PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546529}

Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 117925
7,4 74 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Antypolski film?

ocenił(a) film na 8

Krytykować dzieła sztuki można w warstwie faktograficznej tylko wtedy, jeśli kłamią. Pytam: czy nie było/jest w Polsce antysemityzmu? Czy nie było szmalcownictwa i mordowania Żydów? Czy nie było Żydów w komunistycznym aparacie represji?
Czy "Pluton" to film antyamerykański? Czy "Lektor" to film antyniemiecki? Czy "Spaleni słońcen" to film antyrosyjski? Mogą inne narody rozliczać się ze swoją niechlubną przeszłością (zresztą teraźniejszością też), powinniśmy i my. Całe szczęście, że w naszej historii niewielu było ludobójców, zdrajców, itp. wielkich zbrodniarzy; stąd tak stosunkowo sporo dzieł literackich i filmowych o antysemityzmie - bo to jeden z największych naszych grzechów narodowych. Im bardziej "prawdziwi Polacy" będą protestować i obrażać przeciwników ideowych, tym będzie ich więcej. Spodziewam się też licznych tematów odnoszących się do ksenofobii, homofobii, katolickiego obskurantyzmu i zacofania, aborcji, równych praw kobiet, pogardy dla kultury, itp.
Na koniec: czy film o Dzierżyńskim też będzie antypolski?

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 1
jak45

to juz daj znac jak obejrzysz

ocenił(a) film na 8
Lunasol

Jeszcze może wypracowanie mam napisać?

ocenił(a) film na 1
jak45

chciałam tylko poznac Twoją opinię na temat tego filmu. to wszystko. ale po tej odpowiedzi myślę że już nie chcę.

ocenił(a) film na 8
Lunasol

Słusznie myślisz. Do czasu, aż zadeklarujesz: jesteś czy nie antysemitką?

ocenił(a) film na 1
jak45

Nie będę Ci nic deklarować.
A swoją opinię zachowaj dla siebie nie chce jej już znać bo nie podoba mi się w jaki sposób prowadzisz dyskusje i czas zakonczyć konwersację z Tobą. Pa.

ocenił(a) film na 8
Lunasol

O, sancta simplicitas...

ocenił(a) film na 1
jak45

Tak, co więcej życzę Ci powodzenia w narzucaniu innym swoich poglądów. Może kiedyś uda Ci się przekonać do nich jakieś " naiwne dziewczę " jak to zgrabnie ująłeś. ; P : D

ocenił(a) film na 9
jak45

Chcialam zaznaczyc pelne poparcie dla twoich wypowiedzi. Czuje fizyczne mdlosci czytajac wypowiedzi wiekszosci ludzi na tym forum i dziekuje, ze jest ktos kto daje mi wiare ze nie wszyscy Polacy tak mysla.

ocenił(a) film na 8
mszywiol

Oni nie są w większości; rozsądni ludzie na ogół uciekają od "dyskusji" z oszołomami. Ja to robię z nadmiaru wolnego czasu, dla zabawy (z odrobiną nadziei, że cośkolwiek może do nich dotrze) i.. dla takich, jak Ty.
Pozdrawiam

Lunasol

Prosiłem nie o jedną kroplę. ;) Tymczasem przedstawiasz odosobnione opinie,

ocenił(a) film na 1
zweistein

wszystko się liczy:P
po za tym takowych jest więcej.

Lunasol

To proszę o to więcej. Po pojedyncze przykłady można traktować niejako normę, tylko wyjątki od niej.

ocenił(a) film na 8
Lunasol

Trzy pytania, trzy odpowiedzi:
Bo antysemici czepiają się "Idy".
Bo to nie był jakiś znaczący problem. Ślady tego znajdziesz w starszych polskich filmach - "Austeria", "Ziemia obiecana", "Sanatorium pod klepsydrą", coś chyba u Konwickiego.
Kto ci to powiedział? Żydzi doskonale wiedzą, kto jest winny holocaustu. Kompletny nonsens!

ocenił(a) film na 1
jak45

Oczywiście że wiedzą kto jest winy holocaustu ale wolą zwalać winę na Polaków bo otwarta wojna z Niemcami im się nie opłaca.

