Kolejne antypolskie g... pokroju pokłosia. Wstyd że polacy robią takie kino.
Przepraszam, czy ja dobrze trafiłem? Ja chciałem porozmawiać o filmie "Ida"...
Tu chyba jest jakaś trybuna do wyżywania się dla "prawdziwych Polaków"? Mylę się?...
No dobra. Bardzo dobrze zrealizowany film, kapitalna gra aktorska. No no no po prostu same plusy.., Oczywiście za wyjątkiem tego że jest to propagandowe gówno. Wygląda na to że akademia filmowa ma jakieś inne kryteria w ocenianiu filmów niż reszta odbiorców. No ale spoko, jestem w stanie zrozumieć że jej założycielami są żydzi polskiego pochodzenia, mający w tym pewnien interes uhuhu. Zresztą skąd ten komentarz? Każdy normalny człowiek się wkur.. jak mu ktoś naszcza do buta.
Z czystym sumieniem się z tobą zgodzę dno dno i jeszcze raz dno.Za co ten oscar chyba dla jaj hehe.
No właśnie nie pojmuję tego jak oni to oceniają. Wyjdzie na to że "złoty popcorn" będzie najbardziej prestiżową nagrodą przyznawaną przez publikę.
Za co oskar? Chyba logiczne "Również pod względem zarobków Żydzi są na pierwszym miejscu w USA. 46% amerykańskich Żydów zarabia ponad 100 tys. dolarów rocznie, podczas gdy tylko 17% ogółu Amerykanów. Zajmują oni także 7% wszystkich stanowisk kierowniczych w amerykańskich korporacjach. 60% stanowisk kierowniczych w Hollywood zajmowanych jest przez Żydów."
Cytat z wikipedii.
Gdybyś bardziej poszukał, to okazałoby się że więcej zarabiają mieszkający w wielkich miastach (jak niemal wszyscy Żydzi amerykańscy), oraz że zarobki rosną z poziomem wykształcenia (przeciętnie lepszym dla Żydów). Wybiórczo podchodząc do statystyk można twierdzić, że dyskryminowani są Latynosi i Murzyni, bo u nich zarobki są niższe. A w rzeczywistości za rządów demokratów zostało wprowadzone wiele mechanizmów wyrównujących ich szanse, ale trzeba jeszcze mieć aspiracje aby z nich skorzystać.
Jak się chce, to spisek zawsze się znajdzie.
nie chodzi o zarobki tylko o te zdanie "60% stanowisk kierowniczych w Hollywood zajmowanych jest przez Żydów." naprawde myslisz ze to nie mialo zadnego wplywu...?Nie jestem antysemita tylko realista...
Idąc tym tropem, semici mają większość wszędzie, nie tylko w Amerykańskiej Akademii Filmowej, Europejskiej Akademii Filmowej, Brytyjskiej Akademii Filmowej, Hiszpańskiej Akademii Filmowej ale i Polskiej Akadamii Filmowej, Francuskiej Akademii Filmowej, Włoskiej Akademii Filmowej, Jury Festiwali : Warszawa, Toronto, Londyn... Większość mają też w Grupie przyznającej nagrody i nominacje do Satelity oraz Independent Award oraz Critic's Choice. Semitami jest też publiczność przyznająca swoje nagrody w Europejskiej Nagrodzie Filmowej (nagroda główna dla Idy). Według teorii spiskowych Ci wszyscy ludzi propagują semityzm i nie mają zmysłu smaku artystycznego jak rozumiem... Ciekawa choć bardzo odważna teoria. Pozdrawiam i nie mam pytań skoro jesteś realistą :)
Nie no spoko, ciekaw jestem odbioru podobnego filmu w którym były by pokazane refleksje hitlera albo jego młodość i problem z odnalezieniem swojej drogi w życiu :D No i jego wrażliwość i podejście do sztuki hahaha ;)
Co ma Hitler do tej młodej nowicjuszki? Swoją drogą, film o młodości Hitlera i o jego drodze do "Mein Kampf" byłby interesujący; jakby byłby dobry, to i Oscara by dostał. Jego akwarelki były poprawne, nie gorsze od malowanych przez ksiięcia Karola.
