Po latach starań, kilometrach zużytego filmu doczekaliśmy się. Wielu próbowało, ale z jakiegoś powodu metoda polegająca na przedstawianiu Polaków w jak najgorszym świetle zadziałała dopiero teraz. Amerykanie docenili to, że tak usilnie "polskie" kino kreuje obraz Polaków jako brutali, półgłówków, alkoholików, a przede wszystkim ANTYSEMITÓW. Wielkie gratulacje dla całej ekipy twórców tego "dzieła". Przepis na sukces to pokazać Polskę w fekaliach. Pękam z dumy.
Zapewne duma cię przepełnia z tego samego powodu co innych obrońców tego miernego kina, bo:
"prawda historyczna dla mnie nie jest ważna :)" - to cytat jednego z waszych. :)
Dobrze, że piszesz w cudzysłowie. Bo teraz widać, że polskość jest tylko przykrywką by jak to określasz ktoś "docenił was za KREOWANIE (a więc ukazywanie tak, jak chce się ukazać, a nie jak jest naprawdę) Polaków na brutali, półgłówków, alkoholików, a przede wszystkim ANTYSEMITÓW."
Nie wstyd wam, że krzywdzicie naród, który was ochraniał przez wieki przed prześladowaniami w Europie, kalumniami?
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, bo mam wrażenie, że mnie opacznie zrozumiałeś.
Sorka, faktycznie. Jedno zdanie, które pokazuje, że to sarkazm, ale przeczytałem tu już tyle naprawdę w tym stylu wypowiedzi, że myślałem, że nawet nie wczytałem się dokładnie.
Przewrotności i okrucieństwa jak najbardziej. Ale zakłamania to już nie. Prawda jest taka, że już od dobrych kilku lat filmy kandydujące do Oscara, prezentują Polskę i Polaków albo jako brutali i głupków, albo jako antysemitów. Ten film połączył te dwie linię KREOWANIA rzeczywistości, pewnie dlatego wreszcie udało się zdobyć upragnioną statuetkę.
Pewnie w telewizji zobaczyłeś, że o jakimś filmie, o którym prawdopodobnie nic nie słyszałeś zrobiło się głośno i cię natchnęło z nudów, żeby zahejtować ten film ? Co z tego, że film jest wybitny, doceniany przez krytyków z całego świata, ale ty sobie przyjmiesz, że ci się nie podoba i musisz o tym napisać, żeby poudawać obrażonego patriotę.
Co w tym filmie jest antysemickiego ? Polak zabił żydowską rodzinę i to już ma znaczyć, że wszyscy Polacy to okrutni antysemici ??
Po co szukać jakiś szczegółów, zamiast czerpać przyjemność z seansu.
Mam już dość tych "antyidowskich" tematów, gdzie robi się z niej antypolski film. Jeśli założyłeś konto żeby nabijać się z wszystkiego co ci się nie podoba, to nie widzę dalszego sensu z twojego bytu na tym portalu.
Obejrzałeś ten film w ogóle ? Jeśli tak, to proponuję obejrzyć jeszcze raz, z uwagą na główny wątek, a nie nie istotny fragment filmu...
Jeśli coś hejtuję to tylko fakt, że macie za nic: prawdę historyczną i moralność jak nawet sami o sobie mówicie.
Rozumiem twoje niezadowolenie, lecz nie możesz zaprzeczyć, że takie sytuacje się zdarzały. Nie mniej jednak w filmie nie zauważyłem niczego, co świadczyło by o tym, że wszyscy Polacy to antysemici, albo tym podobne.
Obejrzałem film dwa razy i ten wątek w ogóle nie przykuł mojej uwagi.
Nie znam ani jednej takiej sytuacji. Znam natomiast to:
http://www.filmweb.pl/film/Ida-2013-546529/discussion/%C5%9A...
- MORALNOŚĆ I PRAWDA TO BANAŁ
Nancysek w odpowiedzi na post: Viljar | 15 minut temu
ocenił(a) ten film na: 1
"Nieoczywisty? Czy chodzi np. o prawdę historyczną?"
Viljar w odpowiedzi na post: Nancysek | 13 minut temu
"w kinie ?? (prawda) dla mnie nie jest ważna :) a czy ty w ogole rozumiesz kino?"
To z tematu:
http://www.filmweb.pl/film/Ida-2013-546529/discussion/Nie+ba...
- PRAWDA HISTORYCZNA NIE MA DLA NICH ZNACZENIA.
Wiesz, dużo jest doniesień o lądowaniu UFO. Wprawdzie nikt tego nie widział na własne oczy, ale to nie znaczy, że nie nie miały miejsca prawda?
No i uważam , że właśnie dlatego waszych żądań by Polacy płacili wam za kamienice i inne mienie zniszczone przez Niemców, nie należy traktować poważnie.
Urwałeś się chyba z choinki. Sam masz konto od 2014 roku, chyba tylko po to by szerzyć antypolską propagandę. jak się nie czujesz Polakiem to granice mamy otwarte.
A oglądałeś w ogóle ten film? Oceniłeś go godzinę temu, więc można sądzić, że twoja ocena wynika z innych tematów na forum, bądź z telewizji.
Ludzie piszą, że oscary są przyznawane przez względy polityczne i mają pewien uraz do tego. Natomiast na co uwagę zwracają ludzie, którzy oceniają ten film jako antypolski? Po co zwracać uwagę na kompletnie nie istotne dla końcowego przekazu. Wczoraj podczas gali usłyszałem, że w wielu krajach ludzie zrozumieli idę jako lesbijkę i to według niektórych może wyjaśniać fenomen tego filmu. Dlaczego nie zwróciliście na taką możliwość skoro jesteście tacy szczegółowi ?
Nie obraź się, ale zerknąłem w Twój profil. Widzę, że jesteś w takim wieku, że kręcą Cię gry komputerowe, pokemony itp.
Meritum negatywnych ocen nie jest to jak od strony realizacji wygląda ten film. Nie jego scenografia, praca kamery, oświetlenie, etc. tylko wydźwięk. A ten wydźwięk jest silnie antypolski. Robienie z bezwzględnej morderczyni ofiary to stawianie historii na głowie. Kościół katolicki ukazany jest w typowym dla pewnej ortodoksyjnej grupy ludzi ujęciu. Czyli jak głupawa, bezduszna sekta.
Proponuję byś zapytał starszych od siebie, czy mieli w rodzinie kogoś kto walczył za Polskę, za to byś Ty mógł dziś pisać po Polsku nie po rusku. Wielu z tych ludzi pomimo, że oddali wszystko co mieli dla kraju, było później ściganych przez komunistyczną bezpiekę. Przez tchórzy, którzy z zazdrości o to że są tak słabi, że nie umieli postawić się wrogowi kraju, później ich niszczyli.
Wreszcie dla zagranicznego widza, który nie zna historii tamtych czasów, żyliśmy bowiem za żelazną kurtyną (o ile coś Ci w ogóle to mówi) film rysuje nieciekawy obraz Polaków. Na główny plan nie jest wyciągnięte to, że przyczyną "nieszczęścia bohaterki" jest zdrada kraju, czy konformizm, ale zło i nienawiść do Żydów która rzekomo kiełkuje od zarania dziejów w polskim narodzie.
Co jest bzdurą. W dużych miastach w Polsce w przededniu II WŚ blisko 30% populacji stanowili Żydzi. Czy byłoby tak gdyby Polacy byli antysemitami?
To jest jeden film, jedna historia dwóch różnych kobiet, pięknie przedstawiona. Wydźwięk antypolski? Ja każdy film oglądam z dystansem, bez żadnych wcześniejszych przekonań osobistych. To jest tylko film, nie sądzę, aby taki Amerykanin, którego urzekło piękno i prostota tego dzieła, po obejrzeniu widział Polaków jako antysemitów, gorszych od Niemców, chociaż nie zaprzeczam, że i takie półgłówki za oceanem się znajdują. Jeśli w świecie mają miejsce "pomyłki" dotyczącego holokaustu, prostować je powinni polscy politycy.
Jednakże uważam, iż wszelkie niepoprawności powinny być naprawiane, tak jak zrobił to sam reżyser pan Pawlikowski.
Z ciekawości też oglądnąłem twój profil :)
Oglądałeś ten film w ogóle ?
Oglądałem.
A później w świecie mówią o "polskich obozach koncentracyjnych". Naprawdę nie wiem jak można nie dostrzegać analogii pomiędzy takimi filmami a głoszeniem nieprawdy o Polsce.
Powiedz ile Ty masz lat? 14? Myślę, że kiedyś jeszcze zrozumiesz oburzenie tu piszących.
Nie przesadzaj z tym wiekiem. 14 lat ? Może to, że bronię film, przez tak wielu nie zrozumianego lub zrozumianego w innych sposób?
Może masz rację...
Nie lepiej byłoby głosić prawdę niż ubolewać nad kłamstwem? W filmie przedstawiona jest jedna historia z Polakami mordującymi Żydów, a jednak wielu odbiera to jako przekłamanie historii. Czy ta jedna historia może zmienić całą prawdę o holokauście ?
Jakoś do tej pory nie słyszałem wzmianek ze świata o tym, a żeby Żydzi byli mordowani przez Polaków, po premierze filmu "Ida". A może Ty coś słyszałeś ?
"Ida" to zakłamany obraz polskiej rzeczywistości. Dlaczego uważam go za antypolską propagandę? Bo przedstawia fikcyjne wydarzenia, inspirowane prawdziwymi. Jednak w filmie dochodzi do odwrócenia roli kata i ofiary. Reżyser na siłę stara się stworzyć dysonans między skutkiem i przyczyną, między prawdziwymi zbrodniami a ich konsekwencjami.
Jeśli masz otwarty umysł a wierzę, że tak jest to zapoznaj się z "Raportem Morgenthaua". Ten film do niego idealnie pasuje.
Takimi komentarzami uwidaczniacie nasz polskie kompleksy. Po co coś takiego pisać. Nie ogarniam tego.
Taka jest nasza historia. To są fakty. Trzeba o tym mówić. Trzeba o tym pamiętać.
Trzeba również pamiętać, że oprócz tego ogromnego zła, było też również dobro. I właśnie przy takich okazjach, można o tym też przypominać.
Natomiast jeśli ktoś wyrabia sobie zdanie o Polakach na podstawie wyłącznie tego typu filmów, to uważam że należy mu szczerze współczuć. I tyle. Ja nie mam zamiaru umniejszać sukcesu Pawlikowskiemu. Osobiście, nie zachwycił mnie ten film, tak jak amerykańską publiczność. Ale doceniam ten film za oryginalność, za niesamowite jednak zdjęcia, scenografię no i za spektakularną Agatę Kuleszę.
Wiesz, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Piszesz, że jest to przedstawione w krzywym zwierciadle. Najwidoczniej, posiadasz wiedzę pozwalającą Ci na taką ocenę.
Uważam tylko, że większą zbrodnią jest milczenie. O tym co złe, należy mówić i przypominać. A film i kino to jednak jeden z najskuteczniejszych sposobów na docieranie do największej rzeszy ludzi.
Ja znam swoja wartość. I jestem dumna z tego że jestem Polką, mimo tych jednak niechlubnych momentów w naszej historii. Jeśli spotkam na swojej drodze kogoś, kto będzie miał obraz naszego kraju przedstawianego wyłącznie na podstawie tego typu filmów, będę starała się nakłonić go do poszerzenia swojej wiedzy. Bo to jednak musi być smutne, takie jednowymiarowe wyrabianie sobie światopoglądu na podstawie tego co zobaczy się w kinie lub w telewizji. Ale nie będę nikogo zmuszać do zmiany opinii. I nie mam też zamiaru nikogo potępiać za to że ma odmienne zdanie od mojego...
Zgadzam się z Tobą. Nie można przemilczeć niewygodnych faktów. Jednak jeśli przyjrzysz się polskim kandydatom do Oscara, to zauważysz, że większość z nich przedstawia Polaków w złym świetle. Taka jednoznaczna opinia idzie w świat. To mi się nie podoba.
Czy np. "Bogowie" byłby gorszym kandydatem do Oscara? Piękny film o pasji, ciężkiej pracy, przełamywaniu tabu, z prawdziwą a nie wykreowaną historią w tle. Film, który przedstawia na arenie międzynarodowej Polaków w dobrym świetle.
Hmmm, tak. Bogowie to również jest wartościowy film. Ale najwidoczniej miał słabszy PR. Taka jest rzeczywistość.
Wiesz, nie jestem naiwna. Zdaję sobie sprawę z tego, że Ida miała jednak ogromne poparcie amerykańskiego lobby pochodzenia żydowskiego. Z resztą nie tylko amerykańskiego. Z całego świata, A to jest wpływowe towarzystwo. I na pewno miało duży wpływ na to jak ten film został odebrany. A to z kolei m.in. zapewniło mu tak ogromny sukces, a co za tym idzie, Oskara.
Cieszmy się po prostu z tego sukcesu. Bo to obiektywnie rzecz ujmując, jest ogromny sukces. I może przy tej okazji, mówmy głośniej o tym, żeby Polscy filmowcy bardziej się wysilali w szukaniu inspiracji do tworzenia czegoś co dawałoby dowód na to jak wspaniałym narodem potrafimy być :).
i ty jesteś mądra wystrzelona w kosmos i najpiękniejsza muuuuuuu
jak dorosła osoba nazywa siebie natanielka muuuuuu