A co do "Idy" ta wypowiedź wyraża wszystko co o tym sądzę. Przeczytaj bo warto !
"Jest to po prostu kolejne antypolskie gówno. Żydzi mają skomplikowane osobowości, a Polacy są prymitywni. Polacy to przestępcy pochodzący od barbarzyńskich przodków. Polacy są przedstawieni w filmie „Ida”, jako naród chciwy, zły, zazdrosny i agresywny. Żydzi to naród wykształcony, wrażliwy, pełen głębokich skomplikowanych uczuć i emocji. Żydzi są właścicielami domów i gruntów. Polacy są fałszywi, podli, Polacy zabijają Żydów dla starego, rozwalającego się domu i dla małego ka...wałka ziemi. Za to żydówka (oczywiście wykształcona, sędzina komunistyczna, która skazuje za wiezienie i śmierć Polskich więźniów politycznych, jest przez autora scenariusza rozgrzeszona. Ona zabija, ale z zemsty, z rozpaczy, a Polacy zabijają dla zysku. Jest to bardzo podły, perfidny film.
Nie jestem zaskoczona, że Żydzi reklamują ten film, lub ze Niemcy go reklamuja, ale jestem zaskoczona, że Polacy reklamują ten antypolski ten film. Nie ma w tym filmie nic, co Polacy powinni uważać za warte zobaczenia. Nie ma w nim nic uniwersalnego, nic oryginalnego, nie ma w nim nic ciekawego, jest to po prostu wysoce skomercjalizowany, kolejny atak na Polaków. Wstydzę się, że polskie nazwiska pojawiają się na ekranie w takiej oprawie, wśród antypolskich sloganów i wśród antypolskiej Żydowskiej propagandy."

NIEWIEM kto to napisał ale CHWAŁA mu za to. Wypowiedź skopiowałam z yt, była zamieszczona pod zwiastunem IDY. Mam nadzieje że mnie za to nie zamkna za naruszenie praw autorskich : )

ocenił(a) film na 8
Lunasol

"wiedzą kto jest winy holocaustu ale wolą zwalać winę na Polaków bo otwarta wojna z Niemcami im się nie opłaca" - to też trochę naiwne; NIemcy, po pierwsze, sporo zrobili w rozliczaniu się z win nazizmu, wychowali też nowe pokolenia w duchu demokracji i tolerancji ("tylko" 27% antysemitów), po drugie zapłacili też Żydom potężne odszkodowania (co Polska odwleka - zresztą czasem ze słusznych motywów).
Według mnie, przytoczony przez ciebie tekst jest przykładem obrzydliwego i niczym nieusprawiedliwionego ataku na film - jednym z najgorszych, jakie tu czytałem.
Myślałem, że jesteś rozsądną osobą...

ocenił(a) film na 1
jak45

a gdzie są Niemieckie odszkodowania dla Polaków ?

ocenił(a) film na 8
Lunasol

"Perełka" "enerdowcom" odpuściła...
Teraz BRD nam figę pokazuje.
Jak kto głupi, to jego wina.

ocenił(a) film na 1
jak45

"Myślałem że jesteś rozsądną osobą... " - osobiste wycieczki w dyskusjach o filmach nie są mile widziane. : )

ocenił(a) film na 8
Lunasol

Wręcz niedozwolone. Ale nie jest argumentum ad personam powiedzenie np. "dotąd sądziłem, że możemy się dogadać; widzę, że się myliłem; zawiodłem sie na tobie".
Wybacz, ale jeśli piszesz CHWAŁA pod tekstem ewidentnie ziejącym nienawiścią i kłamliwym (oglądałaś przecież film...) , to mam prawo powiadomić, że się na tobie zawiodłem. Jeśli odwrotnie, uważasz mnie za osobę niegodną dyskusji, (bo mieszam z błotem rzeczony tekst), to też masz prawo mnie o tym zawiadomić. Nie udowadniamy tu jakichś teorii naukowych, tylko, posługując się również osobistymi sądami emocjonalnymi, dyskutujemy o filmie, ale również o światopoglądach w ocenie tego filmu stosowanych.
Przed twoją deklaracją poglądów przez cytowany tekst sądziłem, że jesteś "odruchową", niegrożną antysemitką - jak moi rodzice - i że może cię przekonam do zmiany poglądów. Po - raczej nie widzę szans.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
jak45

Widzisz ja obejrzałam film i odebrałam go zupelnie inaczej niż Ty a przytoczony tekst ktory wcale nie zieje nienawiścią a jedynie przedstawia zaistaniałą sytuację w tym filmie dobrze obrazuje to co sobie myslałam oglądając Idę. I ma rację. Autorka tego komentarza wcale nie musi być antysemitką , tu chodzi raczej tylko i wyłącznie o film.

