Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118133
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

wygodniej zamknąć się w klasztorze z dala od problemów życia codziennego.. a ja uważam - brnąć przez życie,dawać nowe życie - to właśnie odpowiedzialność i poświęcenie.
Co do filmu - swietna atmosfera lat siedemdziesiatych no i Agata Kulesza jako Krwawa Wanda

ocenił(a) film na 10
adamxx68

Jestem niewierząca, ale wybór bohaterki przyjęłam z pełnym zrozumieniem. Nie wzbudził on we mnie złości potępienia czy choćby komentarza "Ale ona głupia! Ja to bym..." Wszystko dzięki umiejętnemu poprowadzeniu postaci, pokazaniu jej dylematów, rozterek, historii oraz procesu dojrzewania do podjęcia ostatecznej decyzji. Tak to rozegrano, że choć sama z moim charakterem, postawiona w identycznej sytuacji wybrałabym życie poza zakonem, decyzja Idy w pełni się broni i stanowi spójny element całości. Świadczy to o wielkiej sile tego niebanalnego filmu. Przekonać widza o odmiennym światopoglądzie do postawy czy wyboru bohatera - oto jest sztuka. Ogólnie jest to dla mnie najlepszy polski film po 1989 roku, choć tych bardzo dobrych też było do tej pory sporo.

użytkownik usunięty
gosialek

Wybrałabyś życie poza zakonem i byś cudzołożyła. Zeszłabyś na złą drogę. Tak naprawdę nie o tym było zakończenie.