Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118125
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Jesteście żałośni, naprawdę co za durny naród, jeździcie po Kac Wawa, że u nas kręci się ciągle jakieś ogłupiające gnioty, a powstaje wreszcie coś z wyższej półki, w dodatku zostaje docenione na świecie, a wy znowu po tym jeździcie, bo atakuje wasze głupie małomiasteczkowe kompleksy? Banda antysemitów, patrząc po wypowiedziach na tym forum co drugi nawet teraz by poszedł donosić na Żydów gdyby miał ku temu możliwość ;/

kevin_moore

Niestety... żyjemy w czasach pseudo patriotów, którzy nie potrafią docenić tak wielkiego sukcesu jaki właśnie odnieśliśmy na skalę ogólnoświatową. Nasz honor i piękna historia zostały oplute przez Pawlikowskiego i jak tu żyć z tym? Przecież na tle innych krajów jesteśmy czyści jak łza... filmu jeszcze nie oglądałam ale masz rację- czytając komentarze na forum wysuwa się tylko jedno słowo ŻENADA. Wstyd za każdego z osobna antysemickiego pseudo pOLAKA.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
afterman

CHAM jesteś.

jak45

wiem palikociarski opetany psychopato

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 8
siwa89

Wstyd za nich, ale ilu ich tak naprawdę jest, jaki odsetek w naszym społeczeństwie stanowią? Są głośni na forach netowych, ale jak to wygląda w realu, jaką mają siłę głosu np. przy urnach, podczas wyborów?

ocenił(a) film na 8
per333

Wg badań, 45% społeczeństwa; 2. miejsce po Grecji (68%) w UE.

ocenił(a) film na 8
jak45

Według jakich badań? Dlaczego w moim środowisku antysemici prawie nie występują? To gdzie oni występują? Który mądry, ceniony Polak, reprezentujący jakąkolwiek dziedzinę, wykazuje poglądy antysemickie?

per333

Takim durniom jak on, porewolucyjna hołota bolszewicka przemianowana na "socjaldemokratów", robi sondaże do modelowania takim durniom jak on łbów... trzeba być kompletnym ćwierćinteligentem by w takiej kwestii uzywac sondazy jako argumentu... on tego nie wie, wiec uzywa, a to znaczy ze jest cwiercmozgiem, ktory jedynie w ramach represji wmawia sobie ze jest inaczej...

ocenił(a) film na 5
afterman

Tylko to tak wygląda, że trafiłeś na dwóch 'durni" tylko jak45 posiada wiedzę na pewne tematy, a per333 jak fanatyk powtarza w każdym swoim poście tą mantrę.

ocenił(a) film na 8
RAC_79

http://www.fronda.pl/a/sprawdz-czy-jestes-antysemita,46945.html

ocenił(a) film na 8
RAC_79

Durny jest antysemityzm. Słyszałeś o rozrzucie statystycznym i krzywej Gaussa? Do ludzi to się też odnosi.

ocenił(a) film na 5
jak45

Nigdzie nie napisałem, że nie jest. Mało tego, nie znasz mojego stosunku do Izraela, judaizmu czy samych Żydów. Ty po prostu w każdym kolejnym poście upodabniasz się do swojego niezbyt inteligentnego kolegi per3333.

ocenił(a) film na 8
RAC_79

Nie wiesz, że z wiekiem się głupieje? Od pierwszych moich na tym forum postów sporo czasu minęło...

ocenił(a) film na 8
afterman

Skoro lubisz: durniu, to nie argument, telko dane liczbowe.

ocenił(a) film na 6
jak45

zadne dane liczbowe, tylko kolejna idiotycznie skonstruowana ankieta.... Co za kretyn może twierdzić, że ktoś jest antysemitą bo uważa,że:
"Uważają się za lepszych niż inne narody" - skoro to zgodne z prawdą i judaizmem "naród wybrany" i dokładnie tak jest, znam wielu żydów i taka wypowiedź o nic szczególnego.
"Mają za duży wpływ na globalne media" "Mają za dużo władzy w świecie biznesu" - przecież to same fakty i nie trzeba być ekspertem, żeby to widzieć, bo wpisując hasło w google można poczytać jaka korporacja jest zarządzana/własnością żydów i ich spółek. to samo zresztą dotyczy "Mają oni za duży wpływ na władze USA" czy "Ciągle za dużo mówią o tym, co im się zdarzyło podczas Holocaustu" - choć akurat do tego drugiego nie mam nic przeciwko aby dalej głośno mówiono - ale prawdę, w tym również to ile osób zginęło i jak, a nie siano propagandę "antysemicka".

per333

To jest wręcz przerażające. Paradoksalnie tak bardzo bronią historii Polski i naszego czystego sumienia, a od większości dowiedziałam się, że powinnam do obozu trafić i że sami najchętniej by mnie tam doprowadzili. Sami by mordowali za to, że coś nie podoba im się w zwykłej wypowiedzi i odmiennym zdaniu, a tak zacięcie bronią naszych przodków. Nie wiem już czy to głupota ludzka czy połowa naszych rodaków jest neonazistami. Nie wiem.

siwa89

Głupota ludzka i okrucieństwo, to oczywiste tłumaczenie. Większość społeczeństwa to idioci i to także jakże oczywisty fakt.

ocenił(a) film na 5
siwa89

Wydaje mi się, że nie wiesz też, co znaczy pojęcie neonazizm. Po prostu rzucasz kolejnym sloganem, jesteś jak chorągiew na wietrze, gdzie powiej tam polecisz.

ocenił(a) film na 5
siwa89

To kiedy był ten czas prawdziwych patriotów? W latach 45-89'?

ocenił(a) film na 4
kevin_moore

Cóż jest masa ludzi, którzy oceniają filmy albo na 10, albo na 1. Stąd gdy ty chcesz dać uczciwą ocenę, to wychodzą takie średnie. Gdyby ludzie nie oceniali Idy na 1, to średnia byłaby w okolicach 7,5. Nawet jeśli ten film się nie podoba pod względem treści, to nie sposób nie zauważyć świetnej gry aktorskiej, zdjęć, reżyserii, klimatu. A skoro te elementy są dobre, to minimalną oceną dla tego filmu powinna być 4. Niestety nic nie poradzisz, ale film dzięki Oscarowi będzie żył i wiele ludzi go obejrzy. Dla mnie w tej tematyce jednak lepszym filmem było "Pokłosie".

ocenił(a) film na 4
kevin_moore

A na porównanie do Transformers nie patrz, bo to zupełnie inne gatunki. Jest wiele filmów, np. Lew w zimie z oceną poniżej 6,0, który zasługuje na średnią w okolicach 8,0. Ja już dawno przestałem na to w ten sposób patrzeć, bo musiałbym sztucznie zawyżać ocenę filmom, a nie chcę tego robić.

ocenił(a) film na 8
icenumerocinq

Polecam poszukanie rankingów jakości a nie popularności. Na zasadzie popularności to discopolo bije na głowę Bitelsów z Mozartem razem wziętych.

ocenił(a) film na 7
jak45

Szczerze twierdzisz, że discopolo jest popularniejsze?

ocenił(a) film na 8
kajetaneli

Z "lekkopółśrednim" przekonaniem. W lecie "fani" wystawiają to w oknach, dają "na full"; z przejeżdżajacych samochodów też się wydostaje. Zresztą może mylę z hiphopem...

ocenił(a) film na 6
jak45

"Bitelsów" "lekkopółśrednim" "hiphopem" "discopolo" błagam naucz się choć języka polskiego zanim kogoś o antysemityzm oskarżysz...

ocenił(a) film na 8
dannygd

Spolszczenie "bitelsi" (nie "bitlesi") funkcjonuje już od lat '70., "waga lekkopółśrednia" to termin bokserski a co do ostatniego - może być "dyskopolo"?
Purysta zadowolony?

kevin_moore

Filmy o Żydach są lubiane w Hollywood. Taka jest prawda i nie ma sensu oskarżać wszystkich o antysemityzm. Ja dałem filmowi 1, bo mi się nie podobał i nie lubię kuleszy. Złota figurka bożka wręczana była tyle razy niewłaściwym osobom, że teraz może cieszyć jedynie ślepych amerykanofilów, nie mnie.

ocenił(a) film na 8
Piramidoglowy

Nie wierzę ci. Danie "Idzie" 1 wskazuje na motywy pozafilmowe, pozaartystyczne.
W czym widzisz w tym filmie "nieporozumienie"?

jak45

Jedynkę daję filmom, do których nie chcę wracać. Nie podobało mi się w tym nic. Współczesna chała udająca stary film, a nie sięgająca do pięt prawdziwym czarno-białym filmom. Ktoś zażartował nawet, że "Ida" nawiązuje do polskiej szkoły filmowej. Nagroda zupełnie niesłuszna. Jest tak wiele lepszych filmów... Zresztą, całe te Oscary to od dawna cyrk i błazenada.

ocenił(a) film na 8
Piramidoglowy

A kawior to g...o, wolę kaszankę.

ocenił(a) film na 8
Piramidoglowy

To w takim razie ja zmienię oceny na 1 "Titanicowi", "Gladiatorowi" i wielu jeszcze oscarowym "choinkom". Psujesz statystyki.

jak45

No to zmieniaj, panie od kaszanki. Póki Filmweb nie daje wytycznych, oceniać może każdy, jak uważa i statystyka nie powinna się wtrącać.

ocenił(a) film na 8
Piramidoglowy

Ale cię zmyliłem - wolę kawior...

kevin_moore

Cóż, lepszy nie jesteś bo Twój post podszyty jest złością, żeby nie powiedzieć nienawiścią.

ocenił(a) film na 10
Private_Witt

Nienawiścią? Do kogóż to?

kevin_moore

"Jesteście żałośni", "durny naród", "Banda Antysemitów" Ty mi powiedz do kogo ? Z kontekstu wynika, że do wszystkich to kierujesz.

ocenił(a) film na 10
Private_Witt

Kieruję to do wszystkich, którym zbyt prawicowe poglądy przesłaniają normalny odbiór tego filmu. Tak genialne zdjęcia widziałem ostatnio w filmach Tarra a nie w polskim kinie, już za samo to powinno się docenić to dzieło. A tu zamiast tego jakieś hejty i wylewająca się nienawiść, czy kolejny raz gadanie o Żydach rządzących światem. Tymi wypowiedziami bardziej pokazujecie, że teza postawiona w filmie może być prawdą, niż sam film .

kevin_moore

żebyś się nie wykierował

ocenił(a) film na 10
kevin_moore

zęby cie bolą ?

ocenił(a) film na 4
kevin_moore

"Drzewo życia", zobacz ocenę, potem zakładaj takie tematy, Twój temat wnosi tyle co inne hejty na Idę.

ocenił(a) film na 10
LukeuszLFC

Słaby przykład jeśli chciałeś coś udowodnić, sam oceniłem na 5 ;]

ocenił(a) film na 4
kevin_moore

Ja oceniłem (B)Idę na 5, bo film niczego sobą nie reprezentuje - jeżeli miałem mu kibicować na Oscarach "dla zasady" bo kibicujemy wszystkiemu co polskie i wszystkim Polakom to podziękuję za taki doping. 90% osób, które dopingowały i/lub cieszyły się ze zwycięstwa Idy nie widziała filmu, 90% z pozostałych 10% nie wie o czym był film.

A teksty (GN)Ida są jak najbardziej usprawiedliwione. Film jest anty-polski. Nakręcowy w taki sposób, aby dostał oscara, a jak wiadomo tam zwyciężają filmy o żydach. Nakręcony w taki sposób, aby spodobał się żydom z akademii. Nie mam nic do żydów, ale sorry. To co tutaj zrobili to przesada.

Podam przykłady porównywalne do kibicowania Idzie. Całkiem świeże. Mistrzostwa świata w siatkówce. Na portalach sportowych, czy nawet na onecie, interii, wp a w szczególności na facebooku szaleństwo!!! Każdy kibicuje Polakom... tydzień przed turniejem 90% ludzi, którzy zaczęli pisać tam komentarze nie była świadoma tego, że w ogóle są takie mistrzostwa... Każdy został ekspertem od siatkówki. Każdy został wielkim kibicem. Końcowy tryumf! Euforia! Spam na tablicy na fb, spam na portalach w komentarzach. Każdy zachwycony. Prezydent dał medale i...? I co? Dwa tygodnie później nikt nie pamięta. Gdzie ci EKSPERCI i WIERNI KIBICE? Nagle zapomnieli... A przecież takie modne kibicowanie dla... dla kogo właśnie? Kibicowanie to nie objaw patriotyzmu, raczej pseudo-patriotyzmu jeżeli widzi się, że każdy zapomina.

Drugi przykład to piłkarze ręczni i MŚ w Katarze. Jest tam jedna różnica... nagle każdy został ekspertem od sędziowania piłki ręcznej.

Tak samo tutaj, nagle każdy został ekspertem, krytykiem filmowym.

Kibicowanie "dla zasady" jest bezsensowne. Albo to robimy ciągle albo wcale. Tutaj ludzie zapomną o tym filmie w ciągu tygodnia baa może za dwa dni.

Skoro kibicujemy tak Polakom, to kibicujmy polskiej kiełbasie za granicą albo polskim jabłkom. Co Ty na to?

Co do "Drzewa życia" - film ma bodajże 90% od krytyków na metascore i rottensach. Film jest uniwersalny, to że ktoś go nie zrozumiał to inna rzecz - nie mówię tutaj o Tobie akurat, ale to co ludzie wypisują na forum "Drzewa" to jakaś masakra. Film wygrał w Cannes, zdobył parę nominacji do Oscara.

Jeszcze jedno. Oglądałeś inne filmy z nominowanych? Ja nie widziałem tylko tej produkcji z Argentyny. Wszystkie filmy biją Idę na głowę, kosztem Idy spokojnie mógłby być nominowany "Zimowy Sen". Jeżeli obejrzysz i ocenisz wszystkie filmy z nominowanych, miej prawo do wyrażenia swojej opinii i krytyki innych. Bo narazie hejtujesz tych, którzy mają odmienne zdanie. Film rosysjki "Lewiatan" nie wygrał dlaczego?... "bo ruski", "bo Putin". Dlaczego "Ida" wygrała? "bo o żydach". Ciekawe jakby był konkurencyjny film o niepełnosprawnych albo o homoseksualistach. Przyznaliby nagrodę ex-equo? Co by się tu dopiero działo jakby geje albo lesbijki dostały nagrodę za najlepszy film nieanglojęzyczny... jeszcze załóżmy z Niemiec.

ocenił(a) film na 10
LukeuszLFC

Hejtuję tych, którzy nie mówią nic merytorycznego tylko poza pianiem, że film jest antypolski. Uważam, że doszukiwanie się antypolskości w tym przypadku to gruba przesada. Dlaczego nie ma takich krzyków w przypadku Pokłosia w którym podobny wątek jest opowiedziany przecież o wiele bardziej dosadnie?

Z innych nominowanych widziałem Lewiatana póki co jedynie. Nie uważam, że bije Idę na głowę, ale jest naprawdę dobry, więc można powiedzieć, że kwestia gustu. A w przypadku Idy 1 jest bardzo krzywdzące choćby ze względu na zdjęcia, które mnie absolutnie zachwyciły.

ocenił(a) film na 4
kevin_moore

Zdjęcia bardzo dobre. w Birdmanie chyba tylko były lepsze w tym roku. Ocenianie na 1 też jest żałosne. Albo rzucanie ocenami 1 i 10 tylko, innych się nie zna. Łatwiej i tak uzasadnić 10 niż 1.

Co do tej anty-polskości - Polacy też zabijali Żydów i o tym pewnie wiele osób nie ma pojęcia, a pisze, że anty-polski. Lecz w tym filmie ukazano to w sposób wg. mnie nieprawidłowy. Będą nas za granicą kojarzyć jako antysemitów i morderców. Już wielokrotnie profesorowie i IPN walczyli z zagranicznymi instytucjami lub szkołami w kwestiach "POLSKICH obozów koncentracyjnych". One leżały tylko na ziemiach Polski, lecz nie zostały utworzone i "prowadzone" przez Polaków. Z tego filmu wynika zupełnie coś innego. Polacy zostali przedstawieni jako Ci "NAJGORSI" i że mieli współudział w ludobójstwie. Sorry, ale żydzi też mordowali naszych. Może nakręcimy o tym film? Ohhhh nie wypada.

ocenił(a) film na 10
LukeuszLFC

Dla mnie to mogłoby opowiadać nawet o zabójczych piraniach 3d a i tak oceniłbym wysoko właśnie za zdjęcia. 10 daję z przyjemnością bo to pierwszy polski film w którym zdjęcia tak mnie zachwyciły, a na ponad 1600 ocenionych rozdałem póki 18 maksymalnych ocen, więc to też nie jest tak że szafuję dziesiątkami na prawo i lewo. Co do "antypolskości" to nie wiem, naprawdę. Na zachodzie np. PiS i PO są kojarzone jest jako ultra ekstremalna prawica, tam inne wartości i widzenie wszystkiego są w ogóle. A poza tym nie zgrywajmy takich świętych, jesteście w stanie wszyscy uderzyć się w pierś i stwierdzić 100% że podczas wojny żaden, ani jeden tępy chłop, który nie bardzo ogarniał konsekwencje swoich czynów nie doniósł na Żyda żeby potem za darmo przejąć jego ziemie?

kevin_moore

Ważne są proporcje, Ida i Pokłosie te proporcje stawiają na głowie, z wyjątków robią regułę.

Ważny jest kontekst - wojna, okupacja i panujące warunki. Po wojnie zostaliśmy sprzedani, wydani na pastwę Sowietom. To były tak chore i złe czasy, nie z naszej winy, my byliśmy ofiarą na równi z Żydami, że nie oddawanie tego tła i kontekstu, wypacza jakikolwiek obraz.

Przed wojną mieliśmy najwięcej Żydów na świecie i nikt ich nie mordował, podpalał, krzyżował, itp. Niestety bardzo duża część mieszkających u nas Żydów nie była Polakami, tylko Żydami mieszkającymi w Polsce, nie ważne, że od ntego pokolenia. A mimo to Polacy narażali życie by Żydów podczas wojny ukrywać, ratować. Dlatego przykro oglądać filmy, gdzie Polacy Żydów mordują.

Czy był u nas jakiś tam antysemityzm? Jasne, że był. Wszędzie, gdzie byli Żydzi był antysemityzm. Sami Żydzi byli od zawsze i są wielkimi anty-gojami. Żydzi wydawali Żydów, robili perfidne, straszne rzeczy, byle przetrwać w tych strasznych czasach. Ile widziałeś filmów, gdzie Żyd wydaje lub wykorzystuje Żyda?

Niemcy wybielają się jak mogą, winni są jacyś dziwni Naziści, Niemcy byli ich pierwszą ofiarą, Austriacy drugą. Francuzi kręcą filmy o wielkim, bohaterskim (sic!) francuskim ruchu oporu, Włosi najchętniej pokazują się jako partyzanci a nie faszyści, itp. Dlaczego my mamy kręcić filmy typu Ida/Pokłosie?

ocenił(a) film na 10
ty_ses_vul

Nie odebrałem tego ani w jedną ani w drugą stronę. Może gdyby na końcu filmu ktoś strzelił napis w rodzaju "podczas wojny wskutek donosów Polaków zagazowano xxx Żydów" - o tak, wtedy bym się z Tobą zgodził. A tak? Ja tu widzę wspaniałe kino artystyczne na które rzuciła się masa fanatyków prawej strony. Powtarzam, Pokłosie przedstawia sprawę o wiele bardziej dosadnie, a na jego forum nie ma takich żałosnych pisków jak tutaj. Dlaczego?
Filmy o bohaterstwie? Proponuję zerknąć jaką średnią ma Bitwa pod Wiedeniem ;) Wg mnie rzecz jest w czym innym, my nie potrafimy znieść, że coś nam wyszło, taka narodowa przywara.
I nie przesadzajcie z tym jak nas będą odbierać, rozmawiałem z wieloma obcokrajowcami na różnych forach i to co się wysuwa na pierwszy plan to nie Polacy mordercy Żydów, raczej Polacy najbardziej religijny naród w Europie, w którym 80% ludzi głosuje na skrajną prawicę PO i PiS ;)

kevin_moore

Co ma Bitwa pod Wiedniem do dyskusji? Filmy o bohaterstwie? Ja nigdzie nie pisałem o kręceniu filmów o bohaterstwie. Pisałem o filmach francuskich, chwalących ich "bohaterski ruch oporu" - zważ na cudzysłów. Chodzi mi tutaj o wybielanie się, pokazywanie z dobrej strony. Francuzi, biorąc pod uwagę skalę kolaboracji z okupantem i inne ich "bohaterskie" wyczyny, mogliby kręcić co roku sto filmów samobiczy, a jakoś nie kręcą. I nie tylko oni, dałem ich tylko jako przykład.

I to niby my nie potrafimy znieść, że coś nam nie wyszło? Taka narodowa przywara polska? Jasne, Polacy są złymi sąsiadami, antysemitami, złodziejami, pijakami, itp. lecz nie potrafimy się do tego przyznać, zaś inne narody to aniołowie a i tak biją się w piersi za każdy grzeszek przez nich popełniony, kręcą filmy, piszą książki. Tylko że jakoś u nas się kręci Pokłosia i Idy.

>>napis w rodzaju "podczas wojny wskutek donosów Polaków zagazowano xxx Żydów"<< - Pewnie doczekasz się tego typu napisu na jakimś "polskim" filmie, wcale by mnie to nie zdziwiło i było naturalnym, kolejnym krokiem po Pokłosiu i Idzie. I wtedy też będziesz się zachwycał kadrami i filmem i go bronił, bo przecież iluś tam Polaków donosiło na Żydów, więc czemu nie kręcić takich filmów o ile są pięknie zrealizowane?

Widzisz, gdyby taka Ida była jakimś tam wyjątkiem, to może nie byłoby całego tego szumu, lecz niestety, to nie wyjątek, tylko kolejna cegiełka w robieniu z nas - Polaków, ofiar niemieckiej agresji i wojny (i tego co było po) - współwinnych - i przed tym trzeba się bronić.

>>rozmawiałem z wieloma obcokrajowcami na różnych forach i to co się wysuwa na pierwszy plan to nie Polacy mordercy Żydów<< - No super! Nie wysuwa się na pierwszy plan Polak jako morderca Żydów? Co za sukces! Chore jest, że w ogóle rozważamy taką możliwość i w jakikolwiek sposób pojawia się coś takiego jak "Polacy mordercy Żydów".

PO jako skrajna prawica?