W sumie - o co ci chodzi?
Napewno by dostał z pinć oskarów :D Nie jesteś szefie zbyt poważnym partnerem do dyskusji. Zastanawia mnie jednak ilość twoich komentarzy których udzielasz w związku z tym filmem. Interesujące...
ocenił(a) ten film na: 1
Buhahahahaha chyba nie wiesz, jak działa system oceny w tym serwisie. Będę miła i spróbuję ci to wyjaśnić. Tak więc:
10 - arcydzieło, genialny
8 - świetny, polecam
6 - średnie, ale ostatecznie można obejrzeć
3 - gówno
1 - oplute totalnie zmieszane z gównem kompletne gówno
Polecam przyswoić. Zwłaszcza, że w moim całkiem niekrótkim życiu jeszcze nie widziałam żadnego filmu, który zasłużyłby na 1. Nie oceniłeś filmu tylko wyplułeś żółć, subiektywną i gęstą jak zupa z psa. Takie zachowanie dzieciaczka. W ogóle to zbyt wielkie, by pomieściło się w mojej skromnej głowie - jak można film z choćby takimi zdjęciami i grą aktorką ocenić na, już powiedzmy, mniej niż trzy, nawet gdyby pozostałe walory były gorsze niż złe?
Co do propagandy, słodki boże, znam osobę żydowskiego pochodzenia i umieram ze wstydu za nasz naród za każdym razem kiedy myślę o jej przodkach, bo to, co żydom robili polacy - pod dyktą niemiecką, ale owszem, oni - na przykład w aushwitz, przechodzi ludzkie pojęcie. Wydaje mi się śmieszne to, jak teraz "patrioci" pizgają we wszystko co żydowskie bo żydowskie, mimo że nic im się nie dzieje, takie produkcje nie robią nam najmniejszej krzywdy nawet w pr'rze bo tępe amerykańce nie oglądają takich produkcji. Powiedz, co przerażającego jest, że chcą sprawiedliwości historycznej... przez filmy??? Wizerunek PolakaAniołaObrońcyŻydów już aż tak wrósł w kulturę, że stał się rzeczywistością? Na jednego bohatera który ukrywał rodziny semickie przypadało pięciu, którzy donosili i na ukrywającego i na ukrytych. Na jednego który bronił, przypadało siedmiu zlagrowanych, którzy wymyślali, jak udoskonalić palenie żywcem semitów w obozach. A gdyby w Niemczech nie pojawił się taki Hitler, żydom wiodłoby się tam odczuwalnie lepiej niż u nas. Ta opłacona tak zwana propaganda to nie szczanie do buta, to szczanie na twarz, ale ma ten sam walor co Katyń, a gdyby wyprodukowano go w Rosji na polskie zlecenie, nie mielibyście żadnego problemu.
Tak czy siak oceniłeś wszystko tylko nie film jako film.
To nie ping-pong. Nie mówimy o moim poczuciu sztuki tylko o twojej degradacji wszystkich świetnych elementów filmu do zera, bo cię fabuła nie spodobała. Gdyby z zaświatów powstał rembrandt czy traversi i namalował swą najdoskonalszą techniką nabijanie ludzi na pal, oceniłbyś obraz jako gorszy niż jesteś w stanie opowiedzieć?
Czyli należysz do ludzi dla których sztuka nie zna kompromisu. Ja natomiast uważam że są pewne granice dobrego smaku których się nie przekracza. Jak chociażby rzeźby z ludzkich szczątków i płodów. Co uważam za odrażające i degradujące nas.
Co za bzdura, już nie przyprawiaj mi takich rogów. Reifikacja człowiecza jest tak obrzydliwa, że niedobrze mi się robi na samą myśl. Ja mówię o przestępstwie jako pomalowaniu ściany, a ty o rzeźbach z ludzkich szczątków, no ludzie! Jakim przestępstwem jest "Ida"? Bo mówisz o tym co najmniej, jakby Pawlikowski dokonał masowego mordu, żeby go nagrać i puścić holiłudom.
Dalej jest wiadomość, na którą nie odpisałeś, jeśli nie zauważyłeś
Co za idiotka.
Jesteś z tych, którzy nie ukaraliby złodzieja, który okradł ich dom, bo wybijając dziurę w ścianie, zastanawiał się, czy nadać jej kształt okrągły, kwadratowy, a może fantazyjnego pentagonu? Wyczucie sztuki u takiego opryszka i walory artystyczne bez wątpienia zmieniają wymowę moralną (i karną) jego czynu, nieprawdaż?
Spodziewałam się tego ;) Argument trafiony jak wszystkie ostatnie reformy edukacyjne. Poważnie, gdyby na przykład jakiś "opryszek" na ścianie mojego garażu zaserwował grafitti mające charakter świetnej adaptacji el greco wątpię, czy składałabym doniesienie na policję, au contraire, uznałabym w tym pokazowe ujście uczuć młodego artysty prawdopodobnie wychowanego w niekorzystnych warunkach społecznych.
Ale w porządku, przyjmijmy, że masz rację. Walor artystyczny nawet tak wybitny jak okrągła dziura w ścianie zamiast zwykłej nie zmienia charakteru przestępstwa, bo i sztuka nie stanowi o istocie przestępstwa. Dokładnie tak. Tak jak i przestępstwo nie stanowi o naturze filmu. Nawet gdyby w "Idzie" było coś szczególnie godnego potępienia, jeśli oceniasz przestępstwo idąc do kina, źle z tobą kolego.
"Na jednego bohatera który ukrywał rodziny semickie przypadało pięciu, którzy donosili i na ukrywającego i na ukrytych." Co ty dziewczyno bredzisz! Poczytaj trochę jak polacy ratowali żydów. No i sprawdź sobie kto to była Helcia Wolińska. Według twojego opisu rankingu, pozwolę go sobie tu skopiować "10 - arcydzieło, genialny
8 - świetny, polecam
6 - średnie, ale ostatecznie można obejrzeć
3 - gówno
1 - oplute totalnie zmieszane z gównem kompletne gówno"
hmmm tak dokładnie po przemyśleniu, trafiłem idealnie z oceną.
"Ida" - pierwszy polski film, który dostał Oscara, a wśród Polaków niestety tylko ból dupy - jeśli coś się komuś udało, to trzeba to zmieszać z błotem. Ten film nie jest antypolski - on opowiada jedynie smutną historie, która mogła być prawdziwa. Żydzi ginęli zabijani przez Polaków w trakcie wojny, co po prostu jest faktem, tak samo to, że Polacy ratowali Żydów w trakcie wojny, często za "drobną" opłatą.
No tak, jak kłamać to już na maksa...jeden film kłamliwy kusi następnym...
Przed NAJWIEKSZYM POLSKIM REŻYSEREM - maestro Pawlikowskim, czeka następny PROJEKT (jak to pięknie brzmi i jak po angielsku...), czyli ARCYDZIEŁO o tym, że Zydzi wygnani z Egiptu, wcale nie poszli najpierw do Ziemi obiecanej, tylko część z nich popłynęla do Polski i tam się osiedlili już 700 lat przed nasza erą, ale niestety znacznie później, ok. 700 ne przybyli na te tereny te ohydne barbarzyńskie świnie, czyli plemie DIE POLAKEN i zaczęli robić krzywdę biednym spokojnym bogobojnym żydom, aj waj, CO TO BĘDZIE ZA FILM, ale będzie geszeft, znowu sie zarobi na głupich gojach...
ZA ZABÓJSTWO ŻYDA GROZIŁA POLAKOWI KARA ŚMIERCI !!! W CZASIE OKUPACJI POLAKÓW OBOWIAZYWAŁO PRAWO STANOWIONE PRZEZ ARMIĘ KRAJOWĄ! Przepraszam za capslock, ale jak ktoś pisze brednie o zabijaniu zydów, to sorry, ale nie wytrzymałem.
W czasie okupacji istaniało w Polsce PAŃSTWO PODZIEMNE: były skarb, tajne nauczanie, sądy - wszystko. BYŁO PRAWO, za nauczanie na tajnych kompletach nauczyciele po wojnie byli gratyfikowani podwójn a albo potrójną iloscią lat do emerytury ! właśne dzieki tajnym nauczaniom przez nauczycieli, nastapił po wojnie skok cywilizacyjny i odbudowa.
NIE MOZNA BYŁO ZABIC ŻYDA OT TAK JAK PSA !!! piszecie kłamstwa, to was boli d..., ze w Polsce nie możecie pełnic wiodącej roli NARODU WYBRANEGO jak to ma miejsce w usa, to was boli,zydki he, he
rzadko, tak jakos wyszło, tak a propos filmów - jest już w necie nowiutki odcinek Vikings sezon3 odc 1 + napisy
Nie no świetnie... Skąd takie informacje że polacy mordowali żydów? Może masz na myśli pogrom w jedwabne który pięknie opisuje pan gross. Ida to jeden z tych filmów jak pokłosie i opór. Przypominam że to polacy ratowali najwięcej żydów w czasie wojny. " pierwszy polski film, który dostał Oscara" łaaaał i co, myślisz że to jest jakieś niewiadomo jakie osiągnięcie od którego mnie skręca aż w siodle? Zwisa mi to, prosze sprawdzić z jakich ludzi składa się grono krytyków filmowych przyznających statuetki. I przede wszystkim prosze poczytać o osiągnięciach pani wolińskiej i jej kolegów.
JEDWABNE - polecam lekturę dodatku do 'GAZETY WARSZAWSKIEJ' (ten dodatek to miesięcznik), relacje Grossa to HOLO-SZWINDLOWE kłamstwo ! w w/w gazecie jest relacja, ze to niemcy zrobili, taka jest prawda.
'Zakazana historia" - miesięcznik, nr 1(17), styczeń 2015, ISSN 2300-5084, s. 15: Jedwabne - zdemaskowane, czyli historia wielkiego kłamstwa.
gross publikuje same kłamstwa. Najgorsze jest jednak to że nikt z tym nie walczy. Niedługo faktycznie wyjdzie na to że to my wznieciliśmy II wojnę i to my paliliśmy w krematoriach.
Seamen to jest typowe- grossowe klamstwo przy okazji, Sasiadow'' bylo oklaskiwane tak glosno jak glosne bylo bicie sie w piers kwasniewskiego w Jedwabnem. Tylko ze potem okazalo sie ze sprostowanie pewnych,,faktow'' grossowych bylo juz bez wiwatow. Dlatego niewielu wie o tym fakcie- czasami prawda moze fizycznie zabolec...
O takich pojedynczych sytuacjach jak ta to raczej ciężko się dowiedzieć. U nas antysemityzm w tamtym okresie był bardzo nasilony, spójrz np. na pogrom Żydów w Kielcach 1946.
Pogrom w Kielcach to propaganda, to mistyfikacja, to zaplanowana przez Żydów akcja by zwalić to na nas: http://podziemiezbrojne.blox.pl/2008/02/ZMARL-GEN-ANTONI-HEDA-ps-8222SZARY8221.h tml http://www.kworum.com.pl/article.php?uid=1491 Trzeba trochę głębiej czytać niż tylko w wikipedii, którą redagują ludzie postawieni tam przez rząd. Główne media na całym świecie są rządowe - to propaganda kreowana przez obecną władzę (czytaj: pro-żydowską i pro-niemiecką), wszystkie główne gazety są w Polsce w posiadaniu Niemieckim, podręczniki do historii są pisane zawsze pod obecną politykę i linię rządu, rząd mamy pookrągłostołowy gdzie 90% ludzi tam zasiadających miało pozamieniane nazwiska (wiadomo jakie). Przeczytaj szczególnie sobie to co jest pod drugim linkiem a potem poszukaj samemu dodatkowych info o tzw. "pogromie kieleckim", a nie piszesz propagowane bzdury, które są obecnie rozpowszechniane.
RAPORT SZAREGO O POGROMIE W KIELCACH
NKWDOWSKA PROWOKACJA W KIELCACH - CZYLI TO, CO NAPRAWDĘ STAŁO SIĘ W KIELCACH?
(AUTORYZOWANA RELACJA „SZAREGO")
..........-W 51 rocznicę rozbicia więzienia w Kielcach przez zgrupowanie „Szarego" opowiedział pan w Kościele Garnizonowym w Kielcach a potem powtórzył pod więzieniem, że te mordy Żydów w Kielcach to była żydowska prowokacja? Czy ma pan na to dowody?
Szary: - Ja w 1946 roku miałem do swej dyspozycji wywiad i kontrwywiad „Polski Podziemnej" działający na moim terenie i daleko przed tą prowokacją otrzymywałem meldunki, że Żydzi z UB kieleckiego coś knują.
-Powiedział pan Żydzi z UB kieleckiego, czy nie było w kieleckiem UB Polaków?
-Na stanowiskach w Kielcach i w ogóle w całym UB byli Żydzi w bolszewickich szynelach, sami Żydzi. Dlatego „Ogień" z Podhala, który przystał do UB, gdy połapał się że UB i PPR to są sami Żydzi, zabrał swoich ludzi i poszedł w las.
-Wracając do kieleckich wypadków? Wolno mi się domyślać, że otrzymywał pan meldunki jako komendant...?
-Mieliśmy w Wojsku Polskim, także w UB swoich ludzi, ci alarmowali nas, że Żydzi NKWD i Żydzi z UB coś knują. Cały mój teren poddałem ścisłej inwigilacji. Nie spuszczaliśmy z oka kieleckiego budynku Urzędu Bezpieczeństwa ani jego pracowników. Przy okazji wyszło, że tych kilka tak nagłaśnianych mordów Żydów powracających z ZSRR do Polski, którymi obarczono „Polskę Podziemną", to była robota żydowskiego UB pod nadzorem żydowskiego NKWD; to dało mi do myślenia. Wzmogłem środki bezpieczeństwa na swoim terenie. Okazało się, że Żydzi z UB sami mordowali swoich, tylko dlaczego? Na to pytanie nie potrafiłem sobie wówczas odpowiedzieć, przynajmniej do pewnego czasu. Żydzi z UB poprzebierani za żołnierzy Armii Krajowej, Narodowych Sił Zbrojnych, zatrzymali pociąg i wyrzucali z niego Żydów, cała wina za te mordy spadała na nas. Dokładnie zbadałem sprawę, okazało się, ani AK ani NSZ, ani nikt z polskiego podziemia nie miał z tymi mordami nic do czynienia........
"Pogrom kielecki – seria napadów na ludność żydowską, jaka miała miejsce 4 lipca 1946 roku w Kielcach. Pogromu dokonali polscy mieszkańcy Kielc, jak również żołnierze Wojska Polskiego i Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz funkcjonariusze Milicji Obywatelskiej. Bezpośrednią przyczyną pogromu była plotka o uwięzieniu przez Żydów w piwnicy budynku przy ul. Planty 7 ośmioletniego chłopca – Henryka Błaszczyka, w celu dokonania na nim mordu rytualnego[a]. W wyniku pogromu zginęło 37 Żydów (35 zostało rannych). Zginęło też trzech Polaków[1]."
Ludzie zanim się będziecie wypowiadać, to się czegoś dowiedzcie... Było to nieporozumienie...
"nieporozumienie", w wyniku którego zabito mnóstwo ludzi? Gdyby nie było to "nieporozumienie", to wszystko by było w porządku? Co ty za bzdury wypisujesz! Obłędna moralność. Coś ci na mózg padło?!
Chłopie to była prowokacja służb specjalnych i milicji. Całe to zamieszanie rozpętała milicja i UB, a jak miała zostać utworzona komisja, żeby sprawdzić ich rolę w tej masakrze, to nie pozwolono jej działać Jak g#wno wiesz, to się nie odzywaj. Nazwałem to nieporozumieniem, bo poszła po Kielcach plotka, że Żydzi porwali chłopca i chceli zabić rytualnie. Jak wiemy Żydzi czegoś takiego nie praktykują.
Prosze sobie sprawdzić kim było obozowe sonderkommando. Nie na darmo istnieje powiedzenie "żyd żydowi żydem będzie". Sami własnym rękami się mordowali podczas okupacji. Dlatego sprzeciwiam się obrazowi polaka mordercy w tego typu filmach. Najgorsze jest to że staje się to coraz powszechniejsze. Przykładem może być też niemiecki miniserial "nasze matki nasi ojcowie" który nas w brutalny sposób oczernił.
Następny ślepy z nienawiści! Poczytaj sobie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sonderkommando
Polecam serdecznie książkę Barbary Engelking pt. ,,Jest taki piękny, słoneczny dzień… Losy Żydów szukających ratunku na wsi polskiej 1942-1945”. Świadomość społeczna na ten temat jest żadna, nie mamy żadnej wiedzy historycznej, co widać na tym forum. To nie jest opis Jedwabnego, tylko zapis setek relacji Żydów i Polaków, wszystkie w oparciu o źródła... Nie jest łatwą lekturą, bardzo ciężko jest zrozumieć, że chociaż było wiele bohaterskich postaw, to więcej było tych wrogich. Przemyślcie ile Żydów zginęło... Ilu więcej mogłoby być uratowanych, gdyby jeden Polak nie donosił na drugiego. Wiem, że zaraz pojawią się głosy, że przecież w Polsce najwięcej ratowało się Żydów. Tak, i najwięcej też wydawało, sprzedawało, grabiło, mordowało - a to dlatego, że to tutaj wydarzył się Holokaust i to ludność polska stanęła w trudnym obliczu wojny i przed wieloma wyborami, na które nie była gotowa. Sytuacja przedstawiona w ,,Idzie", dla tych co nie rozumieją, to nie historia chłopa, który był psychopatycznym mordercą i chciał sobie zabić Żydów, tylko sytuacja syna, którego ojciec Żydów przechowywał i który bał się o swoją rodzinę. Należy wiedzieć, że takie sytuacje się zdarzały, paranoja z donoszeniem na sąsiadów na wsi była tak wielka, że Polacy bali się często nawet przepędzać Żydów, w obawie, żeby nie zdradzili innym, że oni ich przechowywali. To wszystko jest w tej książce, bardzo serdecznie polecam. Należy skończyć nareszcie z zakłamanym obrazem wojennej historii, należy się rozliczyć w końcu w naszych sercach, bo jak widać nadal nie mamy ani wiedzy, ani spokoju.
UB ORGANIZUJE ZAKŁADY PRACY DO PRZEPROWADZENIA POGROMU
Płk Szary; - Wśród niezliczonej ilości meldunków na temat przygotowywania czegoś trefnego przez kieleckie UB, otrzymałem i taki, że UB poprzez swoich ludzi, którymi obsadziło fabryki kieleckie, wyselekcjonowało wśród zaufanych robotników, brygady, które na specjalnych, tajnych kursach były szkolone przez oficerów żydowskiego UB z Kielc i Warszawy; ta selekcja była tak dokładna, tak wielowarstwowa, że mimo iż skierowaliśmy na ten odcinek najlepszych oficerów z „AKowskiej" dwójki, i tak niewiele się dowiedzieli, ale z tych strzępów informacji, które od naszego wywiadu otrzymaliśmy, doszliśmy do wniosku, a raczej zadaliśmy sobie kilka pytań:
1) Po co ci wyselekcjonowani przez żydowskie UB robotnicy w jednej z fabryk zbili ponad pięćdziesiąt trumien, prostych, z sosnowego drzewa. Na ten cel drewno UBeki pobrali z jednego z tartaków.
2) Po co ci sami ludzie z tego samego tartaku pobrali klocki długie na półtora metra (150 cm)?
3) Po co w jednym zakładów szyje się habity żydowskie, jakby przeznaczone dla manekinów? I też coś koło pięćdziesięciu sztuk tego się doliczyliśmy.
4) Po co robotnicy wyselekcjonowani przez żydowskie UB w Kielcach, a tak na prawdę agenci UB, gromadzą w swoich fabrykach narzędzia, łomy, siekiery, kilofy?
5) Po co gromadzą kamienie?
6) Po co po fabrykach szyją transparenty z hasłami (a te udało się naszym ludziom odczytać) „Precz z Żydami! Niech żyje władza ludowa!", i tym podobne. To były te pytania na które nie potrafiliśmy sobie wówczas odpowiedzieć.