Polskie kino naprawde mnie ostatnio zaskakuje. Cieszy mnie to, że teraz co raz częściej pojawiają się filmy, które nie
są badziewnymi, tanimi i komercyjnymi komedyjkami o fabule tandetnego "loff-story". Wiadomo; każdy gatunek jest
potrzebny, gdyż my -widownia czekająca na kerew czasem słodką, czasem słoną- potrzebujemy różnorodności. Jednak
ogromnie raduje się widząc, że Festiwal w Gdyni i ogólnie krótko mówiąc 'filmy' w tym roku, to przede wszystkim tematy
TABU, które dają polskiemu filmowi nowy nurt; nowy sztorm, a także nadzieje, że wzejdzie słońce prawdy :) Czekam z
niecierpliwością na dzieło "Ida", bo nie ukrywam, że po obejrzeniu zwiastunu łza spłynęła po moich licach... ;)
Mam tak samo. I z nowym nurtem. I z nowym sztormem. Nawet ze wschodem słońca prawdy. Tylko ja bym chciał coś naprawdę kontrowersyjnego, coś naprawdę odważnego. Na przykład o żydowskich katach i mordercach z UB, czy konfidentach współpracujących z NKWD na terenie Podlasia.
Też na to czekam :) Jeszcze jest cała sterta takich "zakurzonych tematów", które wiele osób boi się oczyścić... Pożyjemy - zobaczymy . Jak na tą porę i tak jesteśmy na dobrej drodze.
W sumie to "Różyczka" była o "żydowskich katach i mordercach z UB", a co do Podlasia to wiele lat minie zanim taki film powstanie, jeśli tu mieszkasz to pewnie wiesz sam dlaczego :(
Jak również "Generał Nil", choć w mniejszym stopniu. No i przecież jedna z bohaterek "Idy" jest byłym stalinowskim prokuratorem, przy czym to Żydówka właśnie.
Z recenzji: "Ciotuchna (...) wspomina czasy, gdy jako "Krwawa Wanda" skazywała na śmierć wrogów ludu." Mówisz i masz
Dla polaczków antysemitów takie nudne martyrologiczne bzdety to chyba musi zaczac krecic antysemita Braun z Ewą Braun, tfu... Stankiewicz. Kino zostawcie ludziom przyzwoitym
Świetna riposta. Zgłoś się do Krzemińskiego po działkę z tych grantów, co regularnie dostaje na badanie antysemityzmu w Polsce. Zasłużyłeś.
zastanawiam się nad przyczyną zamordowania całej rodziny Idy - z tego, co powiedział sprawca wynikało, że zrobił to z troski o nich (chłopiec nie miał szansy z powodu wyglądu i "obrzynki"). W ten sposób postępowanie Wandy znajduje usprawiedliwienie, Przecież to kompletny nonsens, a film wpisuje się w serię "dzieł" dotyczących antysemityzmu Polaków. Szkoda.
.. no tak to należy odnotować [pojawiło się trochę filmów z "jajem" i "pazurem":], .. ale gdzie są filmy .. o aktualnej tematyce ..?!?
Idy Idami, Róże Różami, Pokłosia Pokłosiami , ale przydałyby się film .. , który opowiadałby o "straconym pokoleniu 30-latków" [upraszczając umownie: rozwinięcie wątków z kawałka Łona i Webber - Nie pytaj nas] ..
Jakby twórcy, bujając sie po salonach stracili czuja co dzieje sie w społeczeństwie [liczyłem troche np. na Smarzowskiego czy Komasę(oboje na całe szczęście "wypłynęli") , .. bo Wojcieszek próbował i wyszło mu jakies "hipster-adło" . :)]
...
zauważcie też jak bardzo zaniedbywany jest temat "globalnego panoszenia się wielkiego kapitału":
jest oscarowy "Inside Job" czy nienajgorszy "Margin Call" , ale to dużo za mało !