Picassa za co tam chcesz, to nie ma związku z filmem ;)