Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118128
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Polskie kino naprawde mnie ostatnio zaskakuje. Cieszy mnie to, że teraz co raz częściej pojawiają się filmy, które nie
są badziewnymi, tanimi i komercyjnymi komedyjkami o fabule tandetnego "loff-story". Wiadomo; każdy gatunek jest
potrzebny, gdyż my -widownia czekająca na kerew czasem słodką, czasem słoną- potrzebujemy różnorodności. Jednak
ogromnie raduje się widząc, że Festiwal w Gdyni i ogólnie krótko mówiąc 'filmy' w tym roku, to przede wszystkim tematy
TABU, które dają polskiemu filmowi nowy nurt; nowy sztorm, a także nadzieje, że wzejdzie słońce prawdy :) Czekam z
niecierpliwością na dzieło "Ida", bo nie ukrywam, że po obejrzeniu zwiastunu łza spłynęła po moich licach... ;)

victoria26

Mam tak samo. I z nowym nurtem. I z nowym sztormem. Nawet ze wschodem słońca prawdy. Tylko ja bym chciał coś naprawdę kontrowersyjnego, coś naprawdę odważnego. Na przykład o żydowskich katach i mordercach z UB, czy konfidentach współpracujących z NKWD na terenie Podlasia.

ocenił(a) film na 8
PPS

Też na to czekam :) Jeszcze jest cała sterta takich "zakurzonych tematów", które wiele osób boi się oczyścić... Pożyjemy - zobaczymy . Jak na tą porę i tak jesteśmy na dobrej drodze.

ocenił(a) film na 9
PPS

W sumie to "Różyczka" była o "żydowskich katach i mordercach z UB", a co do Podlasia to wiele lat minie zanim taki film powstanie, jeśli tu mieszkasz to pewnie wiesz sam dlaczego :(

ocenił(a) film na 10
grafzero

Jak również "Generał Nil", choć w mniejszym stopniu. No i przecież jedna z bohaterek "Idy" jest byłym stalinowskim prokuratorem, przy czym to Żydówka właśnie.

PPS

Z recenzji: "Ciotuchna (...) wspomina czasy, gdy jako "Krwawa Wanda" skazywała na śmierć wrogów ludu." Mówisz i masz

PPS

Dla polaczków antysemitów takie nudne martyrologiczne bzdety to chyba musi zaczac krecic antysemita Braun z Ewą Braun, tfu... Stankiewicz. Kino zostawcie ludziom przyzwoitym

stianu

Świetna riposta. Zgłoś się do Krzemińskiego po działkę z tych grantów, co regularnie dostaje na badanie antysemityzmu w Polsce. Zasłużyłeś.

ocenił(a) film na 6
PPS

zastanawiam się nad przyczyną zamordowania całej rodziny Idy - z tego, co powiedział sprawca wynikało, że zrobił to z troski o nich (chłopiec nie miał szansy z powodu wyglądu i "obrzynki"). W ten sposób postępowanie Wandy znajduje usprawiedliwienie, Przecież to kompletny nonsens, a film wpisuje się w serię "dzieł" dotyczących antysemityzmu Polaków. Szkoda.

victoria26

.. no tak to należy odnotować [pojawiło się trochę filmów z "jajem" i "pazurem":], .. ale gdzie są filmy .. o aktualnej tematyce ..?!?

Idy Idami, Róże Różami, Pokłosia Pokłosiami , ale przydałyby się film .. , który opowiadałby o "straconym pokoleniu 30-latków" [upraszczając umownie: rozwinięcie wątków z kawałka Łona i Webber - Nie pytaj nas] ..
Jakby twórcy, bujając sie po salonach stracili czuja co dzieje sie w społeczeństwie [liczyłem troche np. na Smarzowskiego czy Komasę(oboje na całe szczęście "wypłynęli") , .. bo Wojcieszek próbował i wyszło mu jakies "hipster-adło" . :)]

...

zauważcie też jak bardzo zaniedbywany jest temat "globalnego panoszenia się wielkiego kapitału":

jest oscarowy "Inside Job" czy nienajgorszy "Margin Call" , ale to dużo za mało !