Ale już pomijając antysemityzm, antypolskość i rasizm , film sam w sobie jest słaby. Drewniana gra aktorska głównej bohaterki, kiepski potret psychologiczny obydwu Pań. w ogóle mnie ten film nie porwał pod żądnym względem. Jedynie co mnie poruszyło to scena odkopywania kości rodziców Idy. Nie chciałabym się znaleźć w takiej sytuacji i nikomu czegoś takiego nie życze, ale tu znowu drewniana gra aktorska zrobila swoje.

ocenił(a) film na 8
Lunasol

"Autorka tego komentarza wcale nie musi być antysemitką , tu chodzi raczej tylko i wyłącznie o film.". Zadziwiasz mnie!
Wyimki z rzeczonego tekstu:
"antypolskie gówno" "bardzo podły, perfidny film", w którym "Żydzi mają skomplikowane osobowości, a Polacy są prymitywni. Polacy to przestępcy pochodzący od barbarzyńskich przodków. Polacy są przedstawieni w filmie „Ida”, jako naród chciwy, zły, zazdrosny i agresywny. Żydzi to naród wykształcony, wrażliwy, pełen głębokich skomplikowanych uczuć i emocji. Żydzi są właścicielami domów i gruntów. Polacy są fałszywi, podli, Polacy zabijają Żydów dla starego, rozwalającego się domu i dla małego ka...wałka ziemi."; "Wstydzę się, że polskie nazwiska pojawiają się na ekranie w takiej oprawie, wśród antypolskich sloganów i wśród antypolskiej Żydowskiej propagandy."
W sumie: podły, antypolski i filosemicki film inspirowany żydowską propagandą
Jeśli to nie jest antysemityzm, to ja jestem Żydem (albo lapończykiem, Neneńcem, Indianinem ...albo wielbłądem!).

ocenił(a) film na 5
jak45

Niedługo opowiesz nam o tym, że Polska napadła na Niemcy i wymordowała 20000000000000000000 milionów żydów.

ocenił(a) film na 8
filmowiec1303

Baaardzo oryginalne. Masz coś poza chorą fantazją?

ocenił(a) film na 8
jak45

" Dlatego ten typ, nie zejdzie z tego wątku i nie wyjdzie z tego forum przez długi czas nawet po rozdaniu Oscarów. Permanentna propaganda w wydaniu czysto stalinowskim, ubeckim właśnie. Możesz mi wierzyć, jego ojciec albo donosił, albo mordował polskich patriotów. Nie inaczej dziadek. To co ten ubek wypisuje nie jest w stanie się wziąć z innego domu."
nie bylo mnie tu pare dni, ale warto bylo wrocic dla takich perelek- usmialem sie do rozpuku.
ps. jak masz jeszcze ochote, to prosze kontynuuj

ocenił(a) film na 8
hubo84

Skąd ten cytat?

ocenił(a) film na 8
jak45

zjedz na sam dol ostatniej strony, to o tobie, te pare wyrazow

jak45

LOL, co za przygłup.

Było najmniej w całej Europie, w której prawie wszystkie narody ochoczo współpracowały z Niemcami w mordowaniu i prześladowaniu innych, najbardziej Żydów i Polaków zresztą. A my akurat NIE.
Na dodatek u nas było to psychologicznie uzasadnione, bo byliśmy stroną broniącą się, żydokomuna od rewolucji wymordowała setki razy więcej Polaków, niż Polacy choćby dotknęli paluszkiem Żydów.

Tymczasem z nowej polskiej i całej hollywoodzkiej kinematografii wynika jakoby to w nas zła było najwięcej pod słońcem, mamy totalnie czarny pijar, zaś dla odmiany o wyniszczeniu naszego narodu i kraju - dla widza na świecie - prawie nic.
I oczywiście w świat idą tylko takie polskie filmy, które mają odpowiednią dawkę antypolskości i prosemityzmu, innych nikt nie zauważa.

Tak kompletnie nie rozumieć o co chodzi jest możliwe tylko w nieszczęsnej, przewałkowanej, wypranej z własnych elit i inteligencji Polsce.

ocenił(a) film na 8
SiIverin

"A my akurat NIE". Nic a nic? Zgódź się na tę "ciutkę" w postaci szmalcowników, Jedwabnego i paru tysięcy innych przypadków, w których to Polacy byli powodem Śmierci Żydów. Mało, ale mnie wystarczy do powstawania takich filmów, jak "Ida".
"psychologicznie uzasadnione, bo byliśmy stroną broniącą się". Przed kim? przed Żydami w czasie okupacji?! Nic nie usprawiedliwia morderstwa.
"z nowej polskiej i całej hollywoodzkiej kinematografii wynika jakoby to w nas zła było najwięcej pod słońcem". Kłamstwo albo gruba przesada - podaj przykłady, pamiętając, co napisałeś ("nowej polskiej" i "całej hollywoodzkiej").
"mamy totalnie czarny pijar". Znów przesada; zgoda, nienajlepszy. Ale czy zauważyłeś, że w większości z powodu ksenofobii, antysemityzmy, homofobii, "moherowych beretów", tępoty prawicowych polityków, postkomuny, itp.?
"w świat idą tylko takie polskie filmy, które mają odpowiednią dawkę antypolskości i prosemityzmu, innych nikt nie zauważa.". Po pierwsze: nie widziałem ani jednego antypolskiego ani filosemickiego filmu (ostatnim takim była "Austeria"; Polakom pochodzenia żydowskiego chyba należą sie jakieś dzieła pokazujące ich życie i kulturę?; w końcu wspólżyjemy z nimi od setek lat); po drugie: aż trzy polskie filmy kandydują teraz do Oscarów a w przeszłości wiele innych było "zauważonych" i nagradzanych na różnych konkursach.
"możliwe tylko w nieszczęsnej, przewałkowanej, wypranej z własnych elit i inteligencji Polsce.". Od 1990 r. już nie jesteśmy tacy nieszczęśni, nikt nas teraz nie "wałkuje" (chyba, że Rosjanie znów zaczną...) a elity i inteligencję mamy już nowe (całkiem niezłe - wyłączając elitę polityczną - i w większości, na szczęście, liberalne, odcinające się od kseno- i homofobii oraz obyczajowego kołtuństwa),
Ostatnia sprawa: a o co chodzi?
Jak nie rozumiesz, to LOL, co za przygłup!

jak45

Facet, skąd masz te dane w stylu: "tylko 27% antysemitów". Wśród żydów jest 90% antypolaków i 99% antymuzułmanów. A masz dane procentowe na temat ilości skrajnych idiotów wśród Żydów, Niemców i Polaków?
Nie możecie się przenieść z tą bezcelową dyskusją na portal Kochaj Żyda albo Polska dla Polaków?

ocenił(a) film na 8
goalie1

Skad ty masz: "Wśród żydów jest 90% antypolaków i 99% antymuzułmanów", bo ja mam swoje z ankiety przeprowadzonej bodaj w stu krajach.
Procent skrajnych idiotów we wszystkich narodach (poza zbyt wsobnie się rozmnażającymi) jest zapewne podobny.
Nie ja zakładałem antysemickie tematy przy okazji tego i kilku innych filmów.

jak45

Rozumiesz słowo "najmniej"? To właśnie twoja ciutka.
Rozumiesz frazę "narody (...) a my akurat NIE."? - oficjalnie i urzędowo akurat my - w przeciwieństwie do wszystkich innych, łącznie z formacjami SS Rosjan - nie.

Podobnie jak z pierwszego akapitu nic nie zrozumiałeś z całego tekstu, jesteś tak totalnie zindoktrynowanym lemingiem, że to przekracza ludzkie pojęcie. Niestety do was należą media i przyszłość (czyli całkowity upadek polskości w najbliższym półwieczu; jeśli przypadkiem dożyjesz, to przypomnij sobie że to była wina właśnie takich przygłupów jak ty). No over.

ocenił(a) film na 7
SiIverin

On nie jest lemingiem. W tym problem. To zwykły ubecki pomiot, coś na pograniczu nazistowskiego syjonizmu z urbanową wizją świata.

chrisziyo

Nie znam, wpadłem tu przypadkiem.
A z racji wrodzonej życzliwości do ludzi zakładam zawsze wersję najbardziej korzystną dla nieznajomych osób - czyli że to zwyczajny dureń.

ocenił(a) film na 7
SiIverin

W tym wątku nie chodzi o to, nie po to go założył, by starły się dwie interpretacje lub racje. Tu chodzi o to, aby w jak największej ilości jak tylko to możliwe, pojawiły się treści, w których Polak jednoznacznie ma się kojarzyć z antysemityzmem, zaściankowością, brakiem tolerancji etc. Dlatego ten typ, nie zejdzie z tego wątku i nie wyjdzie z tego forum przez długi czas nawet po rozdaniu Oscarów. Permanentna propaganda w wydaniu czysto stalinowskim, ubeckim właśnie. Możesz mi wierzyć, jego ojciec albo donosił, albo mordował polskich patriotów. Nie inaczej dziadek. To co ten ubek wypisuje nie jest w stanie się wziąć z innego domu.

PS. Przyjrzyj się innym wątkom. ktoś kto pojawiłby się by przedstawić swoją opinię skończyłby ewentualnie po dwóch, trzech dniach. Ten tutaj siedzi już miesiąc i praktycznie w każdym wątku uprawia tę antypolską, ubecko-stalinowską propagandę.

ocenił(a) film na 8
chrisziyo

Jasne, że nie wyjdę! Nie zrezygnuję z takiej frajdy, jaką mi dało czytanie waszych bluzgów. Usmiałem się szczerze z waszej bezsilnej wściekłości.

Teraz na serio: nie macie żadnych logicznych, racjonalnych argumentów przeciwko "Idzie" i ogólnie liberalnemu obrazowi świata wolnych, równych sobie ludzi - stąd wasza wściekłość i posługiwanie się argumentum ad personam (uśmiałem się z "antypolskiej, ubecko-stalinowskiej propagandy") oraz niewybrednymi inwektywami. Do tego prezentujecie (na ogół, są wyjątki) niski poziom umysłowy, więc łatwo was "załatwić" łapiąc za braki wiedzy i nieudolną retorykę. Jesteście w mniejszości, skazanej z czasem na naturalne wymarcie.
Nie martwcie się, zaraz wracamy do "wybijanki"...

ocenił(a) film na 8
jak45

Acha - będę tu siedział, aż mi się znudzi. Czasu, ochoty i cierpliwości mam dużo.

ocenił(a) film na 7
jak45

Nie produkuj się ubeku. Jeśli bowiem od miesiąca siedzisz w internecie w jednym miejscu i notorycznie uprawiasz ubecko-stalinowską propagandę, notorycznie zarzucając wszystkim tym, którzy użyją słowa "Żyd" podczas jednej, dwóch swoich wizyt tutaj - antysemityzm, brak tolerancji, zaściankowość etc., to z miejsca widać kto jest opętanym antypolskością dzikusem, a kto antysemitą. Nie pomogą ci nawet w bezsilności tworzone na poczekaniu bajki o "niskim poziomie umysłowym", "braku wiedzy" i "nieudolnej retoryce". Jesteś klaunem, klaunem przegranym.

Aj Waj!

ocenił(a) film na 8
chrisziyo

Powtarzasz się. Wymyśl coś nowego, bo ci zacytuję ponownie, co już pisałem; wszystko jest aktualne. Nie trafiło?

ocenił(a) film na 7
jak45

A zapiszcz nosem.

ocenił(a) film na 8
chrisziyo

"Ida" przed chwilą dostała Oscara !!!
Cieszysz się, prawda?

użytkownik usunięty
jak45

"Pytam: czy nie było/jest w Polsce antysemityzmu? Czy nie było szmalcownictwa i mordowania Żydów? Czy nie było Żydów w komunistycznym aparacie represji?"
-Czy jest? Jest głownie wśród cebuli. Czy był? Zależy co rozumiesz przez antysemityzm. Były nastroje niechętne Żydom, po wojnie.
-Czy nie bylo mordowania Żydów? - Były znikome przypadki. Raptem kilka pogromów w ktorych zginęło stosunkowo inewiele osób. Oczywiście nigdy nei mówi się co w takim Jedwabne robili Żydzi za radzieckiej okupacji, bo to już nie pasuje do wizerunku zlego Polaka. Czy byli szmalcownicy? A byli. Podobnie jak ludzie narażający życie by ratować Żydów. No i oczywiście kwestia odzyskiwania mienia zydowskiego po wojnie, którą umożliwili właśnie Polacy.
-Czy Zydiz byli w komunistycznym aparaacie represji? - Brawo. Żydzi po wojnie bardzo licznie wstępowali do owego aparatu (stąd sławne pojęcie żydokomuna), propaganda komunistyczna wykorzystywała fakt walki z nowym zaborcą i ataki na władzę rozpowszechniała jako ataki na tle rasowym.

Ogólnie rzecz biorąc Żydzi zamordowali więcej Polaków niż odwrotnie. Po wojnie zginęło nie więcej niż 700 Żydów - Polaków wymordowanych przez komunistów żydów było znacznie znacznie więcej.

ocenił(a) film na 8

"głownie wśród cebuli". Jasne, żródłem antysemityzmu jest na ogół ciemnota, sfrustrowani nieudacznicy. Tyle, że tej "cebuli" są całe pola (45% populacji, wg badań).
"Ogólnie rzecz biorąc Żydzi zamordowali więcej Polaków niż odwrotnie". Czy będziesz przeprowadzał rachunki i reszta po odejmowaniu wskaże ci, który naród - Polacy czy Żydzi - jest zły a który dobry?
"Były znikome przypadki. Raptem kilka pogromów w ktorych zginęło stosunkowo inewiele osób" - znów stawiamy szalki na wagę i mierzymy? Ofiary szmalcowników i morderców dla zysku uwzględniłeś? Czy w "idzie" pokazane są masowe mordy Żydów?
"co w takim Jedwabne robili Żydzi za radzieckiej okupacji". Co robili, bo nic o tym nie wiadomo?
"kwestia odzyskiwania mienia zydowskiego po wojnie", Akurat w Polsce się to ślimaczy; inne kraje w większości sprawę już załatwiły.
W jednej sprawie, czyli tzw. "żydokomuny", już coś uzgodniliśmy; jedziemy dalej...

użytkownik usunięty
jak45

"głownie wśród cebuli". Jasne, żródłem antysemityzmu jest na ogół ciemnota, sfrustrowani nieudacznicy. Tyle, że tej "cebuli" są całe pola (45% populacji, wg badań)." - cebula to wynik komunizmu który zasilali własnie owi żydzi więc wąż zjadł własny ogon. Można nawet powiedzieć że sami sobie po części zgotowali sobie taki los.

"Czy będziesz przeprowadzał rachunki i reszta po odejmowaniu wskaże ci, który naród - Polacy czy Żydzi - jest zły a który dobry?" ->Nie, natomiast obala to mit biednego Żyda masowo mordowanego przez okrutnego antysemitę Polaka. Czy kilka "pogromów" (swoją drogą niezłe słowo - pogrom w Krakowie - ofiar smiertelnych - jedna" moze decydowac o nazywaniu jakiegos narodu antysemitami? Tym bardziej, że pogromy Żydowskie (nieliczne jak wspomniałem) były często reakcją na wcześniejsze działania Żydów.

""Były znikome przypadki. Raptem kilka pogromów w ktorych zginęło stosunkowo inewiele osób" - znów stawiamy szalki na wagę i mierzymy? Ofiary szmalcowników i morderców dla zysku uwzględniłeś? Czy w "idzie" pokazane są masowe mordy Żydów? "
Oczywiście, że mierzymy. Jeżeli masz jechać populizmem to nie mam zamiaru dalej pisać bo obaj wiemy że to bajeczka dla wystąpień publicznych. Jeżeli trąbimy o POGROMACH i ANTYSEMITYŹMIE to prosta analiza ilości ofiar pokazuje, że były to incydenty niewielkie. Sama ilość tych "pogromow" swiadczy jak rzadkie był to sytuacje.

". Co robili, bo nic o tym nie wiadomo?" Po wkroczeniu radzieckiego okupanta zaczęły się masowe donosy na Polaków, a wiadomo co nasz sąsiad robil z wrogami ludu.

" Akurat w Polsce się to ślimaczy; inne kraje w większości sprawę już załatwiły." Mówię o latach bezpośrednio powojennych. To, że Żydzi odzyskiwali swój majątek to zasługa w głównej mierze Polaków

jak45

Boli mnie to całe lansowanie antysemityzmu. To jest już antypolonizm. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
lobuzp

"Świat jest w większym niebezpieczeństwie ze strony tych, którzy tolerują lub wspierają zło niż ze strony tych, którzy rzeczywiście je popełniają."

ocenił(a) film na 8
hubo84

Łaaadne...

ocenił(a) film na 8
lobuzp

Też tak uważam.

jak45

https://www.youtube.com/watch?v=8to1nJpkxw4 polecam obejrzeć, tymczasem wracam do oskarów